Raport din Parlament (IV). Lavinia Abu Amra și viața de parlamentar într-un partid nou – USR Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 711 Vizualizări

Raport din Parlament (IV). Lavinia Abu Amra și viața de parlamentar într-un partid nou – USR

Important e ca în momentele în care parlamentarii sunt în ședință să îți găsești de lucru, pentru că altfel riști să te înece plictiseala așteptând. Marți, după o încercare ratată de a mă întâlni luni cu Lavinia Abu Amra, deputat USR, o sun din nou a doua zi și reușim să ne vedem la celebrul de acum bufet verde, după ce a participat la o ședință de plen și una de comisie. Parlamentarul USR e în două comisii, în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, și a făcut slalom printre ele pentru a ajunge la amândouă, pentru că sunt programate la aceeași oră, un aspect pe care mi-l semnalează de altfel în interviul pe care l-am realizat.

 

Foto 2 Parlament si Bucuresti

Marți, pentru că nu v-am spus, am intrat în Parlamentul României, pe la intrarea din Senat (sunt cam 20 de minute de mers pe jos, în ritm susținut, între cele două intrări, pe lângă zidul Palatului Parlamentului) cu concursul parlamentarului Horea Soporan, și în ideea că voi migra oricum prin cele două camere, pentru că ziua de muncă era mult mai lungă, însă după, cum aveam să mă conving programul mult mai dens și șansele mai puține. E iarăși ședință în plen, de dimineață de această dată, apoi ședințele de comisii, și profit de timpul liber pentru a mai prelucra câteva interviuri realizate prin județ, la bufetul verde. La masa de lângă, gesticulând și vorbind tare, după cum aveam să aflu la câteva zile, era deputatul Cătălin Rădulescu, care tocmai realiza celebrul interviu acordat jurnaliștilor de la adevărul.ro.
După câteva ore, reușesc să discut și cu Lavinia Abu Amra, sub presiunea timpului, de data aceasta din partea mea pentru că mai am de ajuns, la ora 18, la un eveniment organizat de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK) la Intercontinental, e oră de vârf în București și e un supliciu de făcut slalom prin trafic.
La fel ca pentru orice parlamentar nou, Palatul Parlamentului e în primele zile un labirint în care efectiv te pierzi. Dificilă a fost și partea de activitate parlamentară, cu volumul de proceduri și de regulamente de învățat în ritm alert.
“În primele zile era distractiv, până la un moment dat, pentru că pur și simplu ne-am pierdut în clădire, nu știam exact unde trebuie să ajungem, încet-încet am învățat, a fost și e în continuare destul de dificil, încercăm să ne punem la punct cu partea de regulamente, proceduri, fiind la primul mandat noi, din USR, și nu avem istoricul altor partide, sunt pe aici politicieni de la alte partide care sunt de foarte multe mandate, unii dintre ei chiar au făcut regulamentele și atunci le e foarte la îndemână, de multe ori cu un aer de superioritate îți dau peste nas că nu știi regulamentul”, ne povestește deputatul USR primele impresii din Camera Deputaților.
Un aspect interesant semnalat de către Lavinia Abu Amra este cel al cutumei care dictează în Camera Deputaților, în condițiile în care cutuma nu prea echivalează pe la noi cu un act normativ scris. “Ce m-a surprins este că Parlamentul funcționează foarte mult, din păcate, pe cutume. Pe unde am mers, toată lumea mi-a spus: așa e cutuma. Era foarte ciudat și să le explici unor oameni că o cutumă nu înseamnă lege, cutuma nu înseamnă regulament și li se părea ciudat și li se pare în continuare că venim cu tot felul de propuneri și avem tot felul de dileme și semne de întrebare și ne răspund că pe nimeni nu a interesat până acum subiectul acesta. Cred că trebuie să depășim momentul ăsta de cutume, e greu, pentru că cutuma înseamnă exercițiu îndelungat, dar ne luptăm”, își exprimă convingerea parlamentarul mureșean.

 

Munca de toate zilele

 

După cum scriam deja, e una să îi vezi pe parlamentari la muncă într-o vizită neanunțată, ca să nu te poate amăgi că au fost la ședințe și, de fapt, nu au fost, și cu totul alt lucru să privești la televizor ședințele în plen care sunt, de fapt, finalul muncii în comisii și a studiului individual. De aceea, percepția parlamentarului e diferită de ceea ce vedem pe micile ecrane sau plasme gigantice.
“Aceeași întrebare mi-a adresat-o și tata când mă suna seara și mă întreba unde sunt și îi răspundeam: “Sunt la Parlament” și i se părea foarte ciudat și îmi spunea: “Ce faci la ora asta la Parlament?”, pentru că de acasă, din fața televizorului, el fiind pensionar, imaginea asta e: la Parlament, nu faci nimic și ești plătit cu foarte mulți bani. I-am explicat și lui și încă continuu să îi explic anumite lucruri, deși e destul de greu de concurat cu anumite televiziuni”, îmi răspunde deputatul în introducere la întrebarea: Ce face un parlamentar de-a lungul unei săptămâni de muncă.
Iar povestea mai pe larg se rostogolește. Luni este plen, plenul este undeva pe la jumătatea zilei, nu e neapărat o oră fixă, și după ce se termină plenul, cei din grupul USR au ședință de grup care este bătută în cuie. Pot să mai apară și altele, spontane sau la cererea unor parlamentari din grup. Așa se face că lunea când și eu eram la Palatul Parlamentului, politicienii USR au încheiat ședința la 20.30.
Săptămâna continuă marți dimineața devreme cu declarațiile politice, care din acest mandat au o durată prestabilită, iar apoi urmează ședința în plen și se votează ce s-a discutat și ce s-a dezbătut cu o zi înainte, iar după plen parlamentarii sunt așteptați la ședințele de comisii.
Iar, aici, subliniază Lavinia Abu Amra, intervine o altă problemă, cea a parlamentarului membru în două comisii.
“Fiecare dintre noi suntem membri într-o comisie sau două, depinde de fiecare pentru ce a optat. Eu fac parte din două comisii, Comisia pentru învățământ și Comisia împotriva abuzurilor, unde sunt și vicepreședinte. O problemă în momentul de față, și discutăm pe acest subiect și facem demersuri, este faptul că se programează ședințele la aceeași oră și trebuie să alergi dintr-o parte în alta ca să prinzi ambele comisii. Cred că e o chestiune care ar trebui reglementată și purtăm tot felul de discuții astfel încât, încet-încet, să ajungem la o normalitate ca să te poți duce liniștit la o comisie și apoi la cealaltă. Am primit tot felul de răspunsuri: păi, nu te pune nimeni să fii membru în două comisii, pentru că e opțiunea ta personală. Da, e o opțiune personală și dacă vreau să fiu membru în două comisii și să fiu și membru activ, atunci dă-mi posibilitatea ca să pot să merg la ore diferite”, ne explică parlamentarul USR, pentru care, momentan, a merge alternativ când la una, când la alta dintre comisii nu e o soluție.
Programul până parlamentarul revine în teritoriu, în circumscripția în care a fost ales, continuă cu acel studiu individual, care a fost un leitmotiv al interviurilor pe care l-am realizat.
“Ce nu se vede la televizor este partea de muncă individuală, când ai de citit foarte mult, cititul nu se realizează așa în două ore, sunt multe inițiative legislative, trebuie să te documentezi, mai ales noi, cei care suntem la primul mandat, nu avem un istoric a ceea ce s-a întâmplat în mandatele trecute și atunci acea inițiativă legislativă trebuie încadrată într-un context, să vezi ce propuneri au mai fost făcute, să vezi care a fost stadiul lor, deci o muncă, de fapt, întinsă pe toată săptămâna și cu un efort susținut pe partea asta de research, de documentare, astfel încât să poți să ai o părere avizată pe subiectul respectiv”, spune deputatul.

 

Ce presupune funcția de vicepreședinte?

 

Foto 1-2 Lavinia Abu Amra

 

După cum am scris și atunci când parlamentarii mureșeni au fost desemnați în comisii și unii dintre ei au fost aleși să ocupe una dintre funcțiile de președinte, vicepreședinte sau secretar și cum ne spunea și Lavinia Abu Amra mai sus, la Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii ocupă o funcție de conducere, cea de vicepreşedinte. Bineînțeles că am fost curioasă dacă funcția de vicepreședinte e mai specială decât cea de membru. Știam deja din discuțiile anterioare cu alți parlamentari că vicepreședintele îl înlocuiește pe președinte și conduce ședința de comisie atunci când acesta lipsește. “Funcția de vicepreședinte presupune o oarecare posibilitate de a participa la deciziile comisiei respective, spun oarecare pentru că, de fapt, în comisia respectivă discutăm lucrurile și nu funcționăm neapărat pe principiul că eu sunt vicepreședinte, am un cuvânt mai important. Nu acesta e scopul. Până la urmă, cred că omul sfințește locul, că ai o funcție sau nu. De exemplu, la Comisia de învățământ sunt membru, asta nu înseamnă că, dacă nu sunt vicepreședinte, părerea mea este mai puțin importantă”, ne lămurește deputatul USR.

 

Cum se lucrează în comisii?

 

Fiecare comisie funcționează după un tipar propriu, se lucrează diferit, îmi spune Lavinia Abu Amra, când o întreb de activitatea efectivă și dacă își spune cuvântul culoarea politică.
“În Comisia împotriva abuzurilor, este o muncă susținută din partea aparatului tehnic al comisiei, pentru că acolo se înregistrează petiția și juriștii comisiei și funcționarii din cadrul comisiei documentează răspunsul respectiv și noi discutăm pe baza acestor recomandări și rapoarte. Dacă avem neclarități, dacă considerăm că este oportun să invităm pe cineva, de exemplu petentul, în comisie, atunci facem acest lucru. Dar este o muncă de documentare, juridică făcută de aparatul comisiei. Noi, în comisie, luăm decizii pe recomandările acestor funcționari care își fac treaba de atâta vreme”, punctează deputatul USR.
Pe parte de comisie de învățământ contează culoarea politică, subliniază parlamentarul, pentru că sunt prezentate inițiativele care se dezbat, fiecare grup își spune punctul de vedere, iar la final se votează. “În general se votează pe partid, deci o poziție unitară. La USR e puțin diferit. De exemplu azi eu m-am abținut la o chestiune punctuală, în care credeam că aș putea fi într-un conflict de interese. Nu avem o sarcină de partid: votăm așa. Dezbatem în grupul parlamentar toate inițiativele, avem păreri pro și contra, încercăm să ne convingem unul pe altul, dar, în final, încercăm să mergem pe o variantă unitară, pentru că, până la urmă, e o poziție a grupului USR, excepție făcând cazurile când există acel vot de conștiință, cum îl numim noi. E importantă culoarea politică și oarecum e frustrant pentru că PSD și ALDE au acea majoritate covârșitoare și, de multe ori, se resping anumite amendamente, pur și simplu pentru că sunt inițiate de opoziție. Dar în egală măsură e adevărat că sunt și cazuri când se discută punctual amendamentul respectiv și se ajunge la unanimitate. Depinde de situație”, spune Lavinia Abu Amra.
Cu precedentul că unele amendamente ale Opoziției pot trece cu votul majorității, încerc să aflu care sunt șansele ca politicienii care sunt în minoritate să își promoveze propria agendă legislativă. Doar că încă nu a fost cazul.
“Teoretic, da, încă nu am trăit-o, deocamdată vorbim de amendamente, momentan lucrăm la inițiativele noastre, încă nu le-am dus. Se discută în perioada asta în comisii inițiative din legislatura trecută și după ce le finalizăm pe astea o să trecem la inițiativele noastre”, este punctul de vedere al parlamentarului.

 

Proiect de lege de consiliere în carieră

 

Și dacă am ajuns la punctul agenda legislativă a USR, încerc să aflu care sunt prioritățile grupului parlamentar și cele personale. La nivel de grup USR, una dintre priorități este legată de modificarea legii electorale, pentru că, încă din campania electorală, partidul a mers pe ideea că trebuie modificată legea electorală.
La nivel personal, una dintre aspirațiile legislative ale parlamentarului USR se referă la Legea consilierii în carieră, care se leagă și de profesia sa de consilier în carieră.
“România cheltuie foarte mulți bani pe școlarizarea unor tineri și în niște specialități și specializări în care nu vor profesa niciodată. Și asta din cauza faptului că ei nu sunt sprijiniți și nu sunt orientați la momentul potrivit și vorbim de momente cheie – clasa a VIII-a și clasa a XII-a. Nu e așa de simplu ca și cum a-i bate din palme pentru că e nevoie, în primul rând, de legiferarea profesiei ca atare și apoi de găsirea unor specialiști care să întrunească niște condiții și care să fie trainați pe un sistem foarte bine definit. În momentul de față, unii fac un curs de 3 luni de zile, alții fac facultate sau studii postuniversitare – masterat ș.a.m.d., deci e o discrepanță foarte mare în forma de pregătire și cred că trebuie început de aici pentru ca în câțiva ani de zile să putem să avem acești consilieri în carieră în momentele cheie. Sunt țări unde și în ciclul primar sunt consilieri în carieră. Ei pot fi numiți consilieri în carieră, orientare vocațională, sunt de acord cu orice denumire, în ideea în care există foarte bine descrise responsabilitățile lor”, își expune Lavinia Abu Amra propunerea.
Sunt conștientă că de una singură nu prea are șanse de succes, așa că sunt curioasă dacă a tatonat terenul și a încercat să obțină sprijin de la colegii săi din Parlamentul României și mă gândesc, în primul rând, la cei mureșeni.
“Încă nu am vorbit cu colegii parlamentari de Mureș, urmează să fac asta. În schimb am constatat în cadrul Comisiei de învățământ că foarte mulți colegi de ai mei, de la toate partidele, vorbesc despre consiliere în carieră și, având în vedere că ei marșează pe subiectul acesta, sper că atunci când va fi gata propunerea, să o și voteze, sigur cu amendamentele respective, va fi o propunere și se poate îmbunătăți”, consideră deputatul USR.
Lavinia Abu Amra ne explică că pe noi ca țară ne-ar costa mai puțin să investim în formarea unor consilieri în carieră decât ne costă ca și țară irosirea acestor tineri. “Unii își petrec câțiva ani după ce termină facultatea încercând să găsească la ce sunt buni și toate acestea se traduc în ajutor de șomaj o perioadă destul de lungă, bani de la părinți ș.a.m.d. Sunt acei tineri care nu sunt înscriși nici într-o formă de educație, respectiv nu au niciun loc de muncă, e o problemă la nivel european, trebuie să vedem ce putem să facem să prevenim acest fenomen”, crede aceasta.

 

Colaborare pe viitor

 

Dacă tot am atins problematica și am adus discuția despre colaborarea dintre parlamentarii mureșeni, firesc mi se pare să aflu și care e punctul de vedere al Laviniei Abu Amra referitor la cum vor coopera mureșenii în interesul județului nostru.
“Suntem în Parlament de puțin timp, a fost și o perioadă de acomodare pentru noi, cei care suntem la primul mandat, eu personal vreau să organizez o întâlnire cu toți parlamentarii, să ne așezăm la aceeași masă și să vedem ce putem să facem. Sper să fie deschiși și să participe la o astfel de întâlnire, până la urmă nu contează culoarea politică dacă stăm la masă și vedem ce e de făcut pentru județ, pentru că, dacă îmi aduc bine aminte, în campanie, la emisiunile prin care am fost, toți vorbeam de județul Mureș că e destul de mort comparativ cu celelalte județe, că nu vin investitori ș.a.m.d. Deci vorbeam de aceleași lucruri. A trecut campania, acum ar trebui să vedem ce putem face ca să ieșim din amorțeala asta și cumva să ne și asumăm de ce am ajuns aici, ce ar trebui să facem și sper ca orgoliile să fie lăsate deoparte”, e răspunsul deputatului.
Noi, cetățenii, așteptăm să vedem ce va aduce această colaborare și dacă, în mod real, indiferent de culoarea politică, parlamentarii mureșeni vor coopera. Timp mai este și răbdare avem.

 

Care timp liber?

 

Noi, cetățenii, ne mai relaxăm și ne mai vedem și de viața noastră după muncă. Parlamentarii însă par puțin din alt film, cel puțin la început de mandat, când munca de organizare și activitatea propriu-zisă sunt mai dense.
“Acum îmi dau seama, de fapt, că nu am făcut nimic în lunile astea de când sunt aici, în afara Parlamentului. Drumul e casă-Parlament-casă-Parlament. Când merg acasă, merg la Biroul Parlamentar, până acum era în organizare și încercam să îl pun la punct, deci nu am avut nici acolo prea mult timp și un-doi se făcea duminică seara și trebuia să vin înapoi. Deci nu am făcut nimic în timpul liber”, îmi răspunde Lavinia Abu Amra, când o întreb de momentele de respiro.
De asemenea, primele trei luni de mandat, au presupus și organizarea grupului parlamentar. “Noi, fiind la primul mandat și un partid nou înființat, aveam nevoie de angajarea de oameni la grupul parlamentar, de efectuat interviuri și toate astea în afara ședințelor din plen și ședințelor din comisii. Deci, cumva, nouă ne-a trebuit mai multă energie și mai mult timp, ca să ne organizăm. Cred că și aceasta ar fi o explicație de ce nu am avut prea mult timp liber. Seara când ajung, vreau doar să mă odihnesc, de aceea nu am ajuns nicăieri, deși în București ai foarte multe variante, de la teatru la concerte la tot ce vrei și sper să apuc să fac și asta”, conchide deputatul USR.
Sunt aproape sigură că, prin toamnă, programul său va fi mai diversificat, doar și parlamentarii trebuie să se mai delecteze cu ceva și să se distreze în timpul liber, așa sărăcăcios cum pare.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!