Home / Invatamant / Conferință organizată la Târgu-Mureș. Terorism, manifestări actuale și posibilele evoluții ale fenomenului

Conferință organizată la Târgu-Mureș. Terorism, manifestări actuale și posibilele evoluții ale fenomenului

Distribuie

Organizată de Departamentul de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, conferința cu tema „Terorismul în Balcani și pericolul pentru România”, i-a adus în fața publicului mureșean, joi, 18 mai, începând cu ora 11.00, la Pavilionul de Conferințe și Expoziții al Cetății medievale din Târgu-Mureș, pe doi invitați de marcă cu o bogată expertiză în domeniul abordat. Este vorba despre conf. univ. dr. Maricel Antipa, expert în probleme de prevenire și combatere a terorismului, respectiv de Călin Neacșu, jurnalist al Agenției de Presă France-Presse pentru zona Balcanilor în special, dar și pentru alte zone din Europa și Orientul Mijlociu.

O „combinație letală”… terorismul asociat cu crima organizată

Moderată de lector universitar dr. Mihaela Boloș, cadrul didactic al Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, conferința a atins pe parcursul desfășurării ei probleme sensibile și de mare actualitate, care provoacă neliniști și chiar mari îngrijorări, având în vedere facilitățile pe care le oferă fenomenul migrației dinspre Orientul Mijlociu înspre țările vest-europene – trecând prin Balcani – unor potențiali teroriști care se pot insinua în aceste coloane de imigranți. Tot cu această ocazie au fost abordate – plecând de la cauzele care-l generează – și aspectele concrete ale manifestării în prezent a fenomenului terorist, precum și eventualele manifestări ale acestuia în viitorul apropiat, în condițiile în care este foarte posibil ca terorismul să se asocieze cu crima organizată, „o combinație letală, dar din fericire nerealizată încă”, așa cum sublinia de altfel conf. univ. dr. Maricel Antipa. În expunerea pe care a susținut-o, Antipa a mai arătat că „în momentul de față, ținând seama de noile manifestări concrete ale fenomenului terorist, dar și de posibilele tendințe ale acestuia, UE a adoptat o nouă strategie de combatere a terorismului plecând, desigur, de la strategia adoptată în 2005, dar care s-a dovedit a fi inadecvată acestui moment, multe țări europene confruntându-se cu acte de  terorism oarecum atipic.”

Întrebat dacă este posibil ca România să se confrunte în viitor cu acte teroriste, Antipa a răspuns: „La nivelul României măsurile de prevenire a actelor de terorism și-au atins scopul, iar România nu se confruntă cu o situație teroristă de ordin intern. Toate pericolele în acest sens vin din afara țării și consider că datorită măsurilor adoptate, pe teritoriul României nu se vor întâmpla atacuri teroriste.”

Comunitățile musulmane din Balcani se radicalizează treptat

În expunerea sa, Călin Neacșu, jurnalist al Agenției France-Presse, prezent pentru a doua oară la Târgu-Mureș, a arătat faptul că radicalizarea musulmanilor din comunitățile din zona Balcanilor – comunități cât se poate de moderate până nu de mult timp – „s-a produs după războaiele purtate în această zonă, ca urmare a sosirii și înrolării în rândul forțelor musulmane a unor musulmani radicalizați din Orientul Mijlociu.” Explicația acestui fenomen a dat-o tot Neacșu. „După război, a afirmat acesta, mulți dintre acești musulmani sosiți acolo s-au integrat prin căsătorie, în comunitățile musulmane din zonă și pe măsură ce au acces la un anumit statut și poziție în respectivele comunități locale, au început să le influențeze și drept urmare s-a putut constata o radicalizare treptată a acestor comunități. Acolo începe să se impună o altă cultură, una exclusivistă, a urii și excluderii. Și vă pot da ca exemplu orașul Sarajevo, cândva un oraș foarte tolerant și cosmopolit. Astăzi, acolo, sunt locuri unde nu se mai poate consuma alcool, unde nu se mai poate purta o ținută europeană, unde tinerii – băieți și fete – nu se mai pot plimba împreună de mână….”

A fost o manifestare reușită, iar succesul acesteia s-a datorat nu numai temei incitante pusă în dezbatere, calității publicului și a expetizei în domeniu a conferențiarilor care au abordat tema, dar și eforturilor depuse de organizatori, în speță de lector univ. dr. Mihaela Boloș, care a declarat că, citez : „asemenea manifestări sunt utile și necesare întrucât abordează aspecte mai puțin cunoscute ale unui fenomen aflat în expansiune – terorismul – fenomen care-i îngrijorează și pe români chiar dacă România nu s-a confruntat în mod deosebit cu acte teroriste.”

Născut în București în 1963, Călin Neacșu este absolvent al Institutului Politehnic din București, iar din 1990 și până în prezent lucrează ca jurnalist pentru Agenția France-Presse (AFP). Are o bogată experiență jurnalistică în diverse teatre de operațiuni, dar în mod deosebit în zona Balcanilor. A fost corespondent de presă în Balcani în timpul conflictelor din Kosovo si Macedonia, a bombardamentelor NATO împotriva Serbiei, dar și în spațiul fostei URSS, în timpul conflictului din Moldova (1990-1991, a celui din Georgia, în 2008, precum și în Orientul Mijlociu – unde a acoperit „a doua Intifadă” -, în Israel și în teritoriile palestiniene, respectiv Cisiordania și zona fâșiei Gaza. Între 2003 si 2010 a fost directorul biroului AFP pentru Croația și Bosnia-Herțegovina, iar ulterior a primit la Paris, la cartierul general al AFP, postul de redactor sef adjunct. Din 2012 și până în primavara lui 2016 a condus biroul AFP pentru Balcanii de Vest (Serbia/Kosovo, Bosnia, Macedonia, Croatia, Muntenegru si Albania), cu sediul la Belgrad.

Cu 35 de ani de experiență practică în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, conf. univ. dr. Maricel Antipa este în prezent profesor consultant-asociat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Este licențiat al Facultății de Comandă și Stat Major din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Este autor și coautor a 7 cărți și a peste 60 articole de specialitate, studii și analize publicate în reviste de specialitate și în cadrul unor sesiuni de comunicări științifice naționale și internaționale. A îndeplinit funcții de director adjunct al Departamentului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informații și prim adjunct și șef de stat major al Brigăzii Antiteroriste din cadrul Serviciului Român de Informații. Este expert în operaţiuni antiteroriste tactice şi strategice precum și în protecția obiectivelor strategice și a informațiilor clasificate, fiind coordonator al Centrului de Pregătire Antiteroristă al SRI și a unor aplicaţii tactice compexe la eşalon tactic şi strategic, cu teme care au vizat prevenirea şi combaterea acţiunilor teroriste pe teritoriul României.

Nicolae BALINT

 

 

De asemenea, verificati

Au început să înflorească bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Distribuie Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.