„La Han”, popasul cald și primitor de la baza Văii Mureșului Business
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 7598 Vizualizări

„La Han”, popasul cald și primitor de la baza Văii Mureșului

Drumeții care au drum pe Valea Mureșului au parte,  la câțiva kilometri cum ieși din Reghin spre Toplița,  de un popas primitor intitulat ”la Han”, inaugurat duminică, 21 mai.

Povestea restaurantului pensiune „La Han” se leagă de familia Bendorfean, respectiv Traian Bendorfean, omul cu ideea, și fiica Sonia, cea care administrează locația. „Ideea mi-a venit în anul 2011, când aveam ceva treabă în sus la Toplița. Ieșind din Suseni cu mașina, am văzut zona, una extraordinar de frumoasă, și m-am gândit: ce bine ar merge aici o pensiune, un restaurant. Au mai trecut vreo două luni de zile și iar m-am oprit în zonă să mă interesez mai serios. La început intenția de a face o investiție era undeva lângă actuala locație, lângă drumul Luieriului, dar mi-am dat seama că utilitățile erau destul de scumpe, gaz, curent. Așa se face că am apelat la un tânăr să vadă a cui e terenul, și atunci m-am interesat ce fonduri se pot da pentru a face o pensiune turistică. Am creionat tot proiectul mental, care inițial era unul mai mare, compus dintr- o pensiune restaurant și un centru SPA, cu piscină semi-olimpică acoperită și un bazin cu apă sărată. Proiectul cu piscina mi-a fost respins la o diferență de doar două puncte și am rămas doar cu proiectul cu pensiunea restaurant ”La Han”. Am depus actele, după care ne-am lovit de birocrația românească care a durat doi ani. Abia în toamna anului 2014 am început construcția pensiunii restaurant. Actele, birocrația ne-au dat foarte multe bătăi de cap, birocrația, birocrația și iar birocrația ne-au scos peri albi, până să ajungem să realizăm investiția. Am început construcția în 2014, s-a întins mai mult decât era prevăzut, termenul fiind de un an și șase luni, dar în cele din urmă am reușit să inaugurăm locația „La Han” duminică, 21 mai. Am avut invitați de suflet, prieteni, oameni din diferite zone ale Ardealului , din Alba Iulia, Brașov, oameni dragi din zonă alături de care am inaugurat pensiunea restaurant „La Han”, ne-a declarat Traian Bendorfean.

 

Redescoperirea bucătăriei românești veritabile

 

 

După locații de tot felul, o nouă investiție pe acest segment trebuie chibzuită, să aducă ceva nou. Zis și făcut, ”La Han” se dorește a fi cu totul altceva, la fel de românesc, dar mult mai românesc, după cum spune Traian Bendorfean. „Sunt restaurante în zona Reghinului de calitate, dar majoritatea merg pe același tipar. Bucătăria românească tradițională a cam început să dispară. De aceea, prin această locație încerc să o mențin vie, să o readuc la viață prin produsele care la ora actuală nu sunt în oferta restaurantelor. Doar la dulciuri dacă mă refer, laptele de pasăre, care va fi în meniu la noi, să nu mai spun de urdoici și clătitele cu urdă și mărar, care se mai găsesc doar acasă la țară, nicidecum la vreun restaurant. Nu găsești în oraș să mănânci o fasole frecată adevărată cu cârnați zămoși și tocană de ceapă, la fel o aripioară de porc, componenta ciolanului, fiartă și prăjită, de asemenea nu o găsești. Noi venim cu aceste minunății, începând din această săptămână, cu prețuri normale zonei. Servirea trebuie să fie la nivelul pe care l-am construit, cetățeanul din Ardeal are niște așteptări mai mari la ceea ce plătește, și atunci nu vreau să iau banul cuiva dacă nu-i ofer în schimb ce trebuie cu adevărat să-i ofer. Primul care pierde nu este clientul, el poate să meargă în altă parte, eu sunt cel care are de pierdut, iar eu nu doresc acest lucru. Prefer ca această locație să-și scoată cheltuielile, și aici mă refer la personal, apoi clientela să fie mulțumită, produsele să fie proaspete, iar, la final, familia mea să rămână și cu ceva profit. Nu pun în față eu și familia mea, primordial sunt clienții și angajații, ei trebuie să fie primii mulțumiți. Când eram tânăr puneam câștigul pe primul plan, câștig mare cu investiție mică. Viața mi-a demonstrat că nu e așa, fapt pentru care trebuie să investești mult ca să ai satisfacții. Încerc să fac și să mențin un loc de liniște, unde să poți veni cu familia, cu copiii și nepoții, cu prietenă, cu soție, să servești ceea ce vrei tu, să nu fii deranjat de zgomote care nu ar trebui să fie”, a spus Traian Bendorfean.

 

Atmosfera primitoare a caselor de odinioară

 

 

Pensiunea dispune la etaj de cinci camere matrimoniale, două apartamente, plus cinci camere duble, iar spațiul de la parter este monopolizat de cele două restaurante interioare și o terasă. Spațiul încearcă și reușește să aducă clientului interiorul caselor de la țară, acesta fiind și scopul declarat de administratorii locației „La Han”. „Clădirea inițială era în roșu și, când intrai, aveai senzația că intri într-o hală. Or, în hală nu vine nimeni să servească masa, deoarece într-o hală lucrezi. Așa se face că am luat un scaun, m-am așezat în mijloc și am mâncat mental de cel puțin o sută de ori. Mă gândeam cum mi-ar plăcea mie să intru, cum să fiu primit și ce să văd în jur. Dacă este vorba de un han, ce înseamnă, de fapt, un han? Am intrat de multe ori la mulți oameni în casă, fie că sunt români, maghiari sau sași, cum suntem toți de aici, din zona Ardealului, și mi-a rămas întipărit în minte interiorul acestor case. E ca și în povestea bogatului și săracului, bogatul avea în casă o liniște de mormânt, iar slugile în căsuțele lor erau pline de viață. Această stare de bucurie vreau să o redau și în această locație, să aduc atmosfera acelor oameni. Tot ce decorează restaurantul transmite această stare de bucurie. Predominau la început culorile alb și maro, dar am zis că ceva lipsește, fiind într-o zonă de confluență între români, sași și maghiari. Atunci am încercat să aduc verdele, culoare care predomină la maghiari, cum o găsim în casele vechi la geamuri, la uși. De asemenea, am încercat să fac lucrurile puțin mai stângace. Mulți se vor mira de acest lucru. Cei cu care am avut contract pentru materialul lemnos la pensiune s-au îngrijit cum trebuie, lemnul era la perfecție, dar pentru a păstra acea notă rustică am luat securea și am modificat materialul. Ei au rămas mirați de ce îl modific? Tocmai pentru a păstra acea notă de autenticitate. Părinții și bunicii noștri nu au avut posibilitatea să modeleze perfect lemnul, de aceea am încercat să păstrez așa cum era pe vremea bunicilor noștri. Din această cauză nu am căutat perfecțiunea, am dorit să păstrăm exact ideea rustică din vechile case țărănești. Când mergeai la bunici era dulceața de pe fața pământului și așa vreau să se simtă și clientul, exact ca într-o vacanță la bunici”, a subliniat Traian Bendorfean.

 

 

Astea fiind spuse, nu vă rămâne decât să încercați locația ”La Han”, imediat cum ieși din Suseni pe stânga cum mergi în sus către Toplița. Începând de miercuri, 23 mai, programul restaurantului este de la ora 07:00 dimineața până la ora 23.00, cu meniul zilei de la ora amiezii, iar în cursul zilelor de vineri și sâmbătă, restaurantul va fi deschis până la ora 01:00 noaptea. „Am gândit astfel locația să putem organiza și diverse evenimente, fără să deranjăm și restul clienților. Avem un restaurant interior cu o capacitate de 100 de locuri, un alt spațiu interior de 60 de locuri și o terasă cu o capacitate de 120 de locuri”, a punctat Traian Bendorfean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE