Ecaterina Puia: „Societatea nu este pe deplin pregătită să ne primească așa cum suntem noi” Slider
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 480 Vizualizări

Ecaterina Puia: „Societatea nu este pe deplin pregătită să ne primească așa cum suntem noi”

În cadrul evenimentului dedicat Zilei Internaționale a Romilor, organizat sâmbătă 8 aprilie, la Imperial Inn Hotel din Târgu Mureș, unul dintre cele mai apreciate discursuri i-a aparținut Ecaterinei Puia, consultant pe problemele romilor în cadrul Instituţiei Prefectului Mureş. Ecaterina Puia a început cu emoții și a vorbit liber, le-a transmis la mulți ani tuturor romilor, apoi a reușit să transfere emoțiile în cuvintele pe care le-a rostit atingând subiecte importante pentru oamenii din sală.

„Sunt momente dedicate comunității rome și mă bucur să vă văd aici, alături de noi, romi – țigani din toate categoriile sociale și de diverse niveluri educaționale”, le-a transmis Ecaterina Puia celor din conducerea Partidei Romilor – Pro Europa, organizatorii evenimentului.

Nevoie de fapte

„Celebrată astăzi în întreaga lume, Ziua Internațională a Romilor este un moment festiv, un prilej de bucurie, atât pentru romi, cât și pentru cei care, cunoscându-le istoria și tradițiile și apreciază contribuția lor la diversitatea universală. Văd dincolo de limite, aparențe și impresii false. Romi sunt reali, au probleme. (…) Ei au nevoie să vadă fapte. Au nevoie ca toți cei responsabili de situația lor să trecem la fapte. E minunat, facem conferințe, facem seminarii, dar îmi doresc din tot sufletul să trecem la fapte. Ei ai nevoie de lucrurile aceste”, a spus Ecaterina Puia.

Apoi, a subliniat faptul că Ziua Internațională a Romilor ar trebui să fie folosită și ca „oportunitate pentru a privi și realitatea obiectivă, de fiecare zi, a acestei etnii. Țiganii – romii au o identitate culturală care generează stări de contradicții și chiar stigmatizare. Romii compun comunități dintre cele mai sărace și defavorizate. Aceasta este realitatea cruntă. Statul român, dar și societatea în ansamblu său trebuie să găsească soluții pentru depășirea marginalizării și pentru o mai bună integrare. Cu toate acestea, în prezent, cea mai mare minoritate etnică, nu doar din România, ci și din Europa, comunitatea romă se confruntă cu excluderea din societate, cu inegalitatea și cu discriminarea. Îmi asum în totalitate aceste afirmații”, a continuat Ecaterina Puia. „Realitatea este că integrarea romilor trebuie să se facă prin fapte, subliniez lucrul acesta!”

Educație și muncă

„Romii par o realitate familiară tuturor. Aproape oricine s-a obișnuit să emită o concluzie, să-și expună o părere despre ei: romii sunt așa, romii ar trebui să facă așa! Adevărul este că societatea nu este pe deplin pregătită să ne primească așa cum suntem noi. Și cred că aici ar trebui să se lucreze și de o parte și de cealaltă. Nu trebuie să ne schimbăm pentru că așa vor unii, trebuie ne schimbăm pentru că dorim noi să ne schimbăm, pentru că ne este bine nouă și copiilor noștri. Și pentru această schimbare eu susțin educația și integrarea ocupațională prin muncă. Pentru că doar astfel, prin educație și prin muncă ni se deschide mintea!”

Îndemn pentru părinți

„Dragii mei părinți, atunci când nu vă trimiteți ori refuzați să vă trimiteți copiii la școală, să știți că îi condamnați. Voi singuri îi stigmatizați: copilul meu nu se face director! Ba se face și director, ba se face și președinte, să știți! Atunci când copiii mă întreabă la școală: doamna profesoară, dumneavoastră ce sunteți? Sunt ceea ce vreau eu! Asta trebuie să-i învățați: ceea ce vor ei! Dar trebuie să-i ajutați, trebuie să-i împingeți de la spate. Copiii dumneavoastră trebuie să meargă la școală! Dumneavoastră trebuie să munciți pentru că numai astfel noi putem să schimbăm părerea celor de lângă noi.”

„Să nu mai privim romii ca pe o masă de manevră”

„Știți care este cea mai mare provocare pentru societatea românească, pentru societate în general: să li se acorde romilor șansă reală. Cât se poate de reală! Să nu mai privim romii ca pe o masă de manevră de care ne folosim numai atunci când avem noi nevoie. Nu! Romii sunt reali! Ia uitați-vă la ei! Sunt mulți, sunt frumoși, sunt reali! Ei sunt acea pată de culoare de lângă dumneavoastră, dar eu zic că sunt mai mult decât atât, sunt esență, pentru că acolo unde îi pui să lucreze, indiferent de sectorul economic sau de ocupația profesională să știți că-și vor face treaba bine, dar trebuie să aveți încredere în ei. Dădea cineva un exemplu, degeaba îi dai unui om un laptop performant dacă el nu știe să citească – ajută-l să ajungă la informația aceea”, a transmis Ecaterina Puia.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE