Peşteră cu lilieci şi alei senzoriale, în pregătire la Muzeul de Ştiinţele Naturii Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 847 Vizualizări

Peşteră cu lilieci şi alei senzoriale, în pregătire la Muzeul de Ştiinţele Naturii

Muzeul de Ştiinţele Naturii din Târgu-Mureş, patronat de Consiliul Judeţean Mureş, va avea, în următorii doi ani, o peşteră cu lilieci, alei senzoriale, grădini terapeutice, exponate noi şi va beneficia de numeroase îmbunătăţiri, în urma unei investiţii de peste 11,2 milioane lei, din care peste 9,2 milioane de lei din fonduri europene.
În cadrul proiectului aprobat, miercuri, de Consiliul Judeţean Mureş, va fi reabilitată clădirea muzeului, construită în 1894, cu sculpturile şi elementele decorative, va fi recondiţionată tâmplăria din lemn şi metal existente, vor fi reabilitate sau înlocuite reţelele de utilităţi, va fi asigurat accesul persoanelor cu dizabilităţi în clădire şi în interiorul acesteia, va fi realizată o alee senzorială, o grădină terapeutică, dar şi iluminatul arhitectural a clădirii.
Între altele, în proiect vor fi reamenajate încăperile pentru expunere: vor fi expuse trofee şi arme de vânătoare, va fi amenajată o peşteră cu lilieci naturalizaţi, vor fi expuse specii exotice marine, naturalizate, plante acvatice exotice, specii exotice terestre, reconfigurarea dioramei cu ecosisteme existente şi vor fi achiziţionate exponate noi.
De asemenea, va fi achiziţionat mobilier specific muzeelor pentru păstrarea microclimatului necesar exponatelor şi va fi amenajată o seră pentru expunere în cadru natural a unor plante exotice care nu se regăsesc în flora caracteristică judeţului Mureş.
Consiliul Judeţean Mureş a aprobat miercuri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, proiectul privind “Reabilitarea Muzeului de Ştiinţele Naturii Târgu-Mureş” în valoare totală de peste 11,2 milioane de lei, pentru care a solicitat o asistenţă financiară europeană nerambursabilă de peste 9,2 milioane de lei. Contribuţia Consiliului Judeţean Mureş la realizarea proiectului este de 2.072.667,69 lei, din care 187.777,00 lei contribuţia la cheltuieli eligibile şi 1.884.890,69 lei contribuţie la cheltuieli neeligibile.
Clădirea Muzeului de Ştiinţele Naturii, construită în stil neoclasic, cu elemente greceşti şi renascentiste italiene, a fost proiectată de Kiss István şi a fost finalizată în 1894. Pe faţada clădirii se află o serie de statui care semnifică misiunea statului în promovarea industriei, care au fost realizate de Róna József.
În 1931, Aurel Filimon a propus înfiinţarea unei secţii de ştiinţe naturale, având o colecţie personală de botanică (peste 3.000 de plante), entomologie (6.600 specii de insecte), mineralogie, petrografie, paleontologie (peste 4.000 piese), însă mare parte din aceasta s-a pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi clădirea a funcţionat, până în 1957, ca internat, devenind din nou muzeu în 1968, iar din 1988 adăposteşte Muzeul de Ştiinţele Naturii.
Expoziţia de bază este organizată în cinci săli, fiind organizată pe tematici: mineralogie, petrografie şi paleontologie.

(Sursa: www.agerpres.ro)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE