FOTO: Reabilitare prin artă, la Spitalul din Târnăveni Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 655 Vizualizări

FOTO: Reabilitare prin artă, la Spitalul din Târnăveni

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, ec. Zsuzsanna Megheşan, managerul Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni, a prezentat, în interviul următor, atât noutăţi despre activitatea unităţii, cât şi despre funcţionarea Compartimentului de Terapie Ocupaţională din cadrul Secţiei de Psihiatrie, unde pacienţii au posibilitatea de a-şi exprima talentele artistice.

Reporter: Cu ce perspective abordaţi anul 2017, ce investiţii importante aveţi prevăzute în bugetul acestui an?

Ec. Zsuzsanna Megheşan, managerul Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni: În primul rând, achiziţionarea unui Computer Tomograf pentru care avem o sponsorizare de un milion de lei de la compania Romgaz, căreia îi transmitem mulţumiri pe această cale. De asemenea, pe lista de investiţii mai avem un DALI pentru proiecte care vizează atragerea de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, pentru reabilitarea termică a Secţiei de Pediatrie şi a Secţiei de Boli Infecţioase. Tot pe fonduri europene am finalizat două DALI-uri pentru modernizarea şi extinderea ambulatoriului de specialitate şi pentru modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe. Urmează ca la şedinţa Consiliului Judeţean să mergem pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi în momentul în care se deschide linia de finanţare să fim printre primii care depun proiectele respective. Din sponsorizări avem înlocuirea tâmplăriei PVC la Secţia de Pediatrie, unde până în prezent Fundaţia Kiwi ne-a fost de mare ajutor şi a renovat şi dotat şase saloane.

Rep.: În ce stadiu se află achiziţionarea Computerului Tomograf?

Z.M.: Joi, 30 martie, a fost aprobat bugetul, caietul de sarcini este finalizat şi urmează să demarăm procedura de licitaţie. Sper ca după două-trei luni, cât durează procedura, să putem atribui contractul câştigătorului, după care urmează să obţinem avizele şi autorizaţiile de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi apoi să îl punem în funcţiune. Procedura de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare durează între 60 şi 90 de zile. Spaţiul pentru amplasarea acestuia îl avem şi este conform cu prevederile legii.

C spital tveni

Rep.: Ce buget aţi primit în acest an din partea Consiliului Judeţean Mureş?

Z.M.: Bugetul primit de la Consiliul Judeţean Mureş pentru acest an este în sumă de 554.000 de lei pentru investiţii şi 346.000 de lei pentru reparaţii.

Rep.: În 2016, aţi inaugurat Compartimentul de Terapie Ocupaţională, în cadrul Secţiei de Psihiatrie. Cum au evoluat activităţile din cadrul acestui compartiment?

Z.M.: Acolo, practic este o oază de linişte pentru pacienţii internaţi în Secţia de Psihiatrie. Fiecare pacient poate să îşi expună gândurile, să creeze, să îşi pună ideile în practică. De exemplu, de Crăciun am avut ateliere de ornamente specifice, aranjamente pentru brazi, de 1 Martie s-au confecţionat mărţişoare, iar acum, înainte de Paşti tematica atelierelor este reprezentată de ouă de Paşti, iepuraşi, produse tradiţionale pascale. În decembrie 2016 am avut Zilele Psihiatriei Târnăvenene, iar în cadrul acestui eveniment a fost organizată şi o expoziţie cu vânzare, iar banii adunaţi au fost folosiţi pentru achiziţionarea altor materiale. Tot în decembrie 2016 am participat cu un stand cu produse confecţionate de pacienţi la tradiţionalul Târg de Crăciun organizat de Butoiul Sasului. Spaţiul mai conţine şi o bucătărie unde cel puţin săptămânal pacienţii gătesc, fac prăjituri, de 8 Martie au făcut un tort. Tot aici, se serbează zile de naştere, există şi o sală de fitness şi de gimnastică bine dotată, o cameră de relaxare, o capelă, un cabinet al psihologului, bibliotecă şi o sală unde se poate juca şah, remi, cărţi.

Rep.: Câţi pacienţi aveţi internaţi la Psihiatrie?

Z.M.: 220 de pacienţi cronici şi 100 de pacienţi la secţia Acuţi. În total, 320 de paturi pe cele patru secţii de Psihiatrie.

Rep.: În ultima perioadă de timp aţi beneficiat de o serie de donaţii şi sponsorizări. Cât de mult vă ajută acestea în activitatea dumneavoastră?

Z.M.: Foarte mult! Şi Consiliul Judeţean Mureş ne ajută în măsura în care poate şi există posibilitatea, dar sponsorizările ne ajută foarte mult.

Rep.: Aveţi vreun mesaj pentru pacienţii şi colegii dumneavoastră, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii?

Z.M.: Din suflet le doresc să fie sănătoşi cu toţii, atât fizic cât şi psihic, mintal, deoarece puţină lume ştie care este impactul bolii psihice asupra unui om. Poate doar cei care au păşit în incinta Ergoterapiei şi-au dat seama de fapt cât de mult contează să fi sănătos.

Rep.: Care sunt satisfacţiile activităţii dumneavoastră. Din exterior pare a fi o muncă extrem de grea…

Z.M.: Este o muncă grea, dar dacă o faci din suflet şi există dăruire, atunci nimic nu e greu, nimic nu e imposibil. Dacă există dorinţă şi voinţă, poţi rezolva orice, poţi să muţi şi munţii din loc. Până când voi avea un an de mandat aş dori să se vadă aceste lucruri, bineînţeles cu ajutorul colegilor. Le mulţumesc colegilor care se implică. Un singur om nu poate să facă nimic, niciodată, iar rezultatele se văd şi pe indicatorii de performanţă. Colegii au înţeles că de fapt acesta este mersul firesc al lucrurilor. Trebuie să te implici tot mai mult, ca să ai rezultate pe măsură.

Text şi foto: Alex TOTH

B spital tveni

D spital tveni

E spital tveni

F spital tveni

G spital tveni

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE