”Zilele Muzicale Tîrgumureşene”, la ediția 47 Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 738 Vizualizări

”Zilele Muzicale Tîrgumureşene”, la ediția 47

1669816_961868153828255_5706753339064963205_oLuna mai la Filarmonica de Stat Târgu-Mureș stă sub auspiciile ediției 47 a  festivalului ,,Zilele Muzicale Tîrgumureşene”. Seria manifestărilor artistice de excepție va începe joi, 4 mai,  ora 19:00,  în Sala Mare a Palatului Culturii cu un concert simfonic extraordinar aniversar Kodály Zoltán, compozitor sărbătorit anul acesta în toată lumea la împlinirea a 135 de ani de la naștere. ”La pupitrul orchestrei noastre se va afla dirijorul clujean Jankó Zsolt sub a cărui bagheta va răsuna în deschidere frumosul Preludiu la unison de George Enescu. Conform tradiției, cu ocazia concertului de deschidere ,,lansăm” pe scena Festivalului un tânăr solist din țara noastră, anul acesta șansa revenindu-i violonistei Andra Ţăpurică din București. Tânăra artistă va interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră nr.5 în la minor de H.Vieuxtemps. În partea a doua vor fi interpretate Momentele simfonice de Dohnányi E., apoi armoniile binecunoscutelor Dansuri din Galanta de Kodály Zoltán ne vor crea o atmosfera sărbătorească ce evidențiază valoarea talentului marelui compozitor sărbătorit pe merit anul acesta în majoritatea sălilor de concert din lumea întreagă”, a precizat Vasile Cazan, dirijor, Manager al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș. 1277365_560244377363934_553782849_oSub bagheta tânărului şi talentatului muzician tîrgumureşean Remus Grama, duminică 7 mai, ora 19:00,  vor evolua pe scena Palatului Culturii tinerii soliști Jakab Roland, Rad Radu, Magdó Ráhel, Völgyesi Bianca, Străulea Darius, Kelemen Hayashi Jácint Yuka şi Antal Andrea, elevi ai Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș. ”Este o tradiție care funcționează chiar de la prima ediție a Festivalului, aceea de a oferi o șansă tinerilor muzicieni tîrgumureşeni să cânte acompaniați de valorosul nostru ansamblu simfonic”, afirmă Vasile Cazan.kerimov Concertul de joi, 11 mai, ora 19:00  îl are invitat  la pupitru pe renumitul dirijor Fakhraddin Kerimov din Azerbaidjan care vine de fiecare dată cu un program exigent de muzică rusă, Maestrul Kerimov fiind el însuși un produs de excepție al valoroasei şcoli ruse de dirijat. Programul cuprinde Marș slav de P. I. Ceaikovski, Suita, „Locotenentul Kije” de S.Prokofiev şi Suita de balet „Pasărea de foc” de I. Stravinsky. Solista serii este excepționala pianistă clujeană Oana Csíky, care va interpreta aConcertul pentru pian şi orchestră nr.4 în sol minor de S. Rachmaninov. 17952890_1426727964038402_1863750726571719583_nPrimul concert cameral din cadrul ,,Zilelor Muzicale Tîrgumureşene” programat duminică 14 mai, ora 19:00 la Sala Mare a Palatului Culturii  îi are ca protagoniști pe violoncelistul Kónya Attila Levente şi pe pianistul Ábrám Endre, cei doi tineri talentați artiști vor interpreta  frumoase pagini de referință din creaţia lui J. S. Bach , W. A. Mozart şi J. Brahms.

Turneul Stradivarius 2017 la Târgu-Mureș alexandru-tomescu„Turneul Stradivarius 2017 – Ediția a X-a” este evidențiat şi anul acesta în cadrul  festivalului. Marți, 16 mai,  ora 19:00, pe scena Sălii Mari a Palatului Culturii se va afla celebrul violonist român Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Edler-Voicu alături de pianista Sînziana Mircea din S.U.A. şi bandeonistul Omar Massa din Argentina. ”Cei trei artiști ne vor fascina interpretându-ne un program de dansuri spaniole de P. Sarasate, M. de Falla, E. Granados şi A. Piazolla. Așadar este un concert cameral extraordinar pe care vi-l recomand cu căldură să îl ascultați”, a menționat directorul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.

Vizi Francisc revine pe scena Filarmonicii pianistul_ferenc_vizi_in_recitalul_interpretilor_discului_de_muzica_clasicaUrmătorul eveniment de excepție este Concertul simfonic extraordinar intitulat „Un parizian la Tîrgu Mures” de joi, 14 mai, prilej cu care melomanii târgumureșeni se vor reîntâlni cu pianistul tîrgumureşean, Vizi Francisc. ”Vizi Francisc este  stabilit la Paris unde face o strălucită carieră internațională de mare succes, El revine la Târgu-Mureș  cu bucurie acasă de fiecare data când are o posibilitate. De data aceasta va cânta pentru noi superbul Concert pentru pian şi orchestră în la minor de E.Grieg , o minunată pagină romantică. Dirijorul concertului este Maestrul Theo Wolters din Olanda şi care ne propune să ascultăm în deschidere sub bagheta domniei sale Uvertura „Euryanthe” de C.M. von Weber, iar în partea a doua o altă lucrare romantică, Simfonia nr.2 în Re major de J.Brahms”, a spus Vasile Cazan. foto-8Ultimul moment cameral din festival va avea loc marți, 23 mai, ora 19:00 la Sala Mică a Palatului Cultiurii. Protagoniști sunt  doi artiști extraordinari: excepționalul flautist Bálint János din Ungaria şi renumitul harpist român Ion Ivan-Roncea, cei doi valoroși muzicieni au mai avut foarte multe evoluţii împreună în mari săli de concerte.

„Nemuritorul Mozart” ShinyaOzaki2Ultimul concert simfonic din festival este unul vocal-simfonic intitulat „Nemuritorul Mozart” care va avea loc joi, 25 mai, ora 19:00 la Sala Mare a Palatului Culturii. ”E un concert binevenit pentru sufletul nostru, toată seara vom putea asculta lucrări de referință din creatia marelui compozitor clasic vienez. Dirijorul concertului este Maestrul Shinya Ozaki din Japonia , dar care este deja tîrgumureşean, căci de douăzeci şi trei de ani este dirijorul permanent al orchestrei noastre simfonice. Programul cuprinde Uvertura „Don Giovanni”, Concertul pentru oboi şi orchestră în Do major, KV 314, solist fiind marele oboist clujean Aurel Marc, artist foarte cunoscut şi îndrăgit de melomanii noștri, iar în final, cele două valoroase colective artistice ale instituției, Orchestra Simfonică şi Corul Mixt vor interpreta împreună Missa în Do major, „Încoronării”, KV 317. Soliștii vocali vă sunt foarte cunoscuți şi știu că îi apreciați pe fiecare dintre ei: soprana Claudia Bataragă, altista Molnár Mária, tenorul Tiberius Simu şi basul Balla Sándor. Sunt convins că aceasta capodoperă mozartiana va încununa într-adevăr bucuriile şi trăirile artistice pe care le vom simți cu prilejul ediției din anul acesta a tradiționalului festival al „Zilelor Muzicale Tîrgumureşene”, a menționat Vasile Cazan. Várdai-Photo-By-Pilvax-Studio-2-1024x683Ultimul concert al lunii mai va avea loc  miercuri, 31 mai, ora 19:00 la Sala Mare a Palatului Culturii cu  doi artiști de excepție din Ungaria care vor evolua în compania orchestrei  simfonice într-o formulă inedită: Várdai István în calitate de dirijor şi solist – violoncel, şi Baráti Kristóf ca dirijor şi solist – vioară. ”Fiecare dintre ei va evolua în calitate de solist sub bagheta celuilalt. Este o seară extraordinară dedicată marelui compozitor ceh Antonin Dvorak din a cărei creație vor fi interpretate două celebre lucrări: Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor şi Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor”, a declarat Vasile Cazan. VasileCazan”Dragi prieteni, îmi place să cred că luna mai, pe lângă frumuseţea naturii şi a căldurii de afară, este un prilej la fel de potrivit să ne bucurăm „şi înăuntru”: în sălile de concert ale Palatului Culturii din Tîrgu Mureș. Este Festival de excepție la Filarmonică, este muzică multă şi frumoasă, este prilej de reîntâlnire cu artiști de valoare, dar şi cu lucrări de referință din creaţia muzicală universal şi autohtonă. Vă invit să ne bucurăm împreună de această nouă sărbătoare a artei sunetelor aici în superbul templu al artelor” – Vasile Cazan, dirijor, Manager al Filarmonicii de Stat Tîrgu Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE