Home / Invatamant / EXCLUSIV. „RoboPapiu”, în elita roboticii din România

EXCLUSIV. „RoboPapiu”, în elita roboticii din România

Distribuie

O echipă a Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş a participat, în luna martie a acestui an, la Bucureşti, la First Tech Challenge, cea mai mare competiţie de robotică organizată între liceele din România.

Echipa Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureş s-a numit „RoboPapiu”, a fost coordonată de prof. Sanda Bogdan, şi a fost alcătuită din următorii elevi: Vladimir Man (clasa a X-a A), Carla Muntean (clasa a X-a A), Paul Baciu (clasa a X-a B), Raul Balea (clasa a X-a B), Sergiu Vasile Cozoş (clasa a XI-a B), Diana Crişan (clasa a XI-a B), George Marian Huza (clasa a XI-a B), Rareş Moldovan (clasa a XI-a B), Damian Dorin Pop (clasa a XI-a B), Andrei Raul Suciu (clasa a XI-a B), Adrian Laurenţiu Şopterean Pop (clasa a XI-a B) şi Andrei Voicu Tomuţ (clasa a XI-a B).

Prof. Sanda Bogdan: „A fost o experienţă de nedescris”

Performanţa „papiştilor” este cu atât mai valoroasă cu cât echipa „RoboPapiu” a trecut prin mai multe preselecţii pentru a evolua în marea finală de la Bucureşti. „Proiectul s-a desfăşurat în perioada octombrie 2016 – martie 2017. În prima fază am primit kitul de robotică, împreună cu alte materiale, cu ocazia desfăşurării proiectului „Naţie prin educaţie”, iar toate aceste obiecte au fost gratuite, inclusiv o imprimantă 3D, pe care am folosit-o pentru a imprima piese care lipseau din kit. Jocul din anul acesta era format din biluţe mici, particule se numesc, cu bile mari. La concurs au fost trei etape: partea de autonomie, unde robotul a făcut singur ceea ce noi l-am programat, a doua parte a constat în 2 minute în care robotul a fost condus prin joystick şi în cea de-a treia parte, de 30 de minute, a trebuit să ridicăm o bilă mare, respectiv o minge de fitness”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. Sanda Bogdan.

112

Totodată, coordonatoarea „RoboPapiu” s-a declarat foarte mulţumită de modul în care fiecare component al echipei s-a achitat de sarcinile primite, precum şi de modul în care elevii au interacţionat între ei. „Toţi participanţii şi-au respectat atribuţiile, pentru că au fost împărţiţi în echipe. Unii s-au ocupat de proiectare, alţii de realizare, marketing. În momentul în care am întâmpinat dificultăţi, toată lumea se strângea şi realizam acel brainstorming de care aveam nevoie, pentru a merge mai departe. Totul a fost o muncă intensă, dar nu ne-am dat seama de efortul depus, atât de plăcut a fost, iar finalul, plecarea la Bucureşti şi participarea la concurs a fost o realizare la fel de importantă ca munca depusă în atâtea luni. Pentru mine a fost o experienţă de nedescris şi chiar le-am spus colegilor că le recomand tuturor să se implice într-o activitate în care să fie doar coordonatori şi nu neapărat profesori care stau în faţă şi vorbesc în faţa elevilor. Pe lângă faptul că personal am învăţat foarte multe, mi-am îmbunătăţit cunoştinţele în ceea ce priveşte coordonarea, managementul grupului”, a subliniat prof. Sanda Bogdan.

Diana Crişan: „Am fost foarte uniţi”

Experienţa de la First Tech Challenge a fost apreciată ca fiind extrem de utilă de către eleva Diana Crişan, responsabilă de Comunicare în cadrul echipei. „Când au venit cei cu caravana First Tech Challenge în octombrie, la „Papiu”, am ştiut din start că vreau să intru în echipă. Problema era că locurile erau limitate în echipă. După câteva săptămâni, am aflat că am fost acceptată pe Departamentul Comunicare. M-am ocupat cu tot ce înseamnă marketing, promovare, Facebook, e-mail. Noi am fost foarte uniţi, ne-am unit departamentele, ne-am ajutat permanent, de la Asamblare la Programare, de la Comunicare la Design. În martie, când am mers la Bucureşti m-am axat pe articole de promovare, bannere, hanorace, tricouri, împreună cu alt coleg, George. Rezultatul e bun, sunt mulţumită de el. Oricând se poate mai bine şi de aceea ne pregătim pentru anul viitor când sperăm să ajungem din nou la Naţionale, să fim în top 10”, a precizat Diana Crişan.

Rareş Moldovan: „Efortul a fost mare”

Chiar dacă a fost prima sa experienţă de acest gen, în care să aibă ca obiectiv asamblarea şi punerea în funcţiune a unui robot, elevul Rareş Moldovan s-a achitat cu brio de sarcinile care i-au revenit. „M-am ocupat de partea de programare a robotului şi uneori şi de partea de asamblare, când a fost nevoie. M-am ocupat de configuraţiile cablurilor şi a senzorilor necesari programării de autonomie. Este prima oară când folosesc şi pun în practică ce am învăţat la şcoală, nu am avut alte experienţe de acest gen. Efortul a fost mare, am lucrat intens în multe weekenduri. Momentan, robotul ştie să colecteze mingi micuţe, să le adune de pe jos şi să le arunce într-un coş, la o înălţime de 1,5 metri”, a afirmat Rareş Moldovan.

Text şi foto: Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.