Home / Administratie / FOTO: Caravana „Ecoatitudine” a poposit la Dedrad

FOTO: Caravana „Ecoatitudine” a poposit la Dedrad

Distribuie

În perioada martie-octombrie 2017 Judeţul Mureş se va implica prin ADI ECOLECT Mureş în campania naţională de educaţie ecologică şi mediu intitulată „Ecoatitudine”. Principiul de bază al proiectului se bazează pe cunoștințele acumulate în timp de elevi ce vor fi transmise cetățenilor din localitățile unde ei învață,  pentru ca aceștia din urmă să beneficieze de modul corect în care se va face colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje.  Printre locațíile incluse în cadrul Caravanei „Ecoatitudine” se numără  comunele Batoș și Brâncovenești unde cei implicați în proiect le-au prezentat elevilor ce trebuie să facă astfel ca părinții lor și întreaga comunitate să conștientizeze importanța colectării selective. „Caravana Ecoatitudine în județul Mureș  este realizată în parteneriat cu ADI ECOLECT Mureș, și evident cu primăriile și școlile din comunele Batoș și Brâncovenești. Ne dorim ca în aceste două comunități să avem parte de lucruri foarte bune, pe deoparte copii să învețe ce înseamnă  colectarea selectivă, și mai mult decât atât, să-și învețe părinții și bunicii să colecteze selectiv în sacii ce urmează să fie distribuiți în cele două comune de operatorul de salubritate la fiecare gospodărie în parte. Sperăm din toată inima ca în toamnă, când ne întoarcem cu o altă caravană, să descoperrim că s-a colectat atât de mult deșeu încât nu au mai avut ce să ducă la groapă cei de la salubritate. Există o scrisoare care se adresează părinților, pe care copii au primit-o în cadrul acestei caravane, care va fi dată părinților, prin care,  sperăm din toată inima ca părinții să răspundă pozitiv la acest îndemn pe care îl facem. Caravama Ecoatitudine a pornit la drum pe data de 15 mai în  municipiul Pașcani, județul Iași, și se va opri pe data de 27 mai în județul Teleorman, parcurcând mai multe județe, localități. Noi,  la nivel național venim și dăm semnalul în fiecare județ în parte, urmând ca managerii județeni să preia inițiativa și să meargă în celelalte comunități din județ cu caravana locală și să prezimtă mai departe ce înseanmbă proiectul Ecoatitudine la nivel județean. Proiectul a început în anul 2010, și se va termina în 2020. Este practic un proiect care încearcă să schimbe o generație, acesta  este și motivul pentru care se face pe zece ani”, ne-a declarat Stere Crețu, managerul național al proiectului .

11 localități mureșene incluse în proiect

Campania  se va desfăşura până în luna octombrie, şi are ca scop încurajarea colectării selective a deşeurilor reciclabile: deşeurile colectate în saci corespunzători (de culoare galben şi verde), care vor fi colectate/ridicate- gratuit direct din gospodării de către firmele specializate care operează în localităţile participante la proiect. (S.C. SERV THE.COM. SA, S.C. F&G ECO SRL, S.C. SILEVY SALUBRISERV S.R.L). „Colectarea se va realiza lunar, sau bilunar într-o zi prestabilită de comun acord cu autoritatea locală. Comunitatea care va colecta selectiv cele mai mari cantităţi de deşeuri reciclabile,va contribui la dotarea cu materiale didactice a unităţilor şcolare din localitate. Astfel, 11 localităţi din judeţul Mureş s-au alăturat acestui proiect naţional intitulat „Ecoatitudine”,  Sovata, Sângeorgiu de Pădure, Miercurea Nirajului, Batoş, Sînpaul, Brâncoveneşti, Deda, Hodac, Ibăneşti, Vărgata, Gurghiu sunt cele care vor lua startul într-o competiţie ce vizează creşterea gradului de responsabilizare a cetăţenilor şi educarea comportamentului ecologic prin intermediul elevilor”, a precizat Gabriela Koos,  șef departament monitorizare ADI ECOLECT Mureș,  managerul județean al proiectului.

Batoș, comună cu ecoatitudine

Primul popas al caravanei ECO ATIDUNINE a fost la Școala Gimnazială Dedrad, comuna Batoș, prilej pentru care gazdele le-au prezentat elevilor ideea care stă la baza proiectului, tema aleasă fiind „Și eu sunt puști cu Ecoatitudine”. „Deschidem Campania Ecoatitudine  în comuna Batoș, campanie care se va derula în perioada mai-octombrie 2017, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, Primăriei Comunei Batoș, și a reprezenntaților ADI  ECOLECT Mureș. Este o campanie în care școlile din comuna Batoș  au o implicare deosebită. principiul de bază al proiectului se bazează pe cunoștințele acumulate de elevi ce vor fi transmise cetățenilor din localitățile unde ei învață , pentru ca aceștia din urmă să beneficieze de modul corect în care se va face colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje. Campania vizează creșterea gradului de responsabilitate a cetățenilor și educarea comportamentului ecologic prin intermediul elevilor. Practiv elevii informează comunitatea care la rândul ei selectează. Așadar, elevii sunt cei care vor transmite mesajul acestei campanii către părinți pentru ai îndruma spre colectarea selectivă, și ai responsabiliza, ca în viitor colectarea selectivă să devină un lucru firesc, o obligație și o responsabilitate a noastră, a tuturor”, a precizat Razvan Vasile Dan, directorul Școlii Gimnaziale Dedrad. Copiii au primit mici cadouri din partea coordonatorilor proiectului, atracția cea mai mare fiind Tera, mascota Campaniei Ecoatitudine.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Bernadette Szocs, început fulminant la WTT Champions Incheon 2024

Distribuie Mureșeanca Bernadette Szocs a avut un început fulminant la WTT Champions Incheon 2024. Potrivit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.