Bolile psihice, în topul celor mai grave boli de care suferă românii Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 1001 Vizualizări

Bolile psihice, în topul celor mai grave boli de care suferă românii

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) a prezentat vineri, 7 aprilie, rezultatele studiului „Atitudini și percepții asupra bolilor mintale în cadrul populației României”. Cercetarea, realizată de compania IMAS, face parte din campania InoMed „AntiStigma”, lansată în toamna anului 2015, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale.

Conform rezultatelor studiului, 2 din 3 români declară că au o relație directă sau indirectă cu bolile mintale. Aproximativ 20% dintre cei intervievați afirmă că au un cunoscut care suferă de o tulburare psihică și de comportament și cumulat, 28% indică aici un membru al familiei – rudă îndepărtată sau mai apropiată. În același timp, 3,1% dintre români au spus că au fost diagnosticați la un moment dat cu o
tulburărare psihică și de comportament (TPC).
Studiul a fost realizat de compania IMAS, în perioada 14 martie – 1 aprilie 2017, pe o bază de 930 de respondenţi cu vârsta peste 18 ani. Interviurile au fost conduse telefonic, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), iar eroarea de eșantionare este de +/-3.2%.
„Studiul, o premieră pentru România, și-a propus să evalueze modul în care societatea românească se raportează la pacienții cu tulburări psihice și de comportament. Definind cât mai exact gradul de stigmatizare care-i însoțește pe acești bolnavi, vom fi în măsură să dezvoltăm eficient programe de informare, de educație și consecutiv, politici publice în domeniu”, a declarat dr. Marius Geantă, președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, conf. univ. dr. Florin Buicu, a transmis, în cadrul evenimentului, că datele preliminare din acest studiu arată că doar cancerul este considerat o boală mai gravă decât bolile psihice în cadrul populației României, lansând și o invitație profesioniștilor din sănătate și organizațiilor de pacienți să vină către Parlamentul României pentru a propune cele mai bune măsuri legislative.
„În anul 2015, Centrul pentru Inovație în Medicină a coagulat întreaga comunitate interesată de problematica bolilor mintale – medici, pacienți, autorități – lansând campania „AntiStigma”, având ca obiectiv readucerea problematicii bolilor mintale pe agenda publică, pentru care merită felicitări și sprijin. Măsurile prevăzute în Programul de Guvernare, de eliminare a comisiilor de specialitate care aprobau tratamentele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, creșterea veniturilor profesioniștilor din sănătate, măsuri implementate deja, dar și măsurile care urmează a fi implementate în perioada următoare, au dovedit că sănătatea a devenit o prioritate asumată și nu numai declarată. Pentru că astăzi (n. red. – 7 aprilie) este o zi în care vom vorbi despre sănătate și pentru că este Ziua Mondială a Sănătății, vreau să urez un sincer „La mulți ani!” tuturor profesioniștilor din sănătate care în condiții nu întotdeauna prielnice renunță la sănătatea lor pentru a asigura populației sănătate. Lansarea, pe 7 aprilie, a studiului „Atitudini și percepții asupra bolilor mintale în cadrul populației României” ca a doua parte a campaniei antistigmatizare este un studiu în premieră în România care vine să valideze datele din studiul prezentat în 2015. Datele preliminare din acest studiu arată că doar cancerul este considerat o boală mai gravă decât bolile psihice în cadrul populației României. Este rolul dumneavoastră, al profesioniștilor, al organizațiilor de pacienți, să veniți către Parlamentul României pentru a propune cele mai bune măsuri legislative. Vă asigur de întreaga deschidere a Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților pentru a acest lucru”, a afirmat conf. univ. dr. Florin Buicu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE