Home / Reviste / Reghin / Smaranda Enache: „Mein Sächsisch-Regen lob’ ich mir. Es ist ein kleines Europa”

Smaranda Enache: „Mein Sächsisch-Regen lob’ ich mir. Es ist ein kleines Europa”

Printre participanții ediției din acest an a sărbătorii Maifest avută loc duminică, 14 mai la Reghin s-a numărat și cea a co-președintelui executiv al Ligii Pro Europa Smaranda Enache, reghineancă de origine, care a subliniat importanța culturii sașilor transilvăneni, în contextul celor 500 de ani de la Reforma lui Martin Luther aniversați în acest an, motiv pentru care Maifest 2017 a avut ca  temă : ”500 de ani- reformă și influențele ei asupra culturii transilvănene” . „Mă simt extrem de onorată că am participat la cei 500 de ani marcați ai reformei. Pentru noi toți reforma lui Martin Luther a fost un moment extrem de important. Mulțumesc de asemenea că ați felicitat și mamele la acestă sărbătoare, Maifest fiind și Ziua Mamei,  prilej de a ne aduce aminte de părinții noștri reghineni”, a precizat Smaranda Enache, co-președinte Liga Pro Europa.

Reghinul, leagăn intercultural

Smaranda Enache a punctat rolul sașilor în istoria Transilvaniei, precum și a școlii germane din Reghin. „Aș dori să amintesc că pentru toți ardelenii cultura de peste 800 de ani a sașilor din Transilvania a reprezentat un model, a însemnat o prezență extrem de puternică. Reghinul a fost un leagăn intercultural pentru cinci etnii diferite. Reghinul copilăriei mele a fost un oraș romantic și idilic în care familiile se cunoșteau,  fiecare învăța limba celuilalt.  De asemenea,  vreau să amintesc școala germană, care a format oameni extraordinari, intelectuali, muzicieni, profesori, medici, meșteșugari de care suntem mândri. Nu în ultimul rând,  aș vrea să spun că, în întreaga mea activitate am dus cu mine această învățătură a  Reghinului. Închei, parafrazându-l pe marele Goethe care spunea despre Leipzig: „Mein Leipzig lob’ ich mir!”. În ce mă privește pot să spun: Mein Sächsisch-Regen lob’ ich mir. Es ist ein kleines Europa”, a subliniat Smaranda Enache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Centru de vaccinare Johnson & Johnson

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat vineri 26 …