VIDEO, FOTO: Dans şi muzică pentru romii din Sângeorgiu de Mureş Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 445 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Dans şi muzică pentru romii din Sângeorgiu de Mureş

Ziua Culturii Romilor – aniversată anual la data de 8 aprilie – a fost sărbătorită vineri, 7 aprilie, de comunitatea romilor din Sângeorgiu de Mureş, cu ocazia unui spectacol care a bifat cea de-a doua ediţie. Manifestarea a fost găzduită de Casa de Cultură din localitate şi a fost planificată de Organizaţia Caritas, cu sprijinul Primăriei comunei Sângeorgiu de Mureş şi a societăţilor Kolping şi Romgaz.

Exemplu de multiculturalitate

Participanţii au fost salutaţi de primarul localităţii, ing. Sófalvi Szabolcs, care s-a declarat mândru de multiculturalitatea care caracterizează comunitatea din Sângeorgiu de Mureş.

2

„Ne simţim bine, ziua de 8 aprilie este Ziua Mondială a Romilor, din 1971 când a fost Congresul Internaţional al Romilor la Londra. De atunci se încearcă să se sărbătoreascăîn fiecare ţară Ziua Internaţională a Romilor. Noi considerăm că aici, în Sângeorgiu de Mureş, unde dorim ca toată lumea să se simtă acasă şi unde multiculturalitatea este la ea acasă, am avut această idee ca începând din 2016 să sărbătorim şi noi această zi, şi să transmitem mesajul locuitorilor de etnie romă că îi respectăm şi încercăm să învingem stereotipiile şi prejudecăţile şi să îi privim ca fraţi de-ai noştri şi faptul că vorbim limbi diferite sau avem culoarea pielii diferită, cultură şi tradiţii diferite, să nu ne împiedice să ne iubim reciproc. În comună am câştigat mai multe proiecte şi am organizat mai multe activităţi cum ar fi „Hand in hand”, „School after school” şi am reuşit să organizăm activităţi prin care noi, românii şi maghiarii, am făcut cunoştinţă cu problemele cu care se confruntă comunitatea romă”, a afirmat ing. Sófalvi Szabolcs.

Binecuvântare din partea preoţilor

Printre invitaţii comunităţii romilor din Sângeorgiu de Mureş s-au aflat Gigel Roată, preot ortodox, şi Baricz Lajos, preot catolic, care au binecuvântat evenimentul şi au transmis gânduri de prietenie, respect şi pace către toţi cei prezenţi.

„Vă felicităm, şi ori de câte ori aveţi un necaz sau o supărare nu ezitaţi să cereţi ajutorul pentru că atât părintele Baricz cât şi eu vă suntem alături”, a transmis părintele ortodox Gigel Roată.

„Să vă dea Dumnezeu lumină, să vă dea înţelepciune, să vă dea răbdare, să vă dea putere şi să vă dea încredere, iar Sărbătorile Pascale care vin să vă aducă multă bucurie, pentru că mesajul esenţial al Învierii este cel pe care ni l-a transmis Mântuitorul Iisus Hristos: bucuraţi-vă! Amin!”, a mai spus părintele ortodox Gigel Roată.

Voie bună

Programul artistic a fost foarte apreciat de cei aproape 200 de spectatori, iar evoluţiile violonistului Varga Gyula, a cântăreţului Grekui Albert, a ansamblului de dans tradiţional Aven Amenza şi a grupului de dans Vadroszak au fost răsplătite cu aplauze generoase.

Text şi foto: Alex TOTH

3

4

5

6

7

8

9

10

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE