Intervenţie în premieră locală, la Clinica de Cardiologie a Spitalului de Urgență Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 7219 Vizualizări

Intervenţie în premieră locală, la Clinica de Cardiologie a Spitalului de Urgență

La Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureş, s-a realizat joi, 27 aprilie, în premieră locală, o procedură de crio-ablaţie, o nouă metodă de tratament a aritmiilor, care, spre deosebire de metoda clasică, care durează 4-5 ore, aceasta durează numai câteva minute. Procedura a fost realizată în cadrul Programului naţional de tratament complex al aritmiilor.

Intervenţia a fost coordonată de către profesorul Földesi Csaba, de la Institutul Naţional de Cardiologie Gottsegen György din Budapesta, Ungaria. Astfel de proceduri se mai fac la București, Cluj-Napoca, Iași și Sibiu.
Aparatul medical a fost achiziționat din fonduri proprii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureş, iar reprezentantul firmei care a livrat aparatul a transmis că anul aceasta au fost livrate în România patru astfel de aparate.
Profesorul doctor Benedek Imre, medic primar cardiolog și medicină internă, doctor în științe medicale, a declarat joi, 27 aprilie, într-o conferință de presă, că intervenţia realizată în premieră locală a durat 20 de minute și a transmis că se dorește rezolvarea, la Târgu-Mureş, a sute de cazuri de acest fel.
„Am demarat, astăzi, procedura de crio-ablaţie prin care fibrilația atrială este rezolvată. Fibrilația atrială este o boală cardiovasculară care se întâlnește în procent de 25-35% la populația cu vârsta peste 50 de ani. Cu sprijinul conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș am reușit achiziționarea aparatului și le mulțumim domnului Crăciun și domnului Puiac. Alături domnul profesor Földesi Csaba, de la Institutul Naţional de Cardiologie Gottsegen György din Budapesta, Ungaria, am reușit prima intervenţie, care a durat 20 de minute și intenționăm să rezolvăm sute de cazuri. Costurile procedurilor sunt asigurate de Casa de Asigurări de Sănătate, iar o singură procedură costă 4.000 de euro. În Ungaria, se fac 400-500 de ablații pe an”, a declarat profesorul doctor Imre Benedek, o personalitate recunoscută pe plan mondial în domeniul cercetării cardiovasculare.

Șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu-Mureș, profesorul doctor Theodora Benedek, profesor de cardiologie și medicină internă, a explicat beneficiile acestei proceduri terapeutice de avangardă pentru pacient.
„Astăzi s-a inițiat o nouă procedură terapeutică. Clinica noastră este recunoscută pe plan național și internațional pentru elanul cu care reușeste să introducă noi proceduri. Practic, prin această procedură se acordă o șansă superioară în primul rând bolnavului care beneficiază de o terapie nouă a fibrilației atriale, a unor aritmii. Este costisitoare dar există buget pentru aceasta. Ne dorim să fie un buget mare și este importantă pentru bolnav pentru că procedura are pe de-o parte rată mai mare de succes, iar pe de altă parte are rată mai mare de păstrare a acestui succes în evoluție. Este, totodată, mai scurtă și mai eficientă, deci timp de raze mai puțin, este mult mai comodă pentru pacient. Este o procedură de avangardă pe care am reușit să o introducem în arsenalul terapeutic al aritmiilor, al acestor boli cardiovasculare care se caracterizează prin puls neregulat și cu o rată mare de apariție a complicațiilor invalidante. Doresc să le mulțumesc celor care au contribuit la acest succes, atât aparatului administrativ al spitalului, cât și companiei care a făcut posibilă livrarea cu mare repeciziune a aparatului”, a afirmat prof. dr. Theodora Benedek.

Profesorul Földesi Csaba a subliniat că pacientul se recuperează a doua zi după intervenţie și a transmis că este o plăcere să lucreze cu colectivul Clinicii de Cardiologie din Târgu-Mureş. „Sperăm că se va extinde procedura în folosul bolnavilor cardiovasculari cu această tehnologie de vârf și cu specialiști care sunt deja formați. Bolnavul se recuperează a doua zi după intervenție”, a arătat profesorul Földesi Csaba.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE