FOTOREPORTAJ. Sâmbăta Luminată cu alegeri pentru liberalii din judeţul Mureş Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1052 Vizualizări

FOTOREPORTAJ. Sâmbăta Luminată cu alegeri pentru liberalii din judeţul Mureş

Senatorul Cristian Chirteş a fost ales sâmbătă, 22 aprilie, în funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL) Mureş. Scrutinul s-a desfăşurat cu ocazia Conferinţei Judeţene de Alegeri, organizată în incinta Ansamblului „Mureşul” din Târgu-Mureş, iar rezultatul competiţiei pentru şefia filialei a fost următorul: 180 de voturi pentru senatorul Cristian Chirteş, 106 voturi pentru preşedintele interimar al PNL Mureş la ora respectivă, deputatul Doru Oprişcan, şi 27 de voturi nule.

„Reproşuri” şi „bârfe” după alegerile din decembrie 2016

În debutul şedinţei, liderul interimar al PNL Mureş a prezentat un scurt raport de activitate al celor aproape nouă luni de interimat la conducerea filialei, prilej cu care a recunoscut că scorul obţinut de liberalii mureşeni la alegerile parlamentare din 2016 nu a fost cel scontat. „O bună parte din vină îmi aparţine şi trebuie să ne-o asumăm, n-am fost poate singurii vinovaţi, un rol în obţinerea scorului mult sub aşteptări al Partidului Naţional Liberal la nivel naţional s-a datorat şi campaniei nu cea mai fericită probabil care s-a făcut de către PNL Bucureşti”, a afirmat Doru Oprişcan.

Deputatul liberal s-a arătat nemulţumit de tensiunile apărute la începutul anului 2017, în preambulul alegerilor interne ale partidelor. „Au început din păcate tot felul de reproşuri, de bârfe la adresa unora sau altora făcute la colţul străzii sau pe site-urile de socializare şi toate acestea numai bine nu au făcut partidului”, a mai spus Doru Oprişcan, în opinia căruia coabitarea lungă cu co-preşedinţi numiţi în paritate matematică, „dintre foşti şi foşti”, nu a făcut deloc bine Partidului Naţional Liberal.

1 opriscan

Doru Oprişcan: „Unitatea partidului, o prioritate”

După stabilirea componenţei Secretariatului tehnic şi a Comisiei de numărare a voturilor, s-a anunţat că din 350 de delegaţi convocaţi sunt prezenţi 311. Astfel, au urmat discursurile candidaţilor la funcţia de preşedinte al filialei, primul care s-a adresat colegilor fiind deputatul Doru Oprişcan. „În cele nouă luni cât am asigurat conducerea interimară a organizaţiei judeţene, am încercat să fac câteva lucruri. Din păcate, trebuie să recunosc că cel mai important lucru pe care am încercat să-l fac, şi care consider că este o prioritate şi pentru conducerea ce va fi aleasă, a fost aceea de a crea o unitate în cadrul partidului, dar din păcate lucrurile sunt departe de ceea ce mi-am dorit din acest punct de vedere”, şi-a început alocuţiunea Doru Oprişcan, care s-a arătat deranjat că în unele cercuri ale partidului se vorbeşte despre „primarii noştri şi primarii voştri”, respectiv despre primari care provin din fostul PNL şi cei care provin din fostul PDL.

În finalul discursului său, liderul interimar al PNL Mureş a arătat că în dimineaţa din ziua alegerilor a fost sfătuit să amâne alegerile, din cauza unor presupuse neclarităţi privind cotizaţiile care trebuiau achitate de către organizaţiile locale înaintea şedinţei de alegeri. „Situaţia în multe cazuri este încă neclară. Statutul mi-ar fi dat dreptate, însă ce ar fi însemnat să ne strângem în această mare familie cum suntem astăzi şi să vă spun: mergeţi acasă şi ne reîntâlnim peste 12 zile? Veniţi din toate colţurile judeţului. Era o lipsă de respect pentru dumneavoastră şi nu am vrut să mi-o asum”, a precizat Doru Oprişcan.

„Să dea Dumnezeu ca indiferent care va fi structura viitoarei conduceri a organizaţiei judeţene, să realizeze acea mare unitate de care avem nevoie”, a spus, la finalul alocuţiunii, Doru Oprişcan.

1 chirtes

Cristian Chirteş: „Suntem un singur partid”

Următorul discurs i-a aparţinut senatorului Cristian Chirteş, contracandidatul deputatului Doru Oprişcan. „Înainte de politică, cred că se cuvine să ne amintim de cele sfinte în Săptămâna Luminată. Suntem în Sâmbăta Luminată a cărei principala învăţătură este ca astăzi să nu îngenunchem. Credincioşii nu fac mătănii, ci doar se închină. Astăzi, în Săptămâna Luminată, Hristos nu vrea umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm, nu vrea prosternare şi căinţă, ci biruinţă asupra propriilor păcate. Haideţi să ne gândim la învăţătura zilei de astăzi şi să nu îngenunchem”, arătat Cristian Chirteş.

Senatorul liberal a trecut apoi la politică, arătând că PNL se află într-un „moment delicat” al existenţei sale. „La ultima bătălie electorală am fost marii perdanţi ai alegerilor. În numai şase luni, din iunie şi până în decembrie, am pierdut 26.479 de mureşeni, ceea ce înseamnă o scădere de peste 50% din numărul real de voturi. Cred că a venit şi momentul întrebărilor: cine a condus acest partid la cel mai slab scor din istoria sa recentă? Se impunea oare o demisie de onoare la cel moment?”, s-a întrebat Cristian Chirteş, care a mai acuzat faptul că în ultimele luni primarii PNL „nu au fost consultaţi în deciziile majore ale partidului şi au fost confundaţi cu marionete care lipesc afişe.”

Nu în ultimul rând, senatorul liberal care deţine funcţia de membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a menţionat că liberalii nu au un proiect pentru judeţul Mureş şi a propus delegaţilor un decalog de principii care vor sta la baza proiectului politic de lider al PNL Mureş. „Cred că începând de astăzi Partidul Naţional Liberal trebuie să înceteze interpretarea pe două voci. Suntem un singur partid şi trebuie ca toţi să avem ca unic scop readucerea Partidului Naţional Liberal în poziţia pe care o merită, aceea de cel mai important partid românesc în judeţul Mureş. Dacă facem asta, trăim. Dacă nu, murim”, a fost una din concluziile senatorului Cristian Chirteş.

1 meghesan

Sorin Megheşan: „M-am născut să fiu un om de dreapta”

Candidat la funcţia de prim-vicepreşedinte, Sorin Megheşan, primarul municipiului Târnăveni, s-a adresat delegaţilor făcând apel la unitate în rândul liberalilor mureşeni. “Am auzit, în această campanie internă, că aș fi trădat PNL-ul ba cu PSD, ba cu fostul PDL. Dacă discuțiile și întâlnirile constructive pot fi numite trădări, mi le asum. Dar vreau să vă spun, în premieră, că în 2014, în cele 45 de zile în care primarii puteau migra de la un partid la altul fără a-și pierde mandatul, am fost sunat și căutat de zeci de ori în încercarea de a fi convins să trec la PSD. Nu am făcut-o atunci și n-am s-o fac vreodată, din mai multe motive. Eu cred că cei care părăsesc o barcă atunci când apa începe să intre în ea sunt lași. Eu cred că cei care își schimbă partidul pentru a obține pentru sine avantaje de orice fel, sunt oameni slabi. Partidul Național Liberal este singurul partid în care am activat vreodată pentru că m-am născut să fiu un om de dreapta”, a punctat Sorin Megheşan.

1 prodan

Cristian Chirteş, în colimatorul lui Victor Prodan

La cuvând s-a înscris şi Victor Prodan, primarul oraşului Ungheni. “Nici domnul preşedinte interimar, Oprişcan, dar nici Cristian Chirteş nu a rostit aici un nume. Un nume important. Ciprian Dobre. Vă spun acest lucru, domnule senator Cristian Chirteş, ţie îţi revenea acest lucru, să îţi aminteşti de preşedintele noastru, care ne-a condus opt ani de zile”, a rostit Victor Prodan.

Edilul şef al oraşului Ungheni l-a luat apoi “în colimator” pe senatorul Cristian Chirteş. “Să ştiţi că n-a fost nimeni în ceas de noapte. Nimeni. Domnule Cristian Chirteş, dumneavoastră împreună cu mine, împreună cu primarul de la Zau, Iurian, împreună cu primarul de la Nadeş, ne-aţi dus în birou la domnul Claudiu Maior. Atât am vrut să spun”, a afirmat Victor Prodan.

1 nadia

Nadia Raţă: “Oamenii trebuie să dea valoare funcţiilor”

Pe lista vorbitorilor s-a aflat şi consilierul judeţean Nadia Raţă, care a mărturisit că este adepta principiului potrivit căruia „nu funcţiile sunt cele care dau valoare oamenilor”, ci „oamenii sunt cei care trebuie să dea valoare funcţiilor.” „Oricâte provocări ne-ar aduce viaţa şi oricâte praguri ar trebui să trecem pentru a ne menţine respectul, ca partid şi valoarea, ca popor, cred că trebuie să le parcurgem pe toate cu demnitate. Dintre valorile liberale pe care noi le promovăm, eu preţuiesc cel mai mult libertatea şi demnitatea. Libertatea de a fi noi înşine şi de a ne exprima liber. Este mai puţin importantă destinaţia, însă este foarte important modul în care parcurgi drumul către ea. Un drum pe care ţi-ai pierdut demnitatea şi respectul, este un drum fără valoare. Aceasta este perspectiva mea de viitor primvicepreşedinte în Biroul Politic Judeţean al Partidului Naţional Liberal”, a subliniat Nadia Raţă.

1 benedek

Theodora Benedek: „Sănătatea este o prioritate”

Conferinţa Judeţeană de Alegeri a PNL Mureş a continuat cu alocuţiunea Theodorei Benedek, consilier local în Consiliul Local Târgu-Mureş, care a subliniat că printre preocupările sale se numără şi revigorării brandului academic şi medical al municipiului Târgu-Mureş şi al judeţului Mureş. „Sunt un om realizat, am o familie frumoasă, sunt un om extrem de ocupat, şi foarte multă lume m-a întrebat de ce am intrat în politică, de ce candidez la această funcţie. Din trei motive. În primul rând, din responsabilitate faţă de comunitate. Cred că este obligaţia noastră, a tuturor celor care am realizat ceva, ca ceea ce am realizat să punem în slujba comunităţii. Sănătatea este cu siguranţă o prioritate pentru comunitatea noastră şi eu am dovedit prin echipa pe care o coordonez şi care a reuşit să implementeze, să ducă la bun sfârşit, proiecte de mare anvergură în domeniul sanitar, cu dotări, cu infrastructură de cercetare, cu proiecte care s-au clasificat nu o dată pe primul loc la competiţii naţionale”, a menţionat Theodora Benedek.

1 ervin

Ervin Molnar: „Avem nevoie să fim echilibraţi”

„Maratonul” discursurilor a fost încheiat de consilierul judeţean Ervin Molnar, candidat iniţial la funcţia de preşedinte al filialei, candidatură retrasă însă la data desfăşurării alegerilor. „Trebuie să vă mărturisesc că mi-a venit în minte o vorbă a bunicului meu, care mi-a spus că în viaţă trebuie să fii drept şi ceea ce spui să şi faci, iar ceea ce faci să şi spui. Cu alte cuvinte, dacă îţi pierzi demnitatea nu mai ai ce să pierzi în viaţă. Cu aceste gânduri am venit la întâlnirea aceasta şi cred că dacă noi astăzi nu suntem uniţi nu mai avem ce pierde. Am ajuns la acestă situaţie pentru că la nivelul filialei noastre de o vreme încoace nu am mai avut echilibru. Avem nevoie să fim echilibraţi, uniţi şi fermi”, a precizat Ervin Molnar.

Mesaj pentru Ciprian Dobre

Conferinţa Judeţeană a liberalilor a continuat cu un scurt drept la replică din partea senatorului Cristian Chirteş. „Alături de Ciprian Dobre am râs şi am plâns împreună în tot acest timp, dar cred că aici trebuie să îi respectăm intimitatea şi decizia pe care a luat-o acum un an, de a se retrage temporar din politică. Vă asigur că îl aşteptăm cu drag să se alăture acestei noi echipe a Partidului Naţional Liberal. Şi în al doilea rând, ieri (vineri, 21 aprilie – n.a.) ne-am întâlnit alături de primari, am decis împreună să avem o discuţie în biroul domnului Claudiu Maior, să formăm o echipă. Din păcate, unii s-au supărat că nu au obţinut anumite funcţii”, a spus senatorul Cristian Chirteş.

Discursul învingătorului

După numărătoarea voturilor şi anunţarea rezultatelor, noul lider al PNL Mureş a susţinut tradiţionalul discurs al învingătorului. „Vă asigur că împreună cu Doru Oprişcan vă vom reprezenta cu cinste la Bucureşti. De astăzi, indiferent de cum va ieşi structura Biroului Politic Judeţean, eu consider că structura de conducere a Partidului Naţional Liberal Mureş sunteţi dumneavoastră. Fără voi, noi suntem lipsiţi absolut de orice gând, orice greutate. Cred că trebuie să ne apucăm de lucru şi începând de la Stânceni până la Saschiz, şi de la Sovata până la Valea Largă, să arătăm lumii că Partidul Naţional Liberal este cel mai puternic partid românesc din judeţul Mureş”, au fost cuvintele lui Cristian Chirteş.

1 mara

Mara Togănel, cel mai votat candidat

După alegerea preşedintelui filialei, a urmat alegerea, tot prin vot secret, a celor doi prim-vicepreşedinţi şi a celor opt vicepreşedinţi.

Funcţia de prim-vicepreşedinte responsabil cu Strategii politice şi comunitare a fost câştigată de consilierul judeţean Nadia Raţă (182 de voturi), care l-a întrecut pe primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan (113 voturi).

Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte responsabil cu Politici publice s-au înregistrat trei candidaturi. A câştigat consilierul judeţean Molnar Ervin (155 de voturi), care i-a depăşit pe primarul oraşului Ungheni, Victor Prodan (87 de voturi), şi pe proaspătul lider al PNL Târgu-Mureş, Ovidiu Moldovan (54 de voturi).

Totodată, delegaţii au ales şi opt vicepreşedinţi, după cum urmează:

– Alexandru Gyorgy la Departamentul pentru Strategii şi Relaţii Politice (învingător cu 181 de voturi la 82 în faţa lui Victor Prodan);

– Mara Togănel la Departamentul Imagine, Comunicare, Relaţii cu mass-media şi Purtător de cuvânt (câştigătoare cu 243 de voturi la 36 în faţa lui Dan Alexandru Iernuţan);

– Ionela Balaş la Departamentul pentru Politici economice, Mediu de afaceri, Dezvoltare regională şi Fonduri europene (învingătoare cu 117 voturi în faţa a patru contracandidaţi: Mircea Alin Todoran – 116 voturi, Luminiţa Gherendi – 29 de voturi, Ani Teglaş – 8 voturi şi Răzvan Corneliu Popa – 7 voturi);

– Iulius Ovidiu Făgărăşan la Departamentul pentru Politici sociale, Relaţii cu sindicate, patronate, ONG-uri şi grupuri de cetăţeni (câştigător cu 161 de voturi în faţa a doi contracandidaţi: Emil Casoni – 68 de voturi şi Vasile Filimon – 48 de voturi);

– Ioan Mocean la Departamentul pentru Politici privind Administraţia publică, Justiţie, Siguranţă naţională, Ordine publică şi Siguranţa cetăţeanului (învingător cu 192 de voturi în faţa a trei contracandidaţi: Ovidiu Moldovan – 45 de voturi, Iosif Dan Colceriu – 24 de voturi şi Vasile Fulger – 13 voturi);

– Ciprian Alin Belean la Departamentul pentru Politici în Agricultură, Silvicultură, Mediu şi Dezvoltare Rurală (care a obţinut 97 de voturi şi i-a devansat pe Liviu Todoran – 52 de voturi şi Vasile Miculi – 45 de voturi)

– Constantin Ştefănescu la Departamentul pentru Politici în Educaţie, Cercetare, Cultură, Culte, Minorităţi şi Sport (câştigător cu 109 voturi în faţa a doi contracandidaţi: Nadia Raţă – 99 de voturi şi Ioan Şopterean – 71 de voturi)

– Dan Ştefan Sîmpălean la Departamentul pentru Politici în Sănătate (care a obţinut 163 de voturi întrecând-o astfel pe Theodora Benedek – 121 de voturi).

c1

Componenţa Biroului Permanent Judeţean

O altă miză a Conferinţei Judeţene de Alegeri a constituit-o alegerea noului Biroul Permanent Judeţean al PNL Mureş, alcătuit din 15 persoane, care au obţinut, în ordine descrescătoare, următoarele rezultate:

186 de voturi: Marius Cerghizan

185 de voturi: Marius Baciu

184 de voturi: Dan Alexandru Iernuţan

158 de voturi: Alexandru Iurian

158 de voturi: Alexandru Măgheran

153 de voturi: Luminiţa Gherendi

148 de voturi: Zaharie Şular

145 de voturi: Mircea Alin Todoran

139 de voturi: Petru Ionuţ Budian

137 de voturi: Grigore Huza

137 de voturi: Halmagyi Zoltan

137 de voturi: Ovidiu Tudor Ilieş

137 de voturi: Lucian Pogăcean

130 de voturi: Horea Şarlea

129 de voturi: Constantin Pogăcean.

Text şi foto: Alex TOTH

2

3

4

5 sanger

6

7

c2

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE