Home / Cultură / Cartea cu aripi, un volum cu „pecetea zâmbetului”

Cartea cu aripi, un volum cu „pecetea zâmbetului”

Distribuie

Tearu 74 din Cetatea Medievală din Târgu Mureș a fost vineri 21 aprilie gazda unui dublu eveniment care i-a avut ca protagoniști pe Alina Csatlós, picturile și cartea ei. Despre volumul „Cartea cu aripi” a vorbit scriitorul și filosoful Alexandru Uiuiu, redactorul cărții publicate la Editura Charmides din Bistrița.

„Întotdeauna a făcut tot ce a putut ea, generând starea de bine pentru ceilalți. Eu cred că e născută în zodia zâmbetului și că undeva are zâmbetul în vocație. Întreaga ei viață a fost cumva dedicată găsirii de modalități ca să-și conserve acest zâmbet. Starea aceasta de bine, acest zâmbet, este foarte greu de captat, este foarte greu de prins, când încerci să o ipostaziezi în scris sau în pictură sau în muzică ea fuge pentru că este efemeră și inefabilă. Ei bine, cu generozitatea ei, Alina s-a apucat și să se gândească să scrie și după aceea să scrie și după aceea să alcătuiască din frânturi text… a fost un drum anevoios. Este anevoios să te ridici sau să te deplasezi de la frumusețea și intesitatea stărilor spre convențiile artei, ale artei scrisului. Și, prin prietenie, am avut privilegiul de a asista la această stare de la a trăi la ipostaziere scrisă și m-am bucurat cu fiecare pas pe care l-a făcut pentru că am știut că are mult de oferit și că o să-i fie foarte greu”, ne-a spus Alexandru Uiuiu, celor adunați pe canapele fostei cafenele a Teatrului 74.

„O să vă facă să zâmbiți în primele trei faze”

Apoi a explicat de ce debutul Alinei Csatlós nu a venit mai devreme, spunându-ne că deși „ar fi putut scrie demult în multe feluri, a tot amânatpentru că a tot căutat cea mai autentică expresie a sinelui”. „Carte aceasta o să vedeți, că dacă o să o provocați să vă citească, o să vedeți că o să vă facă să zâmbiți în primele trei fraze, asta se întâmplă”, a mai spus Alexandru Uiuiu.

„Alina reușește în conținutul cărții, în mișcarea personajelor, să abolească aceste tiranii (ale naturii și timpului n.r.) și să ne facă să ne simțim înaripați ca cititori. Multe personaje sunt doar întruchipări ale ideilor și face dacă vreți și o operă de traducere, ar fi putut să fie conceptuală și rece, dar a fost blândă și mătăsoasă pentru că aceste conținuturi așa trebuie prezentate, aceasta este haina în care acum trebuie să circule în lume”, a adăugat. Apoi, referindu-se la stilistica volumului Alexandru Uiuiu a reiterat că este o carte aflată sub „pecetea zâmbetului”.

IMG_8555

Alina Csatlós ne-a spus despre carte că „este un mod a-ți pune sufletul în palmă”. Întrebată cum scrie și cât timp alocă scrisului. „Scriu în bucătărie, scris pe barcă, scriu la pescuit, scriu în cafenele, scriu când văd oamenii, scriu tot timpul”, a răspuns. „Sunt povești atâta timp cât ele emerg din inconștient ele sunt atunci când sunt, eu nu îmi programez, nu cred că creația se poate programa. Dacă creația se programează, nu mai este creație, este un produs conștient, creația este o stare, un freamăt. Nu știu cum scriu ceilalți, eu scriu simțind”, a mai spus. Apoi, a intervenit Alexandru Uiuiu precizând că volumul Alinei Csatlós nu este tocmai un roman și a comparat „Cartea cu aripi” cu „Panciatantra – cele cinci cărți ale înțelepciunii”.

„Dacă reușești să prinzi ceva din înțelepciunea lumii într-o frază și fraza aceea devine un bun pe care să-l spui altcuiva, atunci cartea aceasta se justifică să o cumpărați și să mai puneți ceva pe deasupra”, a glumit Alexandru Uiuiu.

Înainte de lansarea Cărții cu aripi, Alina Csatlós i-a acordat un interviu lui Alin Zaharie, interviu pe care dacă nu l-ați văzut, îl puteți citi AICI!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.