Soluțiile AGROM-RO pentru zona montană prezentate ministrului Agriculturii Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 494 Vizualizări

Soluțiile AGROM-RO pentru zona montană prezentate ministrului Agriculturii

Târgul AGRARIA și-a consumat în perioada  6 – 9 aprilie cea de a 23-a ediție, găzduită și în acest an de Parcul Industrial Tetarom III, din  localitatea Jucu, județul Cluj. Printre participanți s-a numărat și  AGROM-RO , prezentă atât cu un stand propriu cât și la întâlnirile cu crescătorii de ovine și bivoli din Transilvania.

”Agrom-Ro Mureș a participat la ediția din acest an AGRARIA cu un stand propriu, la care se adaugă două întâlniri extrem de importante, una cu oierii, unde am prezentat rezultatele proiectului ”Modele agricole sustenabile pentru zona montană a României” cu cele șase stâne, proiect finanțat de guvernul elvețian, și o a doua întâlnire cu Asociația Crescătorilor de Bivoli din Transilvania. Scopul acestor întâlniri a fost legat de promovarea rezultatelor proiectului, faptul că se poate face treabă, iar autoritățile ar trebui să bage de seamă că ar trebui să susțină asemenea inițiative. Dacă guvernul elvețian a priceput treaba asta, și partea română ar trebui să priceapă la rândul lor. În ce privește întâlnirea cu crescătorii de bivoli, e vorba de a pune la punct problemele legate de întocmirea Controlului Oficial al Producției (COP)  pentru că ei,  fiind beneficiari și de subvenții europene, trebuie să-și rezolve evidențierea animalelor”, ne-a declarat Tiberiu Ștef, directorul AGROM-RO.

Revigorarea sectorului creșterii bivolilor

Creșterea bivolilor a fost un subiect aprig dezbătut în cadrul AGRARIA 2017, în special a modalităților de relansare a acestui sector, în contextul în care numărul animalelor scade vertiginos.  ”Nu sunt probleme în acest sector, au pornit lucrarea, dar trebuiesc găsite și finanțări pentru ca fiecare controlor să aibă o minimă dotare, ținând cont că bivolul e aproape pe cale de dispariție, dacă nu e sprijinit de o politică coerentă de către stat. El e introdus în subvențiile acestea speciale numite Sprijin Cuplat pe Zootehnie (SCZ). Fac o paranteză, fiecare țară când și-a negociat PNDR-ul , a avut posibilitatea ca 13 % din tot pachetul financiar să-l acorde sprijinului cuplat. Ai noștrii au stabilit acest lucru și pentru partea vegetală și pentru  cea zootehnică. În principiu,  au împărțit în două cele 13 procente ca valoare. La zootehnie,  e vaca cu lapte, vaca de carne, oaia, capra și bivolul. Inițial au fost introduși și viermii de mătase dar la care s-a renunțat. Bivolul, ca toate celelalte specii a trebuit să îndeplinească un minim de condiții pentru ca și crescătorii să poată beneficia de acest sprijin cuplat. Din câte am înțeles, la noi mai sunt un număr de bivoli de sub 8.000, în contextul în care noi am avut sute de mii de bivoli înainte de revoluție. Aici e una dintre marile probleme, pentru că marea majoritate a crescătorilor de bivoli sunt oameni foarte în vârstă, iar dacă în afară de acest sprijinj cuplat nu va exista o politică coerentă susținută de către stat, teama e că bivolul va dispărea din Țara Românească ca specie. Asta vrea să rezolve  Asociația Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, iar noi suntem alături de ei ca să vedem cum îi putem ajuta”, a precizat Tiberiu Ștef.

”Tot o lălăim de pe vremea ministrului Remeș”

Prezența AGROM-RO a fost marcată și de întâlnirea cu ministrul Agriculturii Petre Daea, prilej pentru ridicarea la fileu a  anumitor aspecte, în special cel legat de cererile pentru subvenții și problematica zonei montane. ”În discuția cu ministrul Deaea am și ridicat acest aspect, se gată perioada  de depunerea cererilor  și încă nu sunt lansate măsurile de instruire a oamenilor, nu sunt instruiți oamenii cum să întocmească o cerere unică de plată, să înțeleagă ce sunt acelea condiții de agromediu, ce e aceea ecocondiționalitate și alte chestiuni. Multe am discutat cu ministrul Deaeea,  i-am subliniat faptul că nu e în regulă delimitarea zonei montane în România. Cei care au lucrat pe noul PNDR ne tot trimit la delimitarea din PNDR-ul nostru care practic,  au preluat vechea delimitare din 2007-2013 care nu ține cont de recomandarea Regulamentului 1257 din 1999, în care se spune că fiecare stat își stabilește ceriteriile de delimitare zonei montane în funcție de specificul ei. Aici i-am dat exemple din Franța, Italia, Scoția, și noi tot o lălăim de pe vremea ministrului Remeș, cu Ordinul 355 care a dat peste cap toată delimitarea zonei montane. Ei, cum nu pot să o facă doar la nivel de UAT, sunt situații, cum e la noi în Mureș, respectiv la Idicel Pădure unde nu e zonă montană, comuna fiind una care nu poate respecta aceste criterii. Pe mine nu mă interesează  ca beneficiar de fonduri europene dacă statul român e în stare sau nu să facă delimitarea. Pe mine mă înteresează dacă eu sunt în zonă montană conform regulamentului montan să primesc subvențiile. I-am spus de atenționarea pe care noi am făcut-o în 2007 guvernului Remeș că nu e în regulă cu acel Ordin 355 în județul Mureș. Estimările noastre în această privință pentru 2020 sunt că se vor pierde aproximativ 60 de milioane de euro din cauza acestei nenorocite de delimitări”, a menționat Tiberiu Ștef.

Reacția ministrului

”Pe ministru l-am simțit obosit, toată lumea în jurul lui se plângea, în special pe probleme personale. Noi ne cunoaștem destul de bine încă de pe vremea când era director la Direcția Agricolă Mehedinți, și împreună cu el și cu alte persoane am fondat Asociația Națională Romontanta. Mă cunoaște, îmi știe discursul, la fel și eu, e un om foarte bine intenționat. E un om cu experiență, mai ales în vechiul sistem de agricultură, la fel și acum, dar problemele sunt atât de mari, încât i-am și spus că nu aș vrea să fiu în pielea lui. Îmi imaginez ce presiuni îi vin din toate părțile. Când i-am semnalat partea de delimitare a zonei montane, i-am spus că e vorba de aproape 30 % din teritoriul acestei țări. Deja nu mai avem 3 milioane de gospodării, iar în ritmul ăsta ne ducem dracului cu zona montană, și nu mai o populează nimeni cu toate subvențiile pământului”, a subliniat directorul AGROM-RO.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE