VIDEO: Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Campania „Protejează-i aripile!”, şi la Târgu-Mureş! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 749 Vizualizări

VIDEO: Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Campania „Protejează-i aripile!”, şi la Târgu-Mureş!

Campania de conştientizare privind cancerul de col uterin „Protejează-i aripile!”, demarată în luna februarie 2017 de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi MSD România a continuat marţi, 9 mai, la nivelul municipiului Târgu-Mureş.

Principalele obiective ale campaniei “Protejează-i aripile!”sunt îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin şi facilitarea accesului unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolaou, în cadrul Programului Naţional pentru depistare precoce, iniţiat de Ministerul Sănătăţii. În cadrul acestui program, Unitatea Regională de Management Centru este organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi include judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, în care funcţionează 13 reţele de screening.

Statistici îngrijorătoare

Principalele repere ale campaniei au fost prezentate reprezentanţilor mass media cu ocazia unei întâlniri organizată în incinta Amfiteatrului I din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, iar din prezidiu au făcut parte: dr. Claudiu Puiac – managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Carmen Ungurean – coordonator al Programului Naţional pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin, Ovidiu Dancu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Fănuţ Moroşan – reprezentant al MSD România, dr. Cosmina Cristina Uzun – coordonatorul Unităţii Regionale de Management Centru şi dr. Szabo Bela.

„În România, incidenţa cancerului de col uterin este de tei ori mai mare decât media de la nivelul Uniunii Europene. Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 4.300 de cazuri noi de cancer cervical, care reprezintă a doua cauză comună de cancer la femeile cu vârsta între 15 şi 44 de ani. Mai mult decât atât, rata de mortalitate anuală a cancerului de col uterin este prima la femei, urmată de cancerul mamar şi cel pulmonar. Evenimentul de astăzi marchează continuarea campaniei de conştientizare privind cancerul de col uterin, care se desfăşoară sub moto-ul „Protejează-i aripile!”, lansată la începutul acestui an de Institutul Naţional de Sănătate Publică în parteneriat cu MSD România”, a spus, în calitate de gazdă, dr. Claudiu Puiac.

„Putem cu siguranţă să fim conştienţi de importanţa campaniei şi datorită acestui lucru să sprijinim cu mijloacele de care dispunem astfel de programe”, a afirmat şi Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş.

Prevenţia poate fi salvatoare

Campania „Protejează-i aripile!” îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu această boală, precum şi să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolaou, în cadrul Programului Naţional pentru depistarea activă precoce iniţiat de Ministerul Sănătăţii.

„Testarea Babeş-Papanicolaou poate ajuta mii de femei să intervină la timp, fapt dovedit de efectul pozitiv al programelor de screening consolidate care se desfăşoară în toată lumea. În ţări în care procentul femeilor testate prin programele organizate de screening depăşeşte nivelul de 60%, precum Norvegia – 78,9%, Danemarca – 66,3% sau Regatul Unit al Marii Britanii – 78,5%, în ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în scăderea mortalităţii pentru această boală, astfel încât aceasta a ajuns chiar să fie înjumătăţită în multe dintre aceste state.

Descoperite la timp, atât leziunile, cât şi cancerul de col uterin pot fi tratate cu succes, de aceea este foarte important ca acest mesaj de prevenţie, pe care vrem să îl transmitem prin intermediul campaniei „Protejează-i aripile!”, să ajungă la un număr cât mai mare de femei din România”, a menţionat Carmen Ungurean.

Mesaje optimiste

Coordonatorul Programului Naţional pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin a mai punctat faptul că 60% din româncele care şi-au făcut un test Babeş-Papanicolaou sau un test HPV „au preferat să apeleze la servicii medicale private” şi a reamintit rolul esenţial jucat de informarea coerentă şi consecventă a publicului prin orice mijloace.

„Noi suntem optimişti, dorim să transmitem mesaje optimiste. Ce este mai optimist decât mesajul: cancerul de col uterin poate fi prevenit, iar depistat în fază incipientă poate fi tratat în proporţie de 100%. Acestea sunt mesaje optimiste”, a explicat Carmen Ungurean.

Importanţa gândirii proactive

Campania „Protejează-i aripile!” este derulată în parteneriat cu MSD România, companie reprezentată de Fănuţ Moroşan, care a subliniat importanţa informării corecte despre prevenţia în cazurile de cancer de col uterin.

„În ceea ce priveşte cancerul de col uterin în România, atunci când vorbim despre cea mai mare rată a incidenţei, 34,9, de trei ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene, cât şi de o rată a mortalităţii îngrijorătoare, 14,2, nu putem rămâne pasivi. Este de datoria noastră să aducem la lumină aceste statistici îngrijorătoare, să gândim proactiv şi să atragem toţi factorii implicaţi în crearea unui cadru funcţional care să informeze şi să ajute femeile din România să acceseze serviciile de prevenţie împotriva acestei boli”, a arătat Fănuţ Moroşan.

Nevoie de predictibilitate şi continuitate

În cadrul aceleiaşi întâlniri cu mass media, dr. Szabo Bela a afirmat că în cazul campaniilor de genul „Protejează-i aripile!” este nevoie atât de o finanţare raportată la realităţile reliefate de datele statistice, cât şi de „predictibilitate şi continuitate”, iar dr. Cosmina Cristina Uzun a fost de părere că asemenea campanii de informare ar trebui demarate încă din liceu. „Cred că acolo ar trebui să începem cu adevărat campaniile, prin care fetele, domnişoarele, ar trebui să cunoască această infecţie (HPV – n.a.), ce efecte are şi ce mijloace de prevenire ar putea să aibă”, a precizat dr. Cosmina Cristina Uzun.

Campania de informare propriu-zisă este în curs de desfăşurare, în Piaţa Victoriei din Târgu-Mureş, vis a vis de clădirea Finanţelor, între orele 13.00 – 21.00.

Ce este virusul HPV

Cancerul de col uterin este provocat de anumite tulpini ale virusului Papilloma (HPV), care provoacă cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală, aceasta fiind frecvent întâlnită în rândul persoanelor active sexual.

În prezent, există peste 120 de tipuri de HPV cunoscute, dintre care 15 au fost identificate ca putând cauza cancer de col uterin

Virusul se transmite, în principal, în timpul actului sexual, fiind suficient doar contactul cu zona infectată a persoanei purtătoare.

Metoda principală de prevenţie împotriva bolilor cauzate de HPV este vaccinarea.

(Sursa: Institutul Naţional de Sănătate Publică)

Importanţa testului Babeş-Papanicolaou

Testarea periodică Babeş-Papanicolaou permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, screening-ul cancerului de col uterin prin efectuarea testului Babeş-Papanicolaou este recomandat o dată la trei ani.

Se estimează că 49% din totalul cazurilor posibile de cancer de col uterin au fost prevenite prin screening. Impactul screening-ului prin examen citologic a fost măsurat în ţări în care rata de acoperire a unor programe de acest fel este mai mare cu 60%. În ţări precum Norvegia, Danemarca sau Suedia se estimează că de la momentul implementării programelor de screening (sfârşitul anilor 1960, începutul anilor 1970), au fost prevenite peste 60.000 de cazuri de cancer de col uterin (între 41 şi 49% din totalul cazurilor posibile).

În România, beneficiază de gratuitate pentru testul Babeş-Papanicolaou femeile în vârstă de 25-64 de ani care sunt sau nu asigurate prin sistemul naţional de asigurări de sănătate.

Pentru a beneficia de gratuitate, femeile trebuie să îndeplinească şi următoarele condiţii: să nu aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, să fie asimptomatice şi să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

(Sursa: Institutul Naţional de Sănătate Publică)

Vaccinul anti-HPV, recomandat fetiţelor

Atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi Comisia Europeană recomandă vaccinarea anti-HPV a fetiţelor, prin programe naţionale de imunizare. Comisia Europeană recomandă vaccinarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani şi subliniază că obiectivele unui program de vaccinare ar fi atingerea unui prag minim de acoperire de 70% (preferabil peste 80%).

(Sursa: Institutul Naţional de Sănătate Publică)

Text şi foto: Alex TOTH

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE