Zacusca de Artă, noul festival organizat de “Excepţionalii” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 763 Vizualizări

Zacusca de Artă, noul festival organizat de “Excepţionalii”

Un eveniment marca Școala de Valori, ”Zacusca de Artă”, a fost dezvoltat de câțiva elevi târgumureșeni în cadrul conferinței naționale ”Excepționalii”. Ei înșiși iubitori de artă, aceștia vor să promoveze talentele locale printr-un eveniment cultural de mare diversitate, ce va avea loc sâmbătă, 22 aprilie, în localul J`ai Bistrot. Mai multe despre concept și scopul acestuia ne va spune Diana Furnea, membră a echipei organizatorice.

Reporter: În ce constă practic ”Zacusca de Artă”, care este scopul evenimentului?

Diana Furnea: Prin definiție, Zacusca de Artă e un mini-festival care își propune să aduca laolaltă artiști tineri și practici artistice din orașul nostru, cu scopul de a-i promova, premia, și a dărui din această “atmosferă” vizitatorilor care vor veni să îi admire. Evenimentul se va desfășura pe o perioada de 5-7 ore, pe baza unui program stabilit ulterior, program ce include concerte, fiind inserate momente artistice de tip canvas – pânză şi materiale de desen puse la dispoziţia publicului, iar oamenii vor avea posibilitatea să creeze împreună o operă de artă, o expoziție foto prezentă pe toată durata evenimentului, unde va fi votat un câștigător de către juriul ales – fotografi locali cu experiență din oraș. Similar, unul dintre momentele muzicale va fi ales câștigător de către juriul nostru, muzicieni cu experiență care și-au început cariera aici, în orașul nostru. Porțile vor fi deschise pe toată durata evenimentului, pentru ca oamenii să vină să vizioneze momentele, să se poată bucura de ele, și să își facă o idee mai clară despre cum arată cultura noastră locală. Pe scurt, va fi o seară frumoasă de primăvară, în localul J’ai Bistro, cu muzică bună, mâncare din belșug și multă, multă artă!

Rep.: Din cine este formată echipa organizatorică? Cum v-a venit ideea și cine v-a susținut în aplicarea ei?

D.F.: Echipa noastră, cea care a creat conceptul și a pus bazele proiectului, e formata din cinci adolescenți: Raul Mărginean, Casina Țârlea, Emilia Chiriță, Bartha Gergely şi subsemnata. Noi am fost aici de la început, ne-am gândit și am “fabricat” ideea din spatele brandului Zacusca de Artă. Echipa s-a extins de atunci, ajungând să cuprindă 20 de tineri, prieteni de-ai noștri pe care ideea i-a prins imediat și care au răspuns pozitiv inițiativei, devenind primii degustători ai Zacuștii noastre. Cred că momentul 0 al acestui proiect, în care ne-a venit ideea, a fost a doua seară a conferinței „Excepționalii”. Sala era plină de grupuri, tineri din fel de fel de zone ale țării, care discutau despre ceea ce își doreau să vadă în orașul lor. Majoritatea porniseră cu o idee clar conturată, simțind acut lipsa a acelui “ceva”. Și noi ne căutam “ceva”-ul. Nu eram siguri ce lipsește Târgu Mureș-ului, ce le-am putea oferi noi prietenilor noștri astfel încât să îmbogățim comunitatea. Ne-am întrebat unul pe altul ce simțim că am vrea mai mult. Fiind cu toți artiști, fiecare în felul său, am identificat această nevoie, de “a face arta cool din nou”, într-un oraș în care ea se depopularizează vâzând cu ochii. Ca şi tineri artiști, simțim frustrarea generației noastre care simte nevoia să se expună , dar nu i se oferă posibilitatea și duce lipsa efectului “wow” generat de propria sa formă de expunere. Și astfel, am îmbinat toate artele pe care le practicam noi și altele pe care le apreciem din jurul nostru… și a ieșit o mare zacuscă. Și așa a și rămas: Zacusca de Artă. Primii care ne-au susținut au fost mentorii noștri din cadrul Școlii de Valori care s-au dedicat trup şi suflet reușitei acestui proiect, cu feedback constructiv, entuziasm, idei bune și cu multă încredere. În al doilea rând, ne-au susținut voluntarii noștrii, care s-au simțit inspirați din prima secundă în care au auzit numele Zacusca de Artă, contribuind semnificativ la dezvoltarea conceptului și la realizarea ideilor care ne păreau, la început, poate prea extravagante. Desigur, artiștii și juriul invitat, care au răspuns cu elan invitației de “găti” cu noi la acest eveniment. Suntem încântați că a reușit să capteze atât de mulți oameni!

Rep.: Cui îi este adresat evenimentul și ce oferiți publicului?

D.F.: Proiectul este adresat în primul rând adolescenților, deoarece a fost creat ca o oportunitate pentru ei, să se afle aici și să expună ceea ce fac și să caute inspirație de care au nevoie pentru a crea, însă ne dorim să atragem și publicul “senior”, deoarece arta nu are vârstă, și sunt sigură că se va găsi ceva potrivit pentru gustul oricui.

Rep.: Cum ați lucrat ca echipă și ce v-a păstrat motivația? Ați avut momente dificil de depășit?

D.F.: Așa cum ne-am prezentat și la „Excepționalii,” înainte de a fi colegi, coechipieri, sau inițiatori de proiect, noi suntem prieteni, și am creat acest proiect ca prieteni. Am avut o echipă strânsă din prima clipă, și prin relația pe care o avem nu am simțit niciodată prea tare presiunea de a lucra la acest proiect. Am început răzând și foarte încântați de idee, și am rămas așa pe tot parcursul organizării. Cred că ne-am motivat unul pe altul să continuăm, contribuind de asemenea și răspunsul pozitiv pe care l-am primit de la părinții și prietenii noștri. Am avut și momente dificile, deoarece, fiind elevi de liceu, avem adesea programe destul de încărcate, și uneori am găsit foarte greu și foarte puțin timp pentru a-l dedica Zacuștii, însă ne-am revenit de fiecare dată.

Rep.: Sperați la integrarea evenimentului în comunitatea locală printr-o a doua ediție? Care este planul pentru viitor?

D.F.: Când am gândit Zacusca, deja o vedeam mare, un cult al orașului, ceva ce va rămâne, o parte din suflul Târgu Mureșului. Avem idei mari, care nu sunt aplicabile în momentul de față, ținând cont că proiectul este la prima ediție și încă “nu a crescut mare”. Cu alte cuvinte, da, sperăm să integrăm proiectul în comunitatea locală, cu ediții ulterioare, și sperăm să reușim să îl facem la o scară mai amplă. Un vis ar fi să reușim să îl organizăm în Cetatea Medievală, aducând mai mulți artiști și cât mai multe tipuri diferite de exprimări artistice. Sperăm să reușim să ne îndeplinim acest țel.

A consemnat Ilinca BURDULEA

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE