Home / Invatamant / Șase medalii obținute de elevii mureșeni la Olimpiada Națională de Matematică

Șase medalii obținute de elevii mureșeni la Olimpiada Națională de Matematică

Distribuie

Elevii mureșeni s-au întors cu rezultate foarte bune de la faza națională a Olimpiadei de Matematică, desfășurată în perioada 19-23 aprilie în Timișoara. Dacă elevii de gimnaziu nu au reușit rezultate notabile, cei din clasele IX-XII au reușit să obțină două medalii de bronz, patru medalii de argint și patru mențiuni.

Elevi de la Papiu și Unirea, medaliați la clasele a IX-a și a X-a

Ciprian Florea, elev în clasa a IX-a la Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, a obținut Medalie de Broz, în cadrul premiilor oferite de Societatea de Științe Matematice din România (SSMR), clasându-se pe locul 28. David Purcar, elev în clasa a X-a la Colegiului Național „Unirea” din Târgu Mureș, a obținut Medalie de Argint (premiu SSMR) și Mențiune în cadrul premiilor oferite de Ministerul Educației Naționale (MEN), și s-a calificat la barajul pentru intrarea în lotul național, clasându-se pe locul 14. Tot la nivelul clasei a X-a, un rezultat notabil a reușit și Marius Măcean, de la Colegiul Național „Papiu”, care a obținut Medalie de Bronz (premiu SSMR), clasându-se pe locul 46.

Elevi de la Papiu și de la Liceul „Andrei Bârseanu” din Târnăveni premiați la clasele a XI-a și XII-a

La nivelul clasei a XI-a, cei doi elevi de la Papiu care au reprezentat județul au obținut două medalii de argint (premii SSMR) și mențiuni în cadrul premiilor MEN, calificându-se la barajul pentru lotul național. Bogdan Blaga s-a clasat pe locul 8, iar colega sa Anda Tenie, pe locul 12. Un rezultat remarcabil a obținut și Raul Octavian Rus, elev în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” din Tîrnăveni, clasat al 11-lea, acesta a obținut Medalie de Argint și Mențiune, de asemenea, calificându-se la barajul pentru lotul național.

Probele de baraj s-au desfășurat sâmbătă, 22 aprilie, cele mai bune rezultate dintre elevii mureșeni obținându-le Anda Tenie și David Purcar, din păcate niciunul dintre ei nu a reușit punctaje suficient de bune pentru a intrat în lotul național.

Cei 11 elevi care au reprezentat județul Mureș la Olimpiada Națională de Matematică au fost însoțiți de profesoarele Angela Stoica – Școal Gimnazială „Dacia” din Târgu Mureș, și Carmen Costea – Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Târgu Mureș. Elevii de gimnaziu care au participat la faza națională sunt: Tudor Vultur – Școala Gimnazială „Dacia” (clasa a V-a), Barta-Zágoni Bernadette – Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș (clasa a VI-a), Kacso Chris Sandor (clasa a VII-a) și Vlad Degeu (clasa a VIII-a) – C.N. „Papiu”.

David Purcar, optimist, dincolo de problema cu una dintre probleme

„La început, când ni s-au înmânat subiectele, mi s-au părut chiar simple și pe parcursul concursului am reusit să rezolv 3 probleme din 4. Când am aflat rezultatul, am fost complet dezamăgit pentru că pe una dintre problemele pe care le-am rezolvat complet am primit doar 2 puncte din 7, iar după contestație am primit 4 puncte, deși rezolvarea mea era de 7 puncte, confirmată de profesorul cu care mă pregatesc”, mi-a spus David Purcar. Elevul Colegiului Național „Unirea” crede că ar fi avut șanse la o medalie de aur, dacă nu ar fi fost dezavantajat la problema respectivă. „Pe de altă parte, sunt optimist și știu că mai sunt 2 ani în care aș putea să mă afirm”, a adăugat David, spunându-mi apoi că i-a plăcut foarte mult Timișoara, „este un oraș superb, iar condițiile de cazare au fost chiar bune”. Dincolo de rezultatul bun obținut, David mai are un regret în urma barajului pentru lotul național. „Îmi mai lipseau 2,5 puncte, dar sper ca la anul voi reuși”, mi-a spus.

În legătură cu planurile de după absolvirea liceului mi-a spus că își dorește să fie admis la una dintre universitățile de tot din străinătate cum sunt Oxford sau Cambridge, dar în cazul în care nu ar reuși la o facultate din cadrul unei universități de top, crede că ar fi mai bine să rămână în țară și să studieze în Cluj.

Bogdan Blaga: „La clasa a IX-a problema a 4-a a fost propusa de mine”

„Consider că a fost o olimpiadă de succes pe plan personal, dar și pentru județul Mureș. Evident simt și puține remușcări fiind la doar 2 puncte de medalia de aur, dar eu sunt mulțumit de rezultat. Sincer mi s-a părut că a fost o organizare bună la Timișoara, chiar dacă am fost cazați puțin mai departe și trebuia să luăm autobuzul sau taxi-ul de mai multe ori. Eu aș dori să studiez informatica la facultate, în mod special inteligența artificial. Așadar aș dori să urmez cursurile unei universități mari din Statele Unite cum ar fi Stanford, MIT sau Princeton”, mi-a spus Bogdan Blaga elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”. Un al lucru pentru care se bucură foarte mult Bogdan e faptul că „la clasa a IX-a problema a 4-a a fost propusa de mine” – o performanță nobilă având în vedere că majoritatea celor care propun probleme sunt profesori universitari.

Anda Tenie, premiu pentru cea mai frumoasă rezolvare

„Editia din anul 2017 a ONM mi-a adus cel mai important rezultat de până acum și anume mențiune din partea MEN și argint SSMR. Totodată am fost surprinsă să primesc premiul din partea Universității de Vest din Timișoara pentru cea mai frumoasă rezolvare a unei probleme de la clasa a XI-a. Am participat și la proba de baraj susținută tot la Timișoara însă, din pacate, nu m-am calificat în lotul lărgit fiind doar la 2 puncte distanță. Rezultatele pot spune că se datorează pasiunii în special pentru materia din acest an și muncii depuse cu atâta plăcere”, mi-a spus Anda Tenie, elevă în clasa a XI-a la C.N. „Papiu.

„Unele dintre lucrurile frumoase pe care mi le mai oferă olimpiada și concursurile sunt prieteniile și amintirile minunate care se formează în cadrul acesteia și oportunitatea de a vizita locuri noi și de a primi spre rezolvare subiecte interesante. Pe viitor doresc să studiez matematica pură cel mai probabil la o universitate din Anglia. Anul viitor mă voi ocupa în special de procesul de aplicare pentru facultate însa dacă timpul îmi permite intenționez să particip și la ultima mea olimpiadă”, a adăugat Anda.

Raul Octavian Rus, mulțumit de rezultat, nemulțumit de alegerea subiectelor

„Voi începe cu orașul. A fost prima dată când am văzut Timișoara și am rămas plăcut impresionat de atmosferă și de locuitori. Organizarea a fost bună, cu mici excepții legate de plasarea punctelor de interes pe hartă. Eram nevoiți să ne deplasăm încontinuu pe distanțe de 5-6 km”, mi-a răspuns Raul Octavian Rus, elev în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” din Tîrnăveni.

Mi-a mai spus că a fost foarte determinat să arate ce poate în timpul concursului, pentru că „muncești tot anul pentru acele 4 ore care stabilesc ierarhia națională” și „dacă ai ghinionul de o zi proastă, s-a dus tot. Din fericire, nu a fost cazul și am adus acasă medalia de argint. Rămâne totuși un gust amar datorită distanței foarte mici până la aur. Încă două puncte ar fi fost suficiente”.

Apoi, mi-a spus că nu este tocmai mulțumit de felul în care au fost alese subiectele. „Problemele, în număr de patru au fost distribuite altfel: o problemă de dificultate medie pe care ar fi rezolvat-o toți cei bine pregătiți, două probleme extrem de grele pe care nu le-a rezlvat nimeni și o problemă de idee, care a făcut practic departajarea. E o decizie foarte proastă să adopți sistemul acesta. Calitatea unei probleme în concurs o dă variația punctajelor pe acea problemă. Asta face departajarea până la urmă. La clasa a XII-a au fost punctaje foarte înghesuite datorită dificultății ridicate. O grămadă de egalitați care puteau fi evitate și i-ar fi scos la lumină mai tare pe cei mai buni. Consider că alte subiecte ar fi schimbat drastic soarta clasamentului. Eu am fost pregătit pentru orice. Sunt mulțumit de rezultat și de prestația județului Mureș la aceasta ediție. Le doresc ca anul viitor să apară și medalii de aur. Avem, după părerea mea, cel mai valoros lot din Ardeal”.

În ce privește planurile de viitor, a fost acceptat la Warwick University din Marea Britanie, la Mathematics and Statistics. „Rămâne o decizie pe care o voi face în săptămânile următoare dacă aleg să părăsesc țara sau nu”. Raul își dorește să studieze în continuare matematica, iar apoi să o aplice în economie sau în domenii mai tehnice, de exemplu: automatică sau programare de roboți. „Mediul matematic m-a dezvoltat foarte mult și performanța de anul acesta mi-a demonstrat că pot ajunge oriunde îmi propun”.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.