Home / Cultură / Carte de citire pentru „întâia clasă a școalelor poporene” de la 1852

Carte de citire pentru „întâia clasă a școalelor poporene” de la 1852

Distribuie

Volumul „Legendariu românesc pentru întâia clasă a școalelor poporene”, compus de Samuil Andrievici, transliterat de Maria Dorina Pașca și publicat la Editura Renașterea din Cluj Napoca anul acesta, a fost prezentat marți 25 aprilie de la ora 16.00. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Copiilor din Palatul Culturii din Târgu Mureș, în cadrul evenimentelor organizate de Biblioteca Județeană Mureș în perioada 23-28 aprilie cu ocazia Săptămânii Naționale a Bibliotecilor. Alături de Maria Dorina Pașca despre carte a vorbit și Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene.

Monica Avram ne-a povestit că Maria Pașca, ajungând în posesia ei datorită unui vecin care a găsit-o într-un anticariat, și-a dorit să o reediteze pentru a o oferi publicului contemporan, după 165 de ani. Directorul Bibliotecii Județene, numită de Maria Pașca nașa cărții, s-a interest în primă fază dacă „Legendariu…” mai fusese reeditat și transliterat, „am aflat că nu, spre bucuria noastră, și atunci a început, practic, epopea acestei cărți”.

Ce învățau copiii din clasa întâia a școalelor poporene

Cartea publicată la Editura Renașterea în 2017 respectă întocmai structura cărții originale de la mijlocul secolului al XIX-lea. Pe paginile din partea stângă sunt publicate imagini scanate ale paginilor originale scrise în alfabet chirilic, iar în partea dreaptă respectând cu exactitate conținutul paginii originale avem textul transcris cu caractere latine.

„Dacă veți citi fragmente din ea, veți vedea că sunt foarte interesante. E într-adevăr o carte de învățătură, lectură, din care cei mici, cu siguranță, aveau ce învăța. Este practic o enciclopedie de cultură general pentru copii de șapte ani. Mi-a plăcut, de exemplu, foarte mult felul în care sunt descriși oamenii, care pot fi mici sau de un cot (…) sălbatici sau civilizați, sunt multe informații foarte clare și exact pe mintea unui copil de șapte-opt anișori”, ne-a spus Monica Avram.

Din cuprinsul cărții aflăm că „Acest legendariu cuprinde de`n trei feliuri de materii: 1. Nărăciuni de`n istoria natural; 2. Nărăciuni morale, și 3. Regule și învățături despre petrecerea în viața cea de toate zilele”. Așadar copiii învățau întâi informații generale despre natură, începând cu anotimpurile, apoi despre plante: „păpușoiu” – unde se precizează până și numărul aproximativ al boabelor de pe un știulete, grâu, secară, „barabule”, cânepă, orez, „măslinu”, vie, smochin, „poamele domestice” și „copacii de codru”. Apoi, învățau despre animale, iar în partea a doua avea de citit 20 de povești/povestioare cu învățături morale. Ultima parte cuprindea „Regule practice”, încheindu-se cu un „Decalog despre păstrarea sănătatei”.

O carte pe care dascălii și elevii trebuie să o aibă

„Felul în care sunt redate frazele, felul în care sunt redate aceste lecții de cultură general au un famec aparte. Un farmec aparte dat de faptul că vorbim de 165 de vechime a cărții și vă invit cu mare drag să o răsfoiți”, ne-a mai spus Monica Avram, apoi a invitat-o pe Maria Dorina Pașca să ne dezvăluie ce a motivat-o să lucreze la carte, să o publice și ce o motivează să o ofere mai departe.

Maria Pașca ne-a povestit că provine dintr-o familie de învățători și că, la rândul ei, a absolvit o școală pedagogic. „Am vrut să aduc o recunoaștere acestui apostolate făcut de dascăli dintotdeauna. Pentru că ei au fost apostolii satului, pentru că ei reprezintă și acum o meserie pe care nu oricine poate să o facă”, ne-a spus Maria Doina Pașca, considerând din repectul pe care îl poartă dascălilor și elevilor că aceștia trebuie să aibă această carte.„Dacă o carte nu-și găsește bucuria în palmele cuiva atunci degeaba am scris-o”, ne-a mai spus autoarea. Apoi, a adăugat că pe lângă elevi și dascăli, „grupul țintă al acestui manual este teologul, preotul, pentru că sunt și foarte multe învățături”.

„Acestă carte se dăruiește…”

Ne-a spus autorea. „Am vrut să fie ca dar de Paști (…) celor care se vor pregăti pentru a fi învățători și săptămâna viitoare mă întâlnesc cu cei din anul 4 de la Liceul Pedagogic, celor care sunt deja studenți la facultatea de învățământ primar, extensia de la Târgu Mureș a universității din Cluj, și am de gând să o dăruiesc mai departe învățătorilor. Acum va trebui să văd dacă vor dori cei de la Inspectorat ca la comisiile metodice și cercurile pedagogice să primească această carte – eu le-o dăruiesc”, ne-a mai spus Maria Pașca.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.