Maraton editorial Eikon pentru studenții de la UAT Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 221 Vizualizări

Maraton editorial Eikon pentru studenții de la UAT

Editura Eikon organizează luni, 10 aprilie 2017, de la ora 13.00, în Foaierul Universității de Arte din Târgu-Mureș, str. Köteles Sámuel nr. 6, unde vor fi lansate volumele „Modernitatea ratată. Gândirea fără public și stăpânul fără chip” de Sorin Borza și „Autoportrete în oglinzile cărților” de Vianu Mureșan. Va avea loc, de asemenea, și o prezentare a noutăților editurii. În cadrul evenimentului moderat de Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon, vor vorbi Alexandru Cistelecan și Vianu Mureșan. Evenimentul este dedicat în primul rând studenților UAT, dar nu numai, fiind așteptați la întâlnirea cu invitații și cu cărțile editurii toți cei atrași de tilurile editurii Eikon.

foto 1 lansare de carte

„Autoportrete în oglinzile cărților” – de Vianu Mureșan

„Pacostea civilizației occidentale și-ar putea trage originea și dintr-o nefericită evoluție a modelului său filosofic modern. Respectiv din prestigiul teologic acordat subiectului (Ego sub diversele lui ipostaze), precum și din eticizarea superficială a filosofiei practice. Înțeleg prin asta abandonarea idealului antic al înțelepciunii – practicat peste 1000 de ani, de la Solon la Plotin – și al celui medieval al sfințeniei, în câștigul mult prea superficialului arbitru moral între bine și rău. Conștiința morală n-are nicio consistență și nici efectele scontate de vreme ce râvna spre înțelepciune, iluminare și sfințenie au dispărut. Alegerea etică, pusă în mâinile unor ignoranți, capricioși, superficiali sau frivoli nu poate da rezultate mulțumitoare nici în plan personal și nici social. Cum face autorul să depășească dezabuzarea, suprasaturația, oboseala care nu-l ocolesc niciodată pe cititorul «de veghe în lanul de cărți»? Tocmai prin «vizarea» acestei pierdute «înțelepciuni», de dincolo sau dincoace de răceala (simplismul?) cogito-ului rațional. El caută în texte ceva fundamental antropologic, adică dimensiuni ale umanului, câștigate prin exprimare. De aici prospețimea, curiozitatea nedisimulată cu care își transcrie experiențele de lectură”, scrie Christian Crăciun despre cartea lui „Autoportrete în oglinzile cărților” – de Vianu Mureșan.

foto 2 lansare de carte

„Modernitatea ratată” – de Sorin Borza

„Lumea în care trăim omagiază raționalitatea normativă, dar se conduce ascultând de raționalitatea instrumentală. Gândirea nu e o înțelegere fără rest a lumii, ci un proces de transformare negociată a cunoașterii (ca știință de a face) în avantaj. Actul de gândire se petrece sub prezumția unui transfer de putere. Acest transfer susține autoritatea interpretativă – instrumentul prin care culturile dominante își impun normele. «Omul gândește» doar în interiorul unei culturi care îi condiționează practic orizontul. Noi recunoaștem ceva ca fiind gândire sub presiunea autorității interpretative care domină un anumit model cultural. Tocmai din acest motiv marile culturi sunt convergente marilor religii – valorile lor cheie s-au impus tradițional și au devenit convingeri care nu suportă nici o contestare publică”, scrie Sorin Borza.

Noutăți editoriale Eikon

Editura Eikon va aduce în foaierul UAT și alte titluri noi: „Existență și Idee” – de Ștefan Vianu, „Lectio incerta” – de Christian Crăciun, „Filosofia singularității – Creierul global, o etică a gândirii fără om” – de Bogdan Popoveniuc, „Plotin. Despre Frumos” – traducere din greacă și interpretare de Dan Tomuleț sau „Plotin. Despre nemurirea sufletului” – traducere din greacă și interpretare de Dan Tomuleț.
„Cultura înaltă nu și-a pierdut cu totul însemnătatea: faptul brut de a fi în lume nu constituie în mod obligatoriu, în ciuda afirmațiilor filosofilor existenței, orizontul ultim al gândirii. Posibilitatea formării omului prin cultură (Bildung) nu a fost încă, în ciuda aparențelor, lichidată. Menirea omului nu este de a se dărui prezentului și lumii înconjurătoare, ci de a privi dincolo de acestea, de a se cunoaște pe sine ca Individ pornind de la ideea «eterogenității» sale. Cunoașterea de sine – sau a Sinelui – este, așa cum vom vedea, scopul ultim al filosofiei”, scrie Ștefan Vianu, în cartea „Existență și Idee”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE