Noaptea Muzeelor 2017. 90 de manechine-păpuși prezintă moda franceză la Muzeul de Științele Naturii Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 342 Vizualizări

Noaptea Muzeelor 2017. 90 de manechine-păpuși prezintă moda franceză la Muzeul de Științele Naturii

Pe lângă expoziția de bază a Muzeului de Științele Naturii din Târgu Mureș, care va putea fi vizitată în cadrul Nopții Muzeelor, sâmbătă, 20 mai, între orele 11.00 – 2.00, Muzeul Județean Mureș organizează în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești un proiect expozițional de excepție: „Moda franceză în miniatură – Păpuși din colecția Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova”. În plus, va putea fi vizitată mini-expoziția: Exponatul lunii mai – muflonul european (Ovis ammon musimon), iar pentru copii se va desfășura un atelier de pedagogie muzeală denumit „Din lumea păpușilor”. Atelierul este programat sâmbătă, de la 13.00 la 17.00, în clădirea secundară a Muzeului De Științele Naturii, unde se vor confecționa păpuși din diverse materiale, precum și articole de îmbrăcăminte pentru acestea. Despre expozițiile și activitățile găzduite a oferit câteva detalii Daniela Botoș, șef secție, Secția de Științele Naturii, în cadrul conferinței de presă dedicată evenimentului Noaptea Muzeelor.

Moda franceză în miniatură

Vernisajul expoziției „Moda franceză în miniatură”, va avea loc vineri, 19 mai, de la ora 16.00, în prezența reprezentanților Muzeului Județean de Istorie și Arhelogie Prahova din Ploiești. Expoziția va putea fi vizitată în Târgu Mureș până în 3 iulie.

„În această expoziție, publicul va putea admira, deci, vestimentația galilor, romanilor, galo-romanilor, francilor și apoi francezilor, personaje masculine și feminine, purtând costumație specifică epocilor lor. Sunt bine reprezentate personaje din elita franceză din timpul regilor: Ludovic al XII-lea, Francisc I, Carol al IX-lea, Henric al III-lea, Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea, Napoleon al III-lea, precum și personaje din perioada cuprinsă între anii 1905 – 1935”, a precizat Daniela Botoș.

„Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova deține un patrimoniu impresionat, din care face parte și o minunată colecție de păpuși, ilustrând istoria modei franceze de-a lungul timpului, începând cu galo-romanii și până în contemporaneitate. Prețioasa colecție (90 de manechine-păpuși), a fost împrumutată, cu generozitate, muzeului nostru, cu scopul de a oferi publicului mureșean și străin, șansa și bucuria de fi admirată”, a adăugat Daniela Botoș.

Atelierul „Din lumea păpușilor”

„Vino la muzeu cu păpușa Barbie sau cu păpușa Ken și îi vom face o hăinuță!” le transmit cei de la Muzeul de Științele Naturii copiilor. De asemenea, vor fi confecționate păpuși din diverse materiale, pentru cei care vor veni fără păpuși. Atelierul este coordonat de prof. Daniela-Ramona Botoș – șef de secție, dr. Mihaela Sămărghițan – cercetător științific, Ana Berbecar – conservator, Sorina Oprea – conservator și Szombath Zoltán – restaurator. „Vom beneficia de spijinul unor voluntari – profesori colaboratori, deveniți prieteni ai muzeului, precum și de sprijinul colegilor și colaboratorilor noștri de la Muzeul Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, prieteni ai muzeului, de asemenea”, a adăugat șeful Secției de Științele Naturii.

Expoziția de bază

Expoziția de bază a Muzeului de Științele naturii se află în clădirea principală de pe strada Horea și este structurată pe 4 sectoare tematice: bogății ale subsolului, paleontologie, flora și fauna județului Mureș, ocrotirea naturii și a mediului înconjurător. „În expoziție tronează unul dintre cele mai frumoase trofee de cerb carpatin din lume”, a amintit Daniela Botoș, spunând că „nici diorama de mari dimensiuni, în care sunt prezentate patru ecosisteme naturale, care îmbracă aspectele celor patru anotimpuri, nu este mai prejos”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE