Pregătiri de Paște, din punctul de vedere al dieteticianului Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 186 Vizualizări

Pregătiri de Paște, din punctul de vedere al dieteticianului

Sărbătorile Pascale sunt o sărbătoare de familie, când în prim plan se află mesele bogate, îmbelșugate cu multe tipuri de alimente, însoțite de cele mai multe ori de alcool și produse de patiserie dulci. De asemenea, sunt urmate de o mini vacanță, sau cel puțin cu câteva zile libere în care activitatea noastră fizică scade, astfel am avea nevoie de și mai puține kilocalorii pentru a satisface nevoile energetice.

Primul sfat ar fi după terminarea mesei, să continuăm discuțiile între familie și prieteni în living sau camera de zi, în loc să stăm la masă, astfel o să economisim câteva sute de kilocalorii. Cred că toată lumea știe despre ce vorbesc, o alună în plus poate chiar și mai multe, încă doi covrigi cu cașcaval, încă o linguriță de tort cu ciocolată…

Al doilea și cel mai important sfat ar fi întotdeauna să alegem doar materii prime de calitate și din surse sigure. De Paște, carnea de miel este în prim plan, astfel o bună comunicare cu măcelarul nostru, care întotdeauna are câteva sfaturi utile pentru noi în folosirea cărnii, ne va ajuta să creăm un preparat care va fii cu siguranță în centrul atenției. Cu venirea primăverii, ar fi bine să schimbăm obiceiul cumpărăturilor din hiper marketuri și să ne axam pe piețe, producători locali și mai ales legume și fructe de sezon. Deja au apărut multe legume sezoniere de primăvară bogate în vitamine și minerale care ne ajută la reumplerea rezervelor, cum ar fii leurda, ceapa verde, cartofii noi, spanacul, urzica în curând căpșunele.

Când pregătim masa, să încercăm să ne limităm la un preparat principal, deoarece dacă avem 10 feluri de mâncare, tentația de a gusta din toate este foarte mare. Lângă fiecare preparat gras sau greoi să pregătim o salată proaspătă de primăvara, să folosim cuptorul cât mai mult sau poate chiar grill-ul din curte astfel economisind sute de kilocalorii. Să nu neglijăm cantitatea și calitatea  garniturilor, este recomandat și în perioada sărbătorilor să fie din sursă integrală, orez brun, paste integrale, quinoa, pâine integrală. Dulciurile sunt de preferat să fie consumate în prima parte a zilei, nu ca și desert, de exemplu o felie de cozonac la micul dejun sau o prăjitura ca gustarea de înainte de masă.

Din păcate, tot mai multe persoane au o boală cronică cum ar fi diabetul, alergii și intoleranțe alimentare. În perioada sărbătorilor avem tendința de a neglija alimentația corectă sau cea prescrisă. Este important să ținem câteva lucruri în minte când, pregătim sau servim masa de Paște, deorece o problem digestivă ne poate strica bună dispoziția pe perioada sărbătorilor.

Carnea și produsele din carne să fie proaspete, din sursă sigură, de la crescători locali, din animale sănătoase, fără aditivi, coloranți sau potențiatori de aromă.

Să evităm produsele de patiserie foarte dulci, însiropate sau cu creme grase, să încercăm să pregătim în casă prăjiturile, să folosim mai putin zahăr eventual xylitol sau zahăr brun, să optăm pentru desserturi cu multe fructe, să folosim făină integrală în aluat amestecat cu făina albă.

Calitate și cantitatea sunt cuvintele cheie, indiferent dacă ne gândim la produse din carne sau produsele de patisserie. Deoarece o dietă echilibrată nu înseamnă abținere de la grupuri alimetare în totalitate, doar să alegem isteț spre beneficiul sănătății noastre și al familiei.

Noua gamă de produse Petry nu se adresează exclusiv persoanelor care au intoleranță la gluten sau lactoză, ci tuturor persoanelor care doresc să consume carne care provine din animale sănătoase, crescute local, produse fără coloranți și potențiatori de aromă.

Nagy Bea

Dietetician, specialist în Nutriție clinică și comunitară

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE