Economii de 24,1 milioane lei la bugetul Judeţului Mureş Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 267 Vizualizări

Economii de 24,1 milioane lei la bugetul Judeţului Mureş

Raportul privind execuţia bugetului general consolidat al Judeţului Mureş la data de 31 martie 2017 a fost aprobat, recent, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Mureş. Documentul este structurat în 4 pagini şi a fost întocmit de Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, şi Alin Mărginean, director executiv al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi instituţii.

Conform raportului, bugetul general consolidat al Județului Mureș are în componență bugetul propriu al Județului Mureș și bugetul instituțiilor subordonate finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

Astfel, ca și structură, veniturile bugetului propriu al Județului Mureș sunt formate într-o proporție de 85,43% din venituri ale secțiunii de funcționare și 14,57% din venituri ale secțiunii de dezvoltare.

„Veniturile bugetului județean au fost aprobate la un nivel de 314.903.000 lei pentru anul 2017, din care 85.836.000 lei pentru primul trimestru. Încasările realizate au fost de 99.529.810 lei, reprezentând 115,95% din planificarea trimestrială. Veniturile secțiunii de funcționare au fost realizate într-o proporție de 109,02% față de prevederile trimestriale, iar veniturile secțiunii de dezvoltare într-o proporție de 184,85%. Suma de 14.500.000 lei, evidențiată în cadrul secțiunii de dezvoltare, reprezintă sume din excedentul anilor precedenți utilizate pentru finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare și care, conform clasificației bugetare nu se evidențiază decât în execuție. Creditele bugetare aprobate au fost utilizate pentru finanțarea activităților, acțiunilor și programelor aflate în competența Consiliului Județean Mureș, gestionate direct sau prin instituțiile subordonate și anume: asigurări și asistență socială – DGASPC, învăţământ special, acţiuni privind învăţământul preşcolar şi primar – produse lactate şi de panificaţie, fructe în școli, acţiuni culturale – prin instituţiile de cultură subordonate, culte religioase şi structuri asociative, întreţinerea şi repararea drumurilor şi podurilor judeţene, alocarea unei compensaţii pentru asigurarea serviciului de interes economic general încredinţat Regiei Autonome Aeroport Transilvania în baza Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 107/2011, cu modificările și completările ulterioare, Centrul Militar Judeţean, finanţarea obiectivelor de investiţii, precum şi finanţarea activităţilor autorităţii publice judeţene”, se arată în document.

În acelaşi raport, se menţionează că din totalul de 92.266.000 lei prevăzute la capitolul “prevederi trimestriale” au fost realizate plăţi în valoare de 68.122.627 lei, realizându-se astfel o economie de 24.143.373 lei.

“Economiile de la capitolul cheltuieli s-au înregistrat ca urmare a angajării cheltuielilor cu respectarea utilizării resurselor în condiții de eficiență, eficacitate și economicitate. Sumele rămase neutilizate se reportează în trimestrul următor”, se precizează în document.

În privinţa bugetului instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii, semnatarii raportului menţionează că “datorită aprobării bugetului județean în data de 30 martie 2017, instituțiile subordonate au înregistrat economii la categoria de cheltuieli, datorate restricționării plăților la nivelul de 1/12 din bugetul anului precedent.” Astfel, “instituțiile subordonate finanțate integral sau parțial din venituri proprii și subvenții de la bugetul județean și-au realizat veniturile proprii într-o proporție medie de 71,27%.”

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE