Home / Slider / Ce spun olimpicii noștri la mate, înainte de marea competiție

Ce spun olimpicii noștri la mate, înainte de marea competiție

Distribuie

 

Elevii care pot vedea cu ușurință eleganța matematicii și au ajuns să facă performanță la această materie sunt cei înscriși în lotul național al Olimpiadei. Muncă zi de zi, făcută cu pasiune, susţinere din partea familiei, disponibilitate pentru studiu în afara programei, renunțarea la anumite tentații de jocuri online, consecvenţa sau efortul depus în mod constant, toate acestea sunt ingredientele succesului, iar participarea la astfel de competiţii şi obţinerea unor rezultate bune, le aduc tinerilor recunoaştere socială, acceptare şi admiraţie din partea celor din jur.

Faza Naţională a Olimpiadei Naţionale de Matematică se va desfăşura la Timişoara, între 19 şi 23 aprilie.  11 elevi de la cinci unităţi de învăţământ vor reprezenta în acest an judeţul Mureş, alături de cele două profesoare care îi vor însoți, prof. Angela Stoica – Şcoala Gimnazială „Dacia” Târgu-Mureş şi prof. Carmen Costea – Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” Târgu-Mureş.

Pentru că doresc să se informeze și să-și perfecționeze cunoștințele în domeniu peste nivelul învățământului general, fiecare elev are un program de pregătire suplimentară cu profesorul de la şcoală. Elevii de la gimnaziu au participat şi la activitățile celor două Centre de Excelenţă, două zile pe săptămână, iar elevii de liceu participat la Centrul de Excelenţă, unde pe lângă profesori din învăţământul preuniversitar predau şi profesori universitari de la Universitatea „Petru Maior” Târgu-Mureş şi de la Universitatea „Sapienţia” Târgu-Mureş.

Le-am admirat succesul și munca, iar când mi-au împărtășit experiențele și perspectivele lor asupra vieții, am reușit să înțeleg motivul pentru care ei sunt speciali.

Barta-Zagoni Bernadette este în clasa a VI-a, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” Târgu-Mureş, profesor pregătitor Matefi Istvan, și ne povestește că  lucrează 4 ore pe zi și se simte pregătită să intre în această competiție, care îi va îmbogăţi experienţa şi personalitatea.

Kacso Chris Sandor este în clasa a VIIa Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş, profesor pregătitor Vasile Gînţa, și ne spune că a creat din matematică o pasiune,  îi place să facă multe lucruri și să se simtă împlinit cu ceea ce face, motiv pentru care în această săptămână se pregătește cât poate de mult. Un aspect important este să ai încredere în tine.

Vlad Degeu este în clas a VIII a, Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş, profesor pregătitor Corneliu Ştefan, lucrează în jur de 3-4 ore pe zi, în fiecare zi. Încă din clasa a VI-a participă la fiecare olimpiadă națională la matematică și este convins că dacă ți-ai făcut un program de lucru și l-ai respectat, atunci rezultatele ar trebui să apară imediat.

Ciprian Florea este în clasa a IXa, Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, profesor pregătitor Carmen Pop, îi place matematica de mic copil, mărturie vie stau concursurile la care a participat încă din clasa Ia și olimpiadele la care participă din clasa a Va. Tot ce-și dorește este să facă lucrurile doar la cel mai înalt nivel, pentru că totul se rezumă la ceea ce îți dorești cu adevărat în viață și de la viață.

Tereza Oprea este în clasa IX-a, Colegiul Naţional „Unirea” Târgu-Mureş, profesor pregătitor Ana-Maria Negrea, este unul dintre cele mai bune exemple de fată educată, muncitoare, care își poate trăi visele și idealurile negreșit. Lucrează în jur de 2-3 ore pe zi și consideră că, pentru a face performanță, este nevoie de mult studiu în afara programei.

Bogdan Blaga este în clasa XI-a, Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş, profesor pregătitor Carmen Pop, talentat și muncitor, care nu se teme de performanță, ne povestește că bunicul său i-a transmis pasiunea pentru matematică, încă de mic copil se pregătește intens și îi place, motiv pentru care i se pare mai mult o distracție. Îi place competiţia şi fiecare rezultat obţinut îl stimulează să înveţe şi mai mult.

Anda Tenie este în clasa XI-a, Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş, profesor pregătitor Carmen Pop, nu mai merge la școală în cursul acestei săptămâni și lucrează de dimineață până seara pentru a aprofunda materia. Din cele povestite de tânără, participă însoțită de un alt coleg, Bogdan, la ore suplimentare, pentru că, ținând cont de orarul de la şcoală, este important să-ţi faci un fel de program de antrenament la matematică și să-l urmezi cu seriozitate.

Din lotul național al Olimpiadei mai fac parte și Tudor Vultur clasa V-a, Şcoala Gimnazială „Dacia” Târgu-Mureş, profesor pregătitor Angela Stoica, Raul Octavian Rus clasa XII-a, Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni, profesor pregătitor Dorin Andreescu, Marius Măcean, clasa X-a, Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” Târgu-Mureş, profesor pregătitor Carmen Pop și David- clasa a Xa, Colegiul Naţional „Unirea” Târgu-Mureş, profesor pregătitor Hecser Eniko.

Consecvenţa presupune un amestec de perseverenţă, răbdare, efort şi disciplină și să te pregăteşti în fiecare zi un anumit număr de ore pentru o anumită materie care te pasionează. În fiecare zi, fiecare concurent își alocă timp pentru autotestare, răspunsuri la întrebări, exerciţii, probleme, formulate în manuale sau formulate de ei însişi. De-a lungul anului școlar, olimpicii noștri mureșeni participă la diferite la competiţii şi concursuri şcolare de fiecare dată când au ocazia, nu se rezumă doar să fie printre cei mai buni din clasa lor. Felicitări și mult succes!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Controversă a profesorilor catolici: „Avem sau nu liber de Paște?”. Ligia Deca: „Școala nu vă poate limita acest drept”

Distribuie Ministrul Educației din România, Ligia Deca, a efectuat joi, 28 martie, o vizită de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.