Grupul Civic pentru Liceul Catolic: INCOMPETENȚĂ  VOITĂ? Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 382 Vizualizări

Grupul Civic pentru Liceul Catolic: INCOMPETENȚĂ VOITĂ?

Purtătorul de cuvânt al Grupului Civiv pentru Liceul Romano-Catlic, Botond Nedelka, a trimis un comunicat de presă pe care îl redăm integral mai jos. Grupul civic este format din părinți ai elevilor care studiază în cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș. Mâine, 6 aprilie, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Târgu Mureș, care va începe de la ora 14.00, se află și Proiectul de hotărâre privind aprobarea reorganizării reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Tîrgu Mureş, pentru anul şcolar 2017-2018.

Situația actuală a Liceului Teologic Romano Catolic- INCOMPETENȚĂ VOITĂ?

Pentru noi, Grupul Civic pentru Liceul Catolic, analizând evenimentele ultimelor 5 luni, se conturează următoarele concluzii:

1. Înființarea Liceului Teologic Romano Catolic prezintă anumite lacune.

2. Stabilirea vinovaților pentru acest lucru nu intră în competența noastră însă analizând situația la nivel instituțional putem spune că responsabili pentru situația creată sunt Primăria Tg.Mureș, Consiliul Local Tg.Mureș și Inspectoratul școlar județean Mureș.

3. Plângerile depuse împotriva Liceului Romano Catolic sunt rău intenționate și menite să genereze conflicte entice.

4. Ancheta DNA este abuzivă și intimidantă pentru o întreagă comunitate.

5. Angajații instituțillor care sunt responsabili pentru situația creată sunt înfricoșați.

6. Acest Liceu a devenit obiectul unor jocuri politice.

7. Soarta acestor copii nu îi mai interesează de cât pe părinți.

8. Începând cu anul școlar 2017-2018, în Tg.Mureș 533 copii pot fi privați de posibilitatea continuării studiilor în limba maternă.

9. Entități angajate în vederea soluționării situației critice: Primăria Tg.Mureș, Inspectoratul școlar județean Mureș, Prefectura Mureș, Ministerul Educației, reprezentanții clasei politice.

10. Nu există nici urmă de colaborare între instituții, constatăm o lipsă acută de profesioniști la toate nivelele.

11. Toate deciziile luate de Inspectoratul școlar județean Mureș împotriva funcționării acestui Liceu, care blochează funcționarea acestuia, au fost luate prin prisma înfricoșării DNA.

Având în vedere aceste aspecte putem trage concluzia că situația actuală a Liceului a fost și este creată de o incompetență voită a instituțiilor implicate. Totuși noi, părinții copillor, elevi ai acestui Liceu nu renunțăm! România este un STAT DE DREPT! Într-un stat de drept așa ceva nu se poate întâmpla, nu este admisibil așa ceva! Dacă totuși se poate, atunci trebuie să dăm un nou sens conceptului de Stat de drept în România!

Speranțe mai avem! Există SOLUȚII!

În data de 6 aprilie a.c., începând cu ora 14, va avea loc sedința Consiliului Local Tg.Mureș, pe ordinea de zi figurând Decizia 75/2017 al Inspectoratului școlar județean Mureș, prin care din rețeaua școlară adoptată pentru anul școlar 2017-2018 au retras Liceul Teologic Romano Catolic, alături de 7 grădinițe, motivate de faptul că în prezent se derulează o anchetă DNA privind existența Liceului, situația Liceului fiind incertă în acest moment. Această motivare este ilegală! O anchetă în desfășurare, nefinalizată, care deocamdată nu face obiectul unui process în instanță, nu poate sta la baza motivării desființării unei unități de învățământ! Prezumția de nevinovăție este garantată până în momentul în care o hotărâre judecătorească definitivă nu susține contrariul! Noi, Grupul Civic pentru Liceul Catolic am depus o plângere prealabilă în acest sens însă din păcate acest lucru nu rezolvă situația crizei de timp în care se află Liceul.

Singura soluție care se conturează este următoarea: Consiliul Local, în ședința din data de 06.04.2017, să NU ACCEPTE Decizia I.S.J. Mureș, oprind astfel ca acestă Decizie să producă efecte asupra Liceului. Pentru asta este nevoie de voință politică din partea U.D.M.R. și a eventualilor aliați politici, aliați care în momentul de față, pe baza declarațiilor făcute, sunt consilierii P.O.L.

În cadrul discuțiilor purtate cu reprezantanții U.D.M.R. am punctat clar și explicit faptul că pentru noi exită doar o singură soluție acceptabilă și anume: Liceul Teologic Romano Catolic să funcționeze în continuare cu personalitate juridică distinctă. Avem informații și despre faptul că Horațiu Lobonț, director adjunct în cadrul Direcției Școli din cadrul Primăriei Tg.Mureș, a depus a propunere-plan de hotărâre prin care s-ar decide ca Liceul să nu mai aibă personalitate juridică distinctă iar clasele să fie structurate la Colegiul național Unirea și Liceul Teoretic Bolyai Farkas. Pentru această propunere nu constituie o opțiune și este total inacceptabilă. În consecință am solicitat ca grupul U.D.M.R. din cadrul Consiliului Local să-și onoreze promisiunea de a lua atitudine în vederea salvării Liceului.

Avem o voință a comunității cu nevoi clare fără incertitudini. Întrebarea este, dacă se ajunge ca Consiliul Local să refuze propunerea ISJ Mureș, care va fi pasul următor, știind faptul că în Ordonanța Ministerială nr. 5777/11/2016 nu există o metodologie specifică acestui caz?

Practic acest caz suportă forța precedentuală, deci Inspectoratul școlar județean nu are soluții bine definite legal. Singura instituție competentă de a soluționa problema este Ministerul Educației. Conform așteptărilor această instituție ministerială va apela la conducerea locala pentru a-și lua poziția privind situația școlii noastre, adică: își asumă susținerea Liceului Teologic Romano Catolic sau nu.

Deoarece de luni în șir nu se poate obține de la Primăria orașului în frunte cu d-ul Dorin Florea un raport argumentativ vizând rețeaua școlară în care să se regăsească poziția lor mai sus amintită, acum a venit timpul să fie somați .

Au două posibilități de a decide : să NU susține școala nostră cu riscul consecințelor grave, sau DA, să susține această instituție de învățămînt deoarece este necesară și benefică comunității, având infrastructură, buget necesar, număr de copii, cadre didactice bine pregătite și nu în ultimul rând voință politică.

În cazul în care decizia este favorabilă școala noastră va fi dezlegată de toate barierele existente și practic poate să funcționeze ca persoană juridică cu drepturi depline până când nu există o decizie judecătorească care să impună altele.

Noi, grupul de părinți, care de luni de zile ne zbatem împotriva desfințării școlii noastre nu acceptăm decât această cale viabilă. Școala copiilor noștri nu se negociază ! Vom fi prezenți la ședința consiliului local . FACEM APEL la toți politicienii, care ne reprezintă să depună cu procedură de urgență un recurs la Direcția Națională Anticorupție împotriva unui autor necunoscut pentru șirul de nelegalități la care a fost supus Liceul Teologic Romano Catolic.

Avem suspiciuni ca unele persoane conștient cu rea voință împiedică existența și funcționarea în condiții normale a școlii noastre încălcând grav paragrafele 29/6, respectiv 32/1-3 din Constituția României .

Noi, părinții în cauză cerem o investigare urgentă în această privință! Întrebarea de bază de mult nu mai este de ce există această instituție de învățămînt, ci și de ce se desfințează și nu funcționează în condiții normale.

Cu respect
Grupul Civic pentru Liceul Catolic

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE