Home / Invatamant / Ioan Macarie: „Este decizia lor, dar nu poți să respingi o întreagă rețea școlară!”

Ioan Macarie: „Este decizia lor, dar nu poți să respingi o întreagă rețea școlară!”

Distribuie

Rețeaua școlară pentru anul școlar 2017-2018 a municipiului Târgu Mureș a fost respinsă prin vot de consilierii locali în cadrul ședinței extraordinare din 6 aprilie. După ce Inspectoratul Școlar Județean Mureș a avizat negativ includerea Liceului Teologic Romano-Catolic ca structură cu personalitate juridică în rețeaua școlară și a altor 7 unități incluse ca structuri ale unor școli gimnaziale, consilieri locali au avut de votat un proiect de hotărâre în care Liceul Romano-Catolic a fost inclus ca structură fără personalitate juridică. După o oră de discuții și luări de cuvânt, când s-a trecut la vot, proiectul de hotărâre privind rețeaua școlară a votat negativ de 13 consilieri – cei de la UDMR și POL, consilierii PNL s-au abținut, în timp ce consilierii PSD nu au votat deloc.

Inspectorul școlar general, stupefiat de decizia consilierilor

Ioan Macarie, inspectorul școlar general, ISJ Mureș, a declarat că a constatat cu stupoare faptul că a fost respinsă în bloc întreaga rețea școlară. „Este surprinzătoare această decizie în condițiile în care, din câte am înțeles, pe masa consilierilor erau documente. Și aceste documente nu au fost discutate. Pur și simplu s-a respins rețeaua școlară, practic, pe niște documente care nu s-au discutat. În condițiile în care așteptăm de atâta amar de vreme atât comunitatea maghiară cât și comunitatea română o decizie în favoarea copiilor – o decizie favorabilă pe care o așteaptă în special comunitatea maghiară. Să fie liniște și înțelegere, să știm care va fi traseul acestor copii, iată că și în acest moment Consiliul Local care trebuie să stabilească rețeaua școlară și înființarea și funcționarea de unități școlare, iarăși nu dorește acest lucru. Eu nu pot să înțeleg ce fel de document au avut pe masă și nu l-au discutat”, a declarat Ioan Macarie.

„Pur și simplu nu pot să înțeleg ce se întâmplă în Consiliul Local”

„Consecințele nici nu vreau să mi le imaginez. Gândiți-vă, trebuie stabilit plan de școlarizare, trebuie stabilite normele didactice. Sunt mari semen de întrebare legate de această respingere în totatalitate a rețelei școlare privind cum vom începe școala. Pur și simplu nu pot să înțeleg ce se întâmplă în Consiliul Local, care nu dorește sau nu știe sau nu este în totalitate informat. Erau 26 de unități școlare cu aviz conform. Trebuia să dea drumul. Erau șapte unități școlare gimnaziale care aveau structuri, aceasta a fost o greșeală, o disfuncționalitate pentru că aceste structuri de fapt erau niveluri. Și atunci pentru cazul Liceului Teologic Romano-Catolic putea fi găsită o altă soluție, poate de amânare. Este decizia lor, dar nu poți să respingi o întreagă rețea școlară!”, susține inspectorul școlar general.

De ce nu a fost acordat avizul conform?

Ioan Macarie consideră că nu s-a ținut cont de niciunul dintre agumentele ISJ Mureș pentru avizarea negativă a Liceului Romano-Catolic. „Am spus foarte clar și foarte precis. Le-am atras atenția, am dat și în scris acest lucru. Ne-am motivat foarte explicit refuzul de a acorda un aviz conform”, a spus inspectrul școlar general.
Potrivit șefului ISJ Mureș inspectoratul nu a primit un raport argumentativ explicit. Apoi, a amintit despre adresele primate de Primărie de la Ministerul Educației în care erau făcute precizări referitoare la pași care ar fi trebuit făcuți în cazul rețelei școlare și a Liceului Romano-Catolic. „În ambele situații că se hotăra ca școala să fie PJ sau structură, ar fi trebuit să primim un raport argumentativ explicit pe care nu l-am avut. Un alt argument foarte clar, din ce documente există în acest moment la Inspectorat, există două ordine de ministru de acordare a autorizației de funcționare pentru trei specializări, care însumează 187 de copii, respectiv: științe sociale, științe natural și technician în administrație. Ultimul motiv este existența pe rol a unei mișcări cu problemele care se știu foarte bine cu oameni cercetați în acest moment”, a explicat Ioan Macarie.

„Nu este înființată, asta este toată problema”

Ioan Macarie nu este de acord cu poziția șefului Direcției Școli, Horațiu Lobonț, care consideră că din moment ce în proiectul de rețea transmis către ISJ Liceul Romano-Catolic a fost inclus cu personalitate juridică, la fel ca în Hotărârea de CL nr. 33/2015, nu trebuie să mai facă alte precizări în raportul argumentativ pentru că situația liceului nu se schimba. „Să ne spună care este hotărârea de Cl după care ne putem lua? Hotărârea nr. 33, care nu este act de înființare și pe baza căreia este pusă în mișcare o acțiune și o cercetare penală?”, a declarat șeful ISJ, precizând că acea hotărâre este un act de reorganizare a rețelei școlare nu un act de înființare a școlii. „Nu este înființată, asta este toată problema. Funcționează cu 407 copii, din toamnă vor avea, am înțeles, 533 de copii nu-i nicio problemă. Nimeni nu-i desființază sub nicio formă. Este periculos să afirmi că se va închide. Nu se va închide, nu se va desființa absolut nimic, dar ne trebuie un act juridic legal de înființare. După aceea lucrurile se vor reașeza în făgașul lor normal”, a precizat Ioan Macarie.
„Sper din suflet că vor înțelege consilierii locali din toate partidele că trebuie rezolvată problema”, a subliniat inspectorul școlar general.

„Nu se poate merge pe 33”

Părinții aflați în sală au aplaudat decizia consilierilor, aceștia sperând ca Inspectoratul Școlar să fundamenteze rețeaua școlară pe anul 2017-2018 în baza Hotărârii nr. 33/2015. „Nu se poate merge pe 33 pentru că nu este act de înființare, iar HCL 33/2015 a fost fundamentată pe HCL 271/2014 care a fost anulată definitiv în instanță. Uitați unde se învârt lucrurile din cauza unor documente care au fost întocmite așa cum au fost de către consilierii locali sau de cine au fost întocmite”, a spus Ioan Macarie. „Inspectoratul nu își poate asuma, Inspectoratul chiar și-a făcut treaba și și-o face legal. Inspectoratul nu poate decide înființarea unei unități școlare. Până când nu avem un act juridic legal de înființare a liceului nu putem să facem nimic. Încercăm să-i ajutăm, îi ascultăm pe părinți, le înțelegem necazurile, problemele, temerile, dar ce face Consiliul Local?”, a reiterat Ioan Macarie.

„Așteptăm…”

L-am întrebat pe inspectorul școlar general ce se va întâmpla în cotinuare din perspective ISJ Mureș. „Așteptăm… Așteptăm documentele care ne vor veni în urma ședinței de CL și vom vedea ce vom face. Probabil ne vom adresa Ministerului să rezolve problema. Vom vedea când vin documentele”, a răspuns Ioan Macarie.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.