FOTO:  Simion Moldovan expune la Galeriile UAP după o absență de 15 ani Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1169 Vizualizări

FOTO: Simion Moldovan expune la Galeriile UAP după o absență de 15 ani

Artistul plastic reghinean Simion Moldovan revine cu o nouă expoziție personală la Galeria Art Nouveau (Galeriile UAP din Palatul Culturii) după o pauză de 15 ani, cu ocazia expoziției ”Umbra arsă” care va fi vernisată joi, 4 mai, ora 18:00. Expoziția cuprinde peste 50 de lucrări expuse în cele patru încăperi ale galeriei, un spațiu de  la parter fiind dedicat picturii, restul, parter și etaj, fiind monopolizate de lucrările în  desen semnate Simion Moldovan. ”Este o expoziție personală de desen și pictură, la 15 ani distanță de la ultima mea prezență  la Galeriile UAP Târgu-Mureș în cadrul unei expoziții personale.  Am ales titlul ”Umbra arsă” deoarece este culoarea cea mai des folosită la unele dintre lucrări, și nu în ultimul rând pentru sonoritate. După expozițiile de la Camera K’ARTE și cea de la Sângeorz Băi de la Muzeul de Artă Comparată,  am dorit să fac o expoziție de desen și culoare, să-mi văd lucrările într-un spațiu coordonat, ieșit din atelier, să văd  care este impactul asupra celor care vin să le vadă. Majoritatea din lucrări sunt lucrate în ultimul an, cu excepția Florilor carnivore, o lucrare făcută în 2008, care a mai fost prezentă la Muzeul de Artă din Cluj. Mai sunt și câteva desene de acum 4-5 ani, plus alte lucrări la care am revenit și care au suferit anumite modificări. Vreau să fac o anumită ordine între lucruri, să-mi aleg o temă pe care să o abordez. Următoarea expoziție va avea loc în toamna acestui an la Muzeul de Artă din Cluj, când îmi propun de această dată mai mult sculptură”, a declarat pentru Cotidianul Zi de zi artistul plastic Simion Moldovan. 

De la sacrificiu, la imaginea Cardinalului Todea Lucrările artistului Simion Moldovan cuprind, de la teme religioase la personaje care i-au marcat existența, începând cu Cardinalul Todea, Pablo Picasso și terminând cu bunicii săi, prezenți în una din lucrările de început ale artistului. ”Am venit cu o temă mai figurativă, legată de anumite arhitipare, cum ar fi sacrificiul, în contextul celor întâmplate cu creștinii din zona Asiei care au fost martirizați. Încerc anumite teme religioase, să le interpretez și să le aduc în timpurile noastre, cum ar fi Pieta, sau Coborârea de pe cruce. În ce privește Cardinalului Alexandru Todea, temă care am pregătit-o pentru sculptura de la Reghin, înainte de a realiza această lucrare am făcut câteva desene după imaginile care eu le știam ale Cardinalului Alexandru Todea. Câteva dintre ele le-am abordat mai serios, le-am dus la o finisare și pe care le-am expus cu diferite ocazii. Referitor la Picasso, este unul din pictorii care îmi plac foarte tare, și am dorit să-i fac un portret, mai atipic față de celelalte lucrări, un figurativ mai intepretat .Apoi lucrarea în care apar bunicii mei, o lucrare mai veche făcută tot după o fotografie care am găsit-o la bunicii mei, care au trăit câte o sută de ani fiecare. Cu această lucrare am început de fapt tot acest joc cu cârbunele. Am desenat cu o bucată de lemn ars  într-o tehnică aparte, în sensul de aface o schiță, după care vin și pun imagini în așa fel încât în final să obțin niște efecte pe care nu le poți foarte bine prelua, explica. La toate acestea se adaugă un autoporter și o lucrare în care apar cu spatele, realizată tot după o poză”, a declarat Simion Moldovan.

Dinspre figurativ spre nonfigurativ și invers” 

„Viziuna artistului Simion Moldovan e deopotrivă fascinantă și tulburătoare, aflată într-o permanentă antiteză la diferite nivele, prin multiple moduri de abordare. E o mișcare alertă, dinspre real spre imaginar, dinspre figurativ spre nonfigurativ și invers. Arta practicată nu e o artă comodă, ci stârnește, incită, provoacă disconfort, creând o încordare a mentalului pentru a denunța prezența răului.”, afirmă Cora Fodor, istoric de artă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE