Raport din Parlament (VI). Horea Soporan, senator PSD: “Votul e cel mai important!” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 949 Vizualizări

Raport din Parlament (VI). Horea Soporan, senator PSD: “Votul e cel mai important!”

De astăzi, timp de patru zile vă propun să ne mutăm în Senatul României, unde am aflat, de asemenea, lucruri și percepții foarte interesante asupra activității parlamentare. Însă să nu mă lungesc prea mult. Primul senator cu care am povestit și a cărui activitate v-o prezint este social-democratul Horea Soporan. Nu a fost ușor să mă strecor în agenda sa pentru că după cum vă spuneam și o să tot vă spun până vă plictisesc, parlamentarii nu prea au vreme de taclale, oricât de binevoitori ar fi. Parlamentarul este vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare, membru în Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică și membru într-o organizație de cooperare parlamentară internațională.

 

Pe senatorul social-democrat Horea Soporan l-am văzut prima dată în sala de plen a Senatului, pe rândul din mijloc, unde ne strecurasem după un grup de elevi aflați în vizită la Palatul Parlamentului. Altfel e cam greu să ajungi în balcoanele sălii, fără o acreditare, aprobare ceva. De fapt, i-am văzut pe toți senatorii mureșeni, care, de altfel, m-au reperat mai mult sau mai puțin surprinși pentru că eram acolo.
Ne-am întâlnit după plen la o poveste, mai mult informală, iar interviul l-am completat la Tîrgu Mureș, la biroul său parlamentar, care mi-a plăcut pentru că e original mobilat și poartă amprenta văilor din jurul municipiului Reghin.
A fost o poveste prelungită, pentru că Horea Soporan are și el entuziasmul începutului și al responsabilității unui mandat.
Însă să plecăm de la o linie pe care am gândit-o: de la primele zile. Plastic, senatorul PSD îmi povestește despre revenirea în București, într-un alt loc și cu alte atribuții, dar recunoaște că în 3 luni a învățat foarte multe.
“E ca și atunci când mergi la facultate, mergi, intri în săli, e imens totul și afli că trebuie să mergi în sala X. Dar unde e sala X? Cam pe acolo. Efectiv, toți cei noi am pățit la fel. De multe ori ai impresia că știi, te urci într-un lift și cobori și nu știi unde ai ajuns pentru că mai vorbești la telefon și nu îți dai seama”, își amintește acesta.
Mandatul de senator îi permite să evolueze într-un alt mediu, în care îmi spune că fiecare poate să facă cât dorește să se implice și cu anumite limitări.
“Condiționări există, trebuie să fii prezent, trebuie să ai grijă cum votezi, dacă vrei să votezi în alt fel, măcar trebuie să explici de ce, nu poți să votezi haotic că m-am trezit de dimineață și azi nu votez nimic pentru că sunt un pic nervos”, îmi explică Horea Soporan.
Un alt aspect pe care l-a remarcat din primele zile a fost că trebuie să citești foarte mult, iar dacă nu știi ceva, ai colegi și un staff pe care să îi întrebi.
“Ți se dau niște cărțulii – regulamentul, Constituția, chiar când intri, ți se spune: Vă recomandăm să le citiți, pentru că vă folosesc, tot ce facem are legătură cu acestea, aceasta e baza. Nu știți ceva, întrebați, există staff-urile la Senat, la comisii. Ei sunt destul de deschiși, dar se uită cine ești, ce faci, cât te implici, te implici numai să le creezi probleme sau te implici ca să îi ajuți”, subliniază parlamentarul social-democrat.
Relațiile cu ceilalți parlamentari și fără să țină cont de culoarea politică, senatorul mi le-a descris foarte interesant. Mi-a spus de camaraderia între cei care vor să facă ceva. Un plus în activitatea senatorială îl reprezintă și numărul mult mai redus de parlamentari față de legislatura trecută când a avut un Parlament, haideți să îl numim, obez.
“Fiind mai puțini, mult mai ușor se ajunge la o mediere, se caută întotdeauna soluția, sunt mai puține persoane implicate, mult mai repede se ajunge la o soluție, politicienii, deși nu pare, au simț pragmatic și decid repede”, remarcă, pentru Zi de Zi, senatorul.
Interesant e iarăși că parlamentarii vin din domenii diferite și tu, ca senator, poți să ajuți la elaborarea unor legi care te interesează.
Horea Soporan mi-a dat două exemple, modificările care sunt în dezbatere la legea jandarmeriei și pe care senatorul Viorel Sălan care a condus IJJ Hunedoara le discută cu ai săi colegi, sau cele care vizează protecția socială a persoanelor cu dizabilități propuse de Ioan Narcis Chisăliță, care e paralizat, în urma unui accident de mașină.
“Sună cineva la 112 și trimite polițistul, dar durează până ajunge, atunci nu e mai bine să meargă jandarmii? Jandarmii sunt prompți în tot ceea ce fac. De exemplu, ei mergeau în teren, prindeau un braconier, dar trebuie să aștepte până vine poliția. Observi un braconier, undeva în vârful muntelui, suni la 112, cineva trebuie să vină, însă jandarmii chiar dacă vin, nu au dreptul să facă nimic. Și atunci colegul nostru a spus: hai să le dăm dreptul de a constata infracțiunea, să facă un proces verbal. Totul a pornit de la ursul din Sibiu”, povestește Horea Soporan.
Ioan Narcis Chisăliță a propus ca în blocurile ANL să fie asigurate locuințe și pentru persoanele cu dizabilități, la parter. Apoi, tot acesta a venit cu proiectul ca minorii cu dizabilități care aveau niște facilități, să beneficieze de acestea și după ce sunt majori, iar situația lor medicală nu s-a îmbunătățit.

 

Provocări de președinte

 

horea

Horea Soporan, după cum aminteam deja, este vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare. Funcția de conducere presupune ca atunci când președintele lipsește din varii motive, vicepreședintele să îi îndeplinească atribuțiile pentru o perioadă limitată. În trei luni de zile, senatorul mureșean a condus deja de două ori ședința comisiei, iar la cea de-a doua a trebuit să și susțină o lege.
“Senatul era cameră decizională, trebuia să aprobăm un împrumut de la Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare, a doua tranșă, de 500 de milioane de euro, care vin într-o singură tranșă cu anumite condiționalități ce țin de o piață liberă. Sunt niște recomandări, pe care noi trebuie să demonstrăm apoi că am făcut progrese în direcția respectivă. Avantajele la creditele de la marile bănci e dobânda, care e foarte mică, în funcție și de riscul de țară. Merită să te împrumuți de la ei și să îți achiți celelalte împrumuturi sau să îți faci rezervele și să împrumuți, de exemplu, Finanțele. Într-adevăr ei spun că nu poți cheltui banii ăștia ca să îți acoperi deficitul, de exemplu”, exemplifică senatorul PSD.
Pentru a ne reîmprospăta amintirile, subliniez ca mare parte din activitate se desfășoară în comisii, așa cum punctează și senatorul pentru cititorii noștri, însă pune și un punct pe i. “Una din comisii susține legea, cea care face raportul final pozitiv, negativ, celelalte dau avize – favorabil, nefavorabil. Dar votul bate tot, poți să faci raport pozitiv, negativ, până la urmă votul e cel mai important”, explică acesta.
De aceea, deși membrii comisiei se înțeleg asupra unui proiect de lege, în plen votează uneori altfel decât în comisie. Și poate de aceea, Horea Soporan vine cu o asemenea constatare când îl întreb de colaborarea cu ceilalți senatori mureșeni. “Ne consultăm întotdeauna, dar când e la vot, cum e Cristi Chirteș, care e în Opoziție, votează împotrivă. Dar sunt legi care sunt votate și de opoziție, și de PNL, și de USR”, îmi spune senatorul.
Ce va fi interesant, crede Horea Soporan, va fi atunci când va începe simplificarea legislației și eliminarea paragrafelor care spun exact opusul în altă lege. Va fi o oportunitate de a face ceva.

 

Impactul european la nivel național

 

Foarte important e în comisii și să înțelegi impactul anumitor acte normative pe care le transpunem din legislația europeană, iar atunci intră în scenă politicienii cu state vechi atât în Parlament, cât și în Executiv care cunosc și dedesubturile unor decizii și măsuri unionale.
Un exemplu sunt COM-urile care reprezintă legislația premergătoare următoarelor cicluri bugetare și care dau direcțiile inclusiv în ceea ce privește fondurile europene.
Apoi, la nivel european, se remarcă o tendință de a avea un pachet legislativ similar în toate statele membre. “Peste tot există în Uniunea Europeană există dorința, cel puțin parțială, de a uniformiza legislația, deci să dai posibilitatea ca un lucru să îl poți aplica și într-o țară și în cealaltă, nu neapărat să intervii peste ceilalți, dar să existe oarecare similitudine”, explică Horea Soporan.
Parlamentarul PSD exemplifică cu problema deșeurilor și cum este văzută aceasta în evoluție la nivel european și la ce trebuie să se raporteze România.
“Înainte era să facem gropi ecologice, acum se insistă foarte mult pe un nou concept dezvoltare durabilă, e mai pompos spus, dar aceasta e esența: dezvoltare durabilă, care presupune calitatea vieții și un anumit ciclu, de exemplu să nu mai faci gropi de gunoi, ci se insistă foarte mult pe reciclare. Să crești nivelul de trai înseamnă să nu mai fie așa mare risipă de resurse. La noi, de exemplu, 30 % dintr-un anumit tip de deșeuri, care sunt selectate, merg în industria cimentului și le regăsești în procesul de fabricare a cimentului. Trebuie să ne adaptăm și noi politica. La noi era un proiect să avem trei incineratoare mari. Acum se pune problema că rămânem puțin în urmă față de ce vrea Europa să facem și celelalte țări pentru că noi am reușit, voi sau nevoit, să terminăm cu gropile de gunoi, pentru că avem câteva depozite care să fie perfecte din punct de vedere legal”, spune senatorul social-democrat.
Un alt exemplu pe care îl aduce în discuție Horea Soporan estre piața muncii și cardurile. “Ai un card potrivit căruia tu ești inginer proiectant în România, poți să fii inginer proiectant în toată Europa, e ca o recunoaștere a profesiei, în primul rând îi interesează pe occidentali, pentru că ei au nevoie mare de forță de muncă, dar și pe noi pentru că ai acces pe alte piețe ale forței de muncă. Asta înseamnă globalizare, îți convine mai mult, vrei un salariu mai mare, pleci în altă țară”, punctează senatorul o altă discuție recentă, una dintre motivațiile pentru creșterea salariilor medicilor, pentru a-i determina să nu mai emigreze.
Ne oprim puțin și asupra impactului pieței libere asupra afacerilor. “Noi încercăm, de fapt, și noi și ungurii și polonezii și cehii și slovacii să ne protejăm un pic. Piața noastră a tot crescut și devine interesantă pentru occidentali, nu pentru cei foarte, foarte mari. Pentru că ei nu mai au unde să crească la ei și atunci pot să crească la no. Și noi într-adevăr mergem să îi concurăm la ei. Ei încearcă să mențină avantajele, noi încercăm să le reducem”, crede Horea Soporan.
Și toate acestea în condițiile unui adevăr care m-a luat și pe mine prin suprindere: procentul din PIB provenit din industrie.
“Trebuie să facem ceva pentru economia românească, pentru întreprinzătorii români și, în primul rând, pentru industrie, contrar la ceea ce se crede
Noi avem 24 % din PIB din industrie, că sunt multinaționale, că facem numai cabluri, că e mai mult lohn, dar e industrie. Germania are doar 14 %. Procentual nu stăm rău”, consideră Horea Soporan.
Sunt foarte multe nuanțe după cum observați. Le observăm, e ca un dans pe sârmă, depinde cine e mai bun la echilibristică.

 

Un subiect sensibil: lobby-ul

 

20170307_101509

 

Îl întreb cu pot fi ajutate administrațiile din județ. Răspunsul îmi vine prompt: informându-i, pentru că lobby nu ai cum să faci, deși e absurd, consideră Horea Soporan.
“Am fost acum în străinătate și le spuneam că nu pot să promovez, să spun în gura mare ceva pentru că automat este considerat trafic de influență și vin și mă arestează, nu le vine să creadă”, îmi explică parlamentarul.
Însă recunoaște că și-a invitat colegii din Parlamentul României și pe cei de la ONU și OSCE să vină să le arate Mureșul, doar că, punctează, trebuie să mai citească ce are voie să promoveze și cât.
“I-am invitat pe cei, acum când am fost plecat, să vină să le arătăm județul Mureș, Tîrgu Mureșul, Reghinul, Valea Mureșului, Sighișoara. Dacă le explici și ești viu atunci când vorbești cu ei, atunci devin interesați”, spune Horea Soporan.
Sunt curioasă ce șanse are o lege a lobby-ului, al cărei proiect a mai fost adus în discuție acum câțiva ani. Aș spune că reduse, în momentul de față.
“Dincolo de partea de oportunitate, trebuie să ai mare grijă, și asta cu lobby-ul se va întoarce împotriva noastră, toată lumea va interpreta că vor să promoveze ca să facă bani și atunci trebuie să aștepți, să găsești momentul când să o poți explica”, crede parlamentarul.
Deși e paradoxal și absurd în același timp pentru că toți de afară își promovează zona, țara de unde provin.

 

Lumea diplomației

 

Horea Soporan este membru și în Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM), iar recent a fost la Roma la conferința parlamentară la nivel înalt intitulată „Evaluarea implementării de către parlamentele naționale a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU referitoare la terorism și luptătorii teroriști străini”.
Dincolo de comunicatul oficial al Senatului României, sunt curioasă care e percepția sa la prima vedere.
“E lumea diplomației, toată lumea e amabilă. Erau acolo Ucraina și Rusia, erau Egiptul, Irakul, Iordania, Libanul, Libia, erau țări care erau în conflict și care se așază în aceeași sală și au posibilitatea, dacă chiar vor, să comunice. Până la urmă e o formă în care poți să transmiți niște mesaje, poți să ai niște discuții neoficiale, dincolo de partea strict legată de antiterorism. Au fost opt teme mari și la fiecare temă a venit un specialist de nivel internațional”, spune Horea Soporan.
Pe tema comunicațiilor, de exemplu, a venit șeful din Italia de la Antitero pe domeniul respectiv și care a povestit de la interceptări la comunicații.
“Dau un exemplu, acesta mi s-a părut cel mai relevant, ni s-a prezentat un clip făcut de Armata Statelor Unite ale Americii ca să te înrolezi și unul făcut de teroriști. Teroriștii aveau PR-ul mai bun. Și ni s-a spus: Domnilor, nu trebuie să fim cu un pas în spatele lor, ci cu un pas în fața lor”, punctează parlamentarul unul din mesajele conferinței.
O temă intereasantă care s-a discutat acolo a fost reabilitarea. “Mulți dintre ei sunt tineri, pe care poți să îi ajuți să treacă de problemele vârstei respective și de frustări, pentru că mulți nu sunt sau nu au fost practicanți ai islamului”, explică Horea Soporan.
Și s-au discutat care sunt problemele. “Mai întâi trebuie să ne armonizăm legislațiile, ca să poți să îl urmărești, în ziua de astăzi trăim într-o societate globală, toată lumea se plimbă. Sunt țări care nu au definit în legislație terorismul, deci trebuie creat cadrul, apoi vin extrădarea, urmărirea etc.”, conchide Horea Soporan.
Ne oprim aici, senatorul PSD are de prins un avion.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!