Recomandări din partea Direcției pentru Siguranța Alimentelor Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 270 Vizualizări

Recomandări din partea Direcției pentru Siguranța Alimentelor

Simona Pătrașcu, medic consilier superior, în cadrul Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, ne transmite câteva recomandări de care ar trebui să ținem cont atunci când achiziționăm produse de panificație sau de patiserie.

Cum verificăm unitățile înregistrate pentru siguranța alimentelor

În primul rând, este important să cumpărăm produse de panificație sau de patiserie care au fost produse în unități înregistrate pentru siguranța alimentelor conform Ordinului ANSVSA nr. 111/2008 și care sunt comercializate, de asemenea, prin unități înregistrate pentru siguranța alimentelor. „Lista cu unitatile înregistrate pentru siguranța alimentelor poate fi vizualizată accesând site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alientelor (www.ansvsa.ro) la sectiunea „Unități înregistrate”, corespunzătoare structurii teritoriale Mureș. Nu recomandăm achizitionarea produselor de panificație din surse nesigure, a căror proveniență este incertă, care se comercializează direct din mijloace de transport neînregistrate și neamenajate corespunzator pentru activitatea de vânzare cu amănuntul sau în condiții de igienă precară”, ne transmite dr. Simona Pătrașcu.

Expunerea corectă a produselor

„În vederea comercializării, produsele de panificație trebuie să fie expuse pe rafturi sau vitrine curate, fără să existe riscul de contaminare a acestora de la suprafețele neigienice, de la alte alimente sau obiecte contaminate aflate prin preajmă, să fie protejate de praf și insecte precum și împotriva riscului de contaminare de către client – prin mâini murdare, tuse, strănut etc. Nu este permis ca navetele cu produse de panificație să fie așezate sau trase în timpul aprovizionării direct pe paviment. Este necesar ca personalul care manipulează aceste produse să poarte echipament de protecție curat și complet, să nu pună mâinile murdare direct pe produsele alimentare neambalate”, a explicat Simona Pătrașcu. În legătură cu etichetarea produselor de panificație neambalate, reprezentantul DSVSA Mureș, a precizat că „produsele de panificație neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilității minimale având în vedere că prin natura lor sunt comercializate în 24 de ore de la fabricație”.

Produsele de panificație tradiționale

Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, Simona Pătrașcu ne-a atras atenția și asupra câtorva aspect pe care trebuie să le avem în vedere în cazul achiziționării produselor tradiționale. În primul rând, reprezentantul DSVSA Mureș a subliniat faptul că „produsele de panificație tradiționale vor fi achiziționate, de asemenea, din unități de comercializare înregistrate pentru siguranța alimentelor sau din târguri pentru produse tradiționale organizate de către autoritățile locale”. „În cazul comercializării produselor tradiționale operatorul economic trebuie să respecte condițiile de comercializare conform legislației în vigoare iar la locul de comercializare a produselor tradiționale este obligatorie afișarea fotocopiilor atestatelor de înregistrare în Registrul național al produselor tradiționale (RNPT)”, a precizat Simona Pătrașcu.

În cazul în care clienții observă anumite nereguli și doresc să depună o sesizare o pot face fie direct la sediul DSVSA Mureș sau prin Call Center, apelând numărul de telefon 0800826787, sau transmițând un mesaj la adresa de e-mail callcenter@ansvsa.ro. „Sesizările anonime nu se iau în considerare și se clasează”, ne-a spus dr. Simona Pătrașcu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE