Interviu. Gabor Matei, zis Puia, reprezentantul gaborilor din Târgu Mureș la Ziua Internațională a Romilor Interviu
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1736 Vizualizări

Interviu. Gabor Matei, zis Puia, reprezentantul gaborilor din Târgu Mureș la Ziua Internațională a Romilor

Sâmbătă, 8 aprilie, la evenimentul organizat de Partida Romilor Pro-Europa (PRPE), cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor a participat și reprezentantul comunității gaborilor din Târgu Mureș. După momentul festiv am vorbit cu Gabor Matei, zis Puia, despre comunitatea gaborilor și despre motivele care l-au făcut să răspundă invitației Partidei Romilor.

„Am fost chemat de domnul Petre Zelariu (coordonator Regiunea Centru Mureș PRPE n.r.) și de conducerea Partidei. Am participat și m-am simțit onorat și am văzut-o de bine cu toate că ramura noastră de țigani a gaborilor nu a vrut până acum să colaboreze. Punctul meu și al familiei mele de vedere este că e bine să ne unim și să colaborăm. Dânșii au oameni cu pregătire, chiar la nivel înalt și am simțit că avem nevoie să avem niște oameni care ne reprezintă în societate și în forumurile superioare. Și scopul, ținta noastră este să luptăm pentru familiile noastre pentru ca să aibă și copiii și nepoții noștri un viitor și să se integreze în societate”, mi-a spus Gabor Matei, reprezentantul gaborilor din Târgu Mureș.

Reporter: Prin ce se deosebesc gaborii de celelalte comunități?
Gabor Matei: Suntem mai rezervați și ținem mai mult la tradițiile noastre. Nu ne amestecăm așa repede în alte etnii, în alte neamuri. Cât de cât, noi ne-am păstrat rangul de gabori și să fim între noi. Eu spun că noi moștenim ceva de la evrei și perși lucru pe care încercăm să-l păstrăm, să rămână în etnia noastră. Numai că în plan social și chiar politic nu face niciun rău, este ok să colaborăm cu restul romilor din România și chiar de peste hotare. Noi nu ne schimbăm tradițiile, nu ne schimbăm portul și femeile noastre nu-și schimbă ținuta care înseamnă și contează foarte mult ca respect pentru bărbat și pentru copii. Femeile trebuie să aibă capul acoperit și fustele să acopere picioarele, care pentru etnia noastră, repet, înseamnă respect.

Reporter: Care sunt lucrurile care definesc gaborii?
G.M.: Activitatea, meseria: căldărari sau tinichigii, comercianți: ambulant sau în piețe. La ținută păstrăm mustățile bărbații, pălăriile – ținem să fie acoperit capul chiar și la copiii mai mici. La femei, la fel, să fie acoperit capul și fustele să fie așa mai lungi să corespundă standardelor noastre. Recunoaștem sărbătorile, majoritatea gaborilor suntem adventiști de ziua a șaptea și ziua de sărbătoare este sâmbăta, iar sărbătoarea de bază este Sfânta Cină care e trimestrială. În rest, sărbătorim Revelionul, Crăciunul, Paștele. Și mai avem problema aceasta, unde ar trebui să schimbăm ceva, la căsătoria copiilor. La noi asta e o problemă și mă preocupă și am un gând ca pe viitor să nu mai fie la vârste așa fragede.

Rep.: Căsătoriile se aranjează?
G.M.: Cât de cât, de către părinți și cam puțin devreme. Ar trebui să înțelegem și noi și ar fi timpul să lăsăm copilul să crească, să cunoască și să se maturizeze.

Rep.: Căsătoriile timpurii afectează și continuarea studiilor, mai ales pentru fete, nu?
G.M.: Așa este. Până acum bătrânii noștri au avut alte concepții. Să zicem că la 12-13 ani un copil ar fi în clasa VI-a sau a VII-a, la noi înseamnă că e copil mai mare și ca să nu se împrietenească cu alți tineri, cu alți copii din altă etnie, noi prin asta am vrut să conservăm etnia și mărităm sau însurăm copilul ca să rămână în etnia noastră a gaborilor. Noi încă nu ne-am schimbat la a face căsătorii în alte neamuri de români, maghiari sau de alți țigani. Noi suntem rezervați pentru gabori.

Rep.: Vă e greu să vorbiți despre lucrurile acestea cu alți gabori? Mă refer la problema căsătoriei și la educație.
G.M.: Nu este greu, chiar asta ne interesează, vrem să o scoatem la iveală și să vorbim deschis. Ar trebui să înțelegem că și noi suntem părinți, tată, mamă și… totul este bunul Dumnezeu și familia, și ar trebui să înțelegem că nu vom face un lucru rău să facem un bine pentru copiii noștri. Ca să înțelegem și noi că această căsătorie mai tânără, mai necoaptă nu este chiar bună. Sunt lucruri, din punctul nostru de vedere, care sunt bune că e sub control copilul, îl însori sau o măriți, dar părinții nu părăsesc copilul, îl ținem, îl controlăm, îl ajutăm, îl creștem până devine famelie, știți? Dar pe de altă parte culturală și socială și pentru a ne încadra în rândul oamenilor normali ar trebui să înțelegem că trebuie să așteptăm vârsta și perioada care se cuvine.
Rep.: Se pune problema ca un băiat sau o fată gabori să se căsătorească cu cineva din afara comunității?
G.M.: Se pune problema. Nu am auzit, probabil că ar fi, dar sub acoperire, să zicem, că s-ar îndrăgosti de o fată sau invers, dar ar fi o problemă, pentru că la noi e strict, reținem încă moștenirea aceasta. Și ne dorim să rămânem în neamul nostru, în etnie, să nu ieșim. Eu mă gândesc și îmi doresc să ne luptăm să punem umăr la umăr să nu mai conteze diferența de etnie și într-adevăr să facem fiecare la rândul nostru ceva pentru copiii noștri, pentru semenii noștri, pentru poporul ăsta, ca să ne încadrăm și noi și să fim oameni civilizați, pentru că putem. Avem oameni, avem soții, avem copii, avem familii, avem nepoți… suntem deștepți, sănătoși, prezentabili, numai totul e să vrem din toate punctele de vedere.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE