VIDEO. Alegeri la PNL Mureş. Discursul de candidat al lui Cristian Chirteş Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 194 Vizualizări

VIDEO. Alegeri la PNL Mureş. Discursul de candidat al lui Cristian Chirteş

Cotidianul Zi de Zi vă prezintă discursul integral susţinut de senatorul Cristian Chirteş, candidat la funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal Mureş.

Discursul a fost susţinut sâmbătă, 22 aprilie, cu ocazia Conferinţei Judeţene de Alegeri, organizată în incinta Ansamblului „Mureşul” din Târgu-Mureş.

„Hristos a Înviat!

Înainte de politică, cred se cuvine să ne amintim de cele sfinte în Săptămânii Luminate.

Suntem în Sâmbăta Luminată, a cărei principală învățătură este că astăzi să nu îngenunchem. Credincioşii nu fac mătănii, ci doar se închină. Astăzi, în Sâmbăta Luminată, Hristos nu vrea umilinţă, ci vrea să ne îndreptăm. Nu vrea prosternare, ci căinţă şi biruinţă asupra propriilor păcate.

Haideți să ne gândim la învățătura zilei de astăzi și să nu îngenunchem.

Dragii mei, coincidența face ca alegerile de astăzi să aibă loc într-un moment delicat în care se află Partidul Național Liberal.

La ultima bătălie electorală, am fost marii perdanți ai alegerilor. În numai șase luni, din iunie şi până în decembrie, am pierdut 26.479 de mureșeni, ceea ce înseamnă o scădere de peste 50% în număr real de voturi. Cred că a venit şi momentul întrebărilor. Cine a condus acest partid la cel mai slab scor din istoria sa recentă? Se impunea oare o demisie de onoare la acel moment? La aceste întrebări veţi răspunde voi, astăzi, prin votul pe care îl veţi da.

Pe lângă întrebări, avem însă câteva realități usturătoare. Primarii noștri n-au fost consultați în deciziile majore ale partidului și au fost confundați cu marionete care lipesc afișe. Nu avem un proiect pentru județul Mureș. Nu avem o guvernare din umbră care, în orice democrație, este alternativa la actuala putere. Nu avem o voce distinctă în Consiliul Județean și reprezentăm doar o mașinărie de vot care asigură cvorumul necesar votării proiectelor coaliției PSD-UDMR. Nu avem o strategie coerentă de comunicare cu mureșenii, iar mesajele noastre sunt mecanice și neînțelese. Nu știm să ne apropiem de societatea civilă, iar pentru tineri am devenit o organizație politică anostă. Oamenii de afaceri nu ne consideră a fi partidul care îi reprezintă. Am închis ușile partidului.

În ultima întâlnire înainte de alegeri, președintele interimar al partidului și contracandidatul meu de astăzi, pe care îl respect deosebit, le promitea primarilor liberali câte o întâlnire pe lună. Domnilor, ați avut vreo întâlnire? Răspunsul îl știm cu toții. Dar în numele domniei sale au negociat alții în întâlniri de taină. Nu a fost “noaptea, ca hoții” ci ziua, în Săptămâna Luminată.

La începutul anului, strada ne-a dat tuturor un semnal puternic. Poate cel mai puternic de după Revoluție. Când strada vorbește, politicienii tac. Dar, în același timp, când strada vorbește, politicienii ascultă. Și trebuie să învețe. Agenda românilor este diferită acum de cea pe care politicienii o foloseau ca instrument de lucru. Cred că a venit momentul schimbării!

Cei mai mulți dintre voi mă cunoașteți. Nu am fost un personaj de primă linie, pentru că am muncit în umbra unor proiecte politice în care am crezut. Nu v-am promis mai mult decât știam că pot să fac pentru voi și pentru oamenii pe care îi reprezentați. Dar am fost un om corect, care a împrumutat de la bunicii și de la părinții lui un set de valori în care cinstea și corectitudinea au fost mereu pe primul loc.

M-am bucurat când, poate tocmai datorită acestor calități, am fost desemnat membru în Comisia de control a activității Serviciului Român de Informați. M-am simţit flatat de invitaţia pe care preşedintele nostru de onoare, Mircea Ionescu Quintus, mi-a făcut-o de a-i fi alături la aniversarea de 100 de ani. Dar cel mai bine m-am simțit în campania din iarna trecută, atunci când am parcurs peste 10.000 de kilometri în județul Mureș, să mă întâlnesc cu oamenii.

Am fost mândru de organizațiile liberale, de oamenii care veneau din fostul PDL și din fostul PNL, și care încercau din răsputeri să ne ajute să obținem măcar două mandate de parlamentari. Am fost onorat de susținerea pe care mi-a acordat-o primarul municipiului Târgu-Mureș, doctor Dorin Florea. Până la urmă am reușit datorită vouă, dar voi știți cel mai bine cât de greu a fost.

Cred că începând de astăzi, în Partidul Național Liberal trebuie să înceteze interpretarea pe două voci. Suntem un singur partid și trebuie ca noi toți să avem ca unic scop readucerea Partidului Naţional Liberal în poziția pe care o merită: aceea de cel mai important partid românesc din județul Mureș. Dacă facem asta, trăim! Dacă nu, murim!

Vin în fața dumneavoastră cu un set de zece principii, care vor sta la baza proiectului meu politic de președinte al dumneavoastră:

  1. Partidul Naţional Liberal Mureș va face o analiză a ultimelor patru cicluri electorale, în urma căreia se va stabili strategia politică pe următorii cinci ani.
  2. Partidul Naţional Liberal Mureș va recunoaște importanța primarilor liberali, care vor dobândi statutul de reprezentanți politici reali ai comunităților pe care le reprezintă.
  3. Partidul Naţional Liberal Mureș va fi partidul în care vocea fiecărui membru va fi ascultată.
  4. Partidul Naţional Liberal Mureș va fi un partid deschis, în care comunicarea internă va fi principiul fundamental.
  5. Partidul Naţional Liberal Mureș va avea un mesaj articulat pentru tineri, care vor primi argumentele de care au nevoie pentru a ni se alătura.
  6. Partidul Naţional Liberal Mureș va redacta proiectul de dezvoltare a județului, bazat pe nevoile comunităților locale, integrate într-o viziune generală, adaptată la momentul istoric în care ne aflăm.
  7. Partidul Naţional Liberal Mureș va crea guvernul din umbră – o structură politică și profesională, care va aduce la aceeași masă specialiști din domeniile importante ale vieții sociale.
  8. Partidul Naţional Liberal Mureș va acorda atenția cuvenită societății civile, ai cărei reprezentanți vor deveni parteneri permanenți de dialog.
  9. Partidul Naţional Liberal Mureș își va asuma proactiv statutul de partid de opoziție și va monitoriza atent acțiunile puterii.
  10. Partidul Naţional Liberal Mureș își va deschide porțile către orice mureșean care vrea să intre în politică și să facă o carieră în acest domeniu.

Dragii mei, sunt conștient de importanța momentului politic în care ne aflăm și a dimensiunii proiectului pe care mi-l asum. Prin funcțiile executive pe care le-am ocupat în conducerea Partidului Național Liberal și prin campaniile electorale pe care le-am realizat împreună cu cei mai mulți dintre voi, consider că m-ați cunoscut suficient de bine pentru a vota astăzi în cunoștință de cauză. Vă invit să fiţi alături de acest proiect politic, la care vă rog să fiți coautori. Vă invit să fiți alături de mine, în calitate de colegi și parteneri egali, în demersul de reînviere a liberalismului în județul Mureș. Vă aștept cu drag și vă mulțumesc şi nu uitați, în Sâmbăta Luminată credincioșii nu îngenunchează, ci doar se închină! Dumnezeu să ne ajute pe toți!”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE