- Valentin Covaciu
- 0 comentarii
- 1829 Vizualizări
Primele clase de învățământ dual în Mureș la Liceul Tehnologic „Aurel Persu”
27 aprilie 2017Șapte companii din județul Mureș au solicitat, în total, 55 de locuri pentru învățământ profesional dual, dintre care vor putea fi onorate 34, la calificarea Mecanic auto. Cele 34 de locuri pentru mecanici auto au fost solicitate de Aliat Auto – 5 locuri, Aliat Centru de Caroserii – 5 locuri, Autohaus Westcar – 4 locuri, Vladadel – 15 locuri și Fomco – 5 locuri.
Solicitările celor de la Hirschmann România pentru 2 locuri de tehnician electromecanic și 4 locuri de tehnician operator mașini cu comandă numerică nu pot fi onorate din cauză că sunt specializări pentru liceu, iar potrivit reglementărilor legale pentru anul școlar 2017-2018 se pot organiza clase de învățământ dual doar la profesională. În timp ce solicitările celor de la Durkopp Adler: operator la mașini cu comandă numerică – 10 locuri și lăcătuș mecanic – 5 locuri, nu pot fi onorate pentru că în Târgu Mureș nu există școli autorizate pentru aceste specializări și pentru că numărul de locuri solicitat nu este suficient pentru a se forma o clasă, fiind necesari cel puțin 20 de elevi.
„Eu recomand Inspectoratului Școlar să discute cu unitățile de învățământ pentru autorizare pentru anul școlar viitor, pentru că, poate până în anul școlar 2018-2019 mai apar câteva solicitări”, a spus Simona Sandu, inspector coordonator regional CNDIPT – regiunea Centru, în cadrul ședinței Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), care a avut loc în 26 martie de la ora 14.00, în sala 200 a Inspectoratului Școlar Județean Mureș.
Se mai pot trimite solicitări
„Dacă mai apar solicitări până la începutul săptămânii viitoare le luăm în considerare. În data de 5 mai trebuie să ajungă la noi atât proiectul planului de școlarizare de la Inspectoratul Școlar, cât și copiile contractelor de parteneriat pe care operatorii economici sau școala trebuie să le trimită la ISJ”, a precizat Simona Sandu.
Potrivit metodologiei pentru învățământul profesional dual clasele pentru acest tip de școlarizare se realizează în urma semnării de parteneriate între unitatea de învățământ, operatorii economici și primărie.
O clasă și jumătate de învățământ dual la Liceul „Aurel Persu”
La ședință au participat pe lângă Simona Sandu, de la CNDIPT, Rodica Rânja, responsabil cu rețeaua școlară în cadrul ISJ Mureș, directorul adjunct al Liceului Tehnologic „Aurel Persu”, Petru Florin Oproiescu, și reprezentanți ai companiilor. Având în vedere că Liceul Tehnologic „Aurel Persu” din Târgu Mureș are aprobate în planul de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018 trei clase de școală profesională pentru specializarea Mecanic auto, Simona Sandu a propus ca una dintre cele trei clase să fie transformate în clasă de învățământ în sistem dual. Deoarece a existat o problemă cu înregistrarea solicitării celor de la Fomco, inițial s-a vorbit despre o clasă cu 29 de locuri. Apoi, luându-se în calcul și cele cinci locuri solicitate de Fomco, s-a convenit să se formeze o clasă de 20 de locuri pentru învățământul dual, iar celelalte 14 locuri să fie incluse într-o clasă mixtă, cu jumătate dintre elevi studiind în sistemul clasic, iar ceilalți în dual.
Avantajele învățământului dual
„Cel mai important este faptul că elevii sunt susținuți financiar de către agentul economic printr-o bursă suplimentară de minimum 200 de lei, care se adaugă bursei profesionale de la stat. Deci vor avea 400 de lei, spre deosebire de cei de la învățământul profesional normal”, a spus Oproiescu.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu