Home / Sanatate / Apel la sprijin pentru cei cu depresie

Apel la sprijin pentru cei cu depresie

Colegiul Medicilor din România (CMR) a lansat, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, un apel la sprijin pentru cei care suferă de depresie, informează AGERPRES.
„Să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj și speranță. Un prim pas în reușita tratamentului este chiar recunoașterea bolii. Din nefericire, depresia crește riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanțe, dar și al unor boli precum diabet și boli de inimă. Deși este foarte frecventă și poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieții, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reușim să comunicăm atunci când apare depresia sau să comunicăm cu cei care au o astfel de suferință”, spun reprezentanții CMR.
Potrivit sursei citate, depresia este o afecțiune care, de cele mai multe ori, este ascunsă, negată și de aceea insuficient diagnosticată și tratată.
Medicii spun că este esențială depistarea persoanelor cu risc de depresie.
„Să-i ajutăm pe cei depresivi, să le fim aproape, să le dăm o mână de ajutor, să-i îndrumăm spre medic, să nu îi izolăm, să nu îi marginalizăm”, arată președintele CMR, Gheorghe Borcean, în mesajul transmis de Ziua Mondială a Sănătății.
Totodată, un corp medical excepțional, format din profesioniști, este oricând deschis să discute cu cei care nu pot ieși dintr-o stare depresivă.
„Omul bolnav este vulnerabil și marginalizat. Cu un echilibru instabil, are nevoie în primul rând de un profesionist, de servicii medicale de calitate. Medicul poate fi de mare ajutor. Medicul nu divulgă suferința pacientului pentru că s-a angajat să fie în slujba bolnavului, spre binele lui. Indicațiile vecinilor sau ale apropiaților, reclamele strălucitoare ale diverselor leacuri neautorizate pot face un mare deserviciu bolnavului cu depresie. De aceea vă îndemnăm să mergeți la medic și să-i urmați sfaturile. Însă, dragii mei, evitați cauzele depresiei, e mult mai ușor și mai plăcut să faceți asta decât să tratați depresia”, mai spune președintele CMR, conform sursei citate.
În opinia specialiștilor, un tratament adecvat și suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel puțin un episod de depresie înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

EXCLUSIV. Proiectul Secției ATI de la Infecțioase, pe ”lista speranței”

Conducerea Direcției Investiții – Departamentul Investiții în Infrastructură Sanitară din cadrul Companiei Naționale de Investiții …