EXCLUSIV. O companie din Mureş, mândria României la cel mai mare târg de tehnologie industrială din lume! Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3274 Vizualizări

EXCLUSIV. O companie din Mureş, mândria României la cel mai mare târg de tehnologie industrială din lume!

O delegaţie a companiei Imatex Târgu-Mureş a participat, între 24-29 aprilie, pentru a 20-a oară consecutiv, la ediţia din acest an a Târgului „Hannover Messe”, eveniment organizat în incinta Centrului Hannover Exhibition Ground din Hanovra, Germania. Detalii despre participarea Imatex Târgu-Mureş la cel mai influent târg de tehnologie industrială din lume am aflat de la Traian Cetănaş, acţionarul majoritar al companiei.

Reporter: A câta participare aţi bifat la Târgul „Hannover Messe” din Germania şi de ce este important să fiţi prezenţi an de an la acest eveniment internaţional de prestigiu?

Traian Cetănaş, acţionar majoritar Imatex Târgu-Mureş: Anul trecut, România a avut 24 de firme prezente la Hanovra, iar la această ediţie au participat doar nouă firme de la noi din ţară, printre care şi Imatex. Participăm din 1998 la acest eveniment. În România nu prea poţi să vinzi nimic din domeniul nostru, doar cei de la Gaz mai au nevoie de anumite piese, astfel încât eşti nevoit să participi la evenimente internaţionale pentru a intra în contact cu potenţiali clienţi. Au fost 34 de hale, dintre care aproape jumătate aveau dublul unui teren de fotbal. Ideea e să te faci cunoscut, pentru că dacă nu eşti cunoscut nu vine nimeni să îţi deschidă uşa…

Rep.: Cu ce bilanţ aţi revenit acasă, la Târgu-Mureş?

T.C.: În acest an ne-au contactat reprezentanţi ai aproximativ 50 de firme din America, Germania, Franţa, Elveţia, Luxemburg, Austria. Calitatea produselor pe care noi le facem se întâlneşte la puţine fabrici din România. Sunt trei lucruri pe care trebuie să le respecţi: calitatea, termenul de livrare şi preţul. Cele trei sunt hotărâtoare pentru o afacere de durată. Avem firme cu care colaborăm de 15-16 ani.

Rep.: Cine sunt clienţii din portofoliul dumneavoastră?

T.C.: Clienţii noştri sunt din străinătate. Mai lucrăm ceva pentru o firmă din România, dar marea majoritate a clienţilor sunt din alte ţări. Avantajul nostru este că nu facem doar piese simple. Dacă ai investiţii în utilaje noi, atunci poţi face performanţă, adică să faci piesele corespunzătoare desenelor livrate de clienţi. Dacă nu respecţi condiţiile impuse de clienţi, aceştia „uită” să mai revină la tine. Cum am mai spus, avem firme cu care lucrăm de 15-16 ani…

Rep.: Aveţi capacitatea de a onora noi comenzi? După ce criterii vă selectaţi clienţii?

T.C.: Încercăm totdeauna să selectăm proiectele astfel încât la un client să nu avem mai mult de 30-40% din capacitate. Dacă ar fi aşa şi respectivul client nu vine cu o comandă, vei avea cu 30-40% mai puţin din cifra de afaceri. Astfel, eu consider că este recomandat ca un client să deţină maxim 10-15% din capacitatea de lucru a fabricii. Astfel, vei avea sistematic producţia asigurată de clienţii cu care colaborezi. De exemplu, noi exportăm acum spre Germania, unde avem şi un client o firmă din SUA care este foarte pretenţioasă, dar avem colaborări şi cu firme din Franţa, Luxemburg, Austria, Elveţia, cu care ne-a crescut cifra de afaceri.

Rep.: Ce personalităţi au vizitat standul dumneavoastră de la Hanovra?

T.C.: Standul Imatex a fost vizitat de actualul ministru al Economiei, care a fost însoţit de ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu. Am remarcat faptul că ministrul actual era interesat în ceea ce priveşte firmele participante. Consider că menirea unui ministru al Economiei este, înainte de toate, să ştie câte fabrici sunt în România care produc piese, maşini sau altceva. Ar trebui să ştie cam în general ce produc firmele respective şi cred că treaba aceasta nu o ştie nimeni din Minister, ce firme mai sunt şi ce produc firmele respective…

Rep.: Câte locuri de muncă asiguraţi în prezent şi care sunt problemele cu care vă confruntaţi în ceea ce priveşte resursa umană?

T.C.: Asigurăm circa 185 de locuri de muncă. În direcţia această avem o colaborare foarte bună cu Universitatea Cultural-Ştiinţifică din Târgu-Mureş care deţine acreditare pentru acordarea diplomelor de calificare. Pentru obţinerea acestei diplome se fac aproximativ 800 de ore de teorie şi practică, din care 250 de ore de teorie, desen, tehnologie, iar restul practică la noi. În prezent, avem trei cursanţi, înainte am avut alţi doi, şi urmează să mai avem absolvenţi de facultate care din păcate se adaptează mai greu, neavând suficiente cunoştinţe practice pentru meseria pe care şi-au ales-o. Dacă un student nu a făcut niciodată practică înainte de a se angaja, ce pretenţii poate să aibă respectivul student? Ar trebui, cred, ca persoanele care conduc facultăţile de profil să aibă în vedere că dacă cer de la studenţi adeverinţe de practică, facultatea ar trebui să aibă un protocol de colaborare cu cel puţin două fabrici, unde studenţii să aibă posibilitatea de a face practică şi doar de acolo să fie valabilă adeverinţa respectivă. Nimeni nu poate acumula cunoştinţe practice dacă nu face practică undeva. Cel mai important lucru este să vadă maşinile cu comandă numerică. Pe maşinile clasice pot lucra mai bine deoarece acestea nu necesită precizia maşinilor cu comandă numerică.

Rep.: Ce vă propuneţi pentru viitorul apropiat?

T.C.: În primul rând, să accesăm fonduri europene. Retehnologizarea este foarte importantă, pentru a face faţă solicitărilor de afară, respectiv clienţilor care trimit desenul şi solicită de la noi piesa din desen. Sunt anumite piese mari pentru care nu avem maşini mari şi mergem cu ele la Mârşa, la Bacău, la Iaşi, la Cluj, pentru a putea să le prelucrăm. O maşină de acest gen costă aproximativ 800.000 de euro. Acum facem documentaţia pentru a accesa fonduri europene. Comparativ cu alte firme care lucrează doar piese metalice şi nu au posibilitatea de a accesa fonduri europene deoarece codul CAEN pentru prelucrări metalice nu se află pe lista respectivă, noi suntem eligibili deoarece lucrăm şi pentru industria cartonului şi a tutunului. Alte firme fac doar prelucrări de piese, nu au capacitatea de a face şi montaj, cum avem noi, la Imatex.

A consemnat Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE