54 de minori daţi dispăruţi în Mureş, în anul 2016! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 327 Vizualizări

54 de minori daţi dispăruţi în Mureş, în anul 2016!

Astăzi, 25 mai, este Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi. Activităţile mai multor instituţii şi ONG-uri au acest punct comun. Evoluţia lumii moderne aduce tot mai multe tentaţii şi pericole pentru copiii noştri. Cea mai gravă greşeală pe care noi, adulţii responsabili de creşterea şi educarea copiilor, o putem comite este să ne prefacem că aceste probleme nu există ori că ele „nu ni s-ar putea nouă niciodată”, sunt doar ştiri la TV ori doar poveşti auzite de la alţii. Dispariţiile de copii sunt o realitate a zilelor noastre şi trebuie tratate cu maximă atenţie.

Ce îi determină pe copii să fugă de acasă?

  • situaţiile de care vrea să scape (situaţiile tensionate de acasă, abuzurile fizice şi emoţionale frecvente din partea unuia sau a ambilor părinţi, care îl determină să fugă atunci când tensiunea depăşeşte pragul de suportabilitate, sărăcia etc.)
  • situaţiile în care vrea să ajungă (situaţiile in care, mai ales fetele – de regula după vârsta de 14 ani si mai ales din mediul rural – pleacă de acasă pentru a locui în concubinaj cu prietenii lor, din dorinţa de independenţă, de a câştiga bani etc.).

Cele mai frecvente probleme ridicate de copii la Telefonul Copilului sunt singurătatea, certurile in familie, probleme sentimentale, lipsa de comunicare.

De ce pleacă de acasă copii? Iată gândurile unor adolescenţi…

„În zilele de astăzi auzim din ce în ce mai des la TV şi la radio de copii care pleacă de acasă. Întotdeauna când aud aşa ceva stau şi mă gândesc care ar putea fi motivul. Cred că poate fi faptul că ceva rău li s-a întâmplat acasă şi le este teamă să spună. Poate fi faptul că un copil este ignorat de părinţi, cu toate că i se oferă multe lucruri materiale, dar fără pic de dragoste sau căldura unei familii. Poate pleca de acasă din răzbunare pe cineva din familie sau pentru a primi mai multă atenţie din partea celor dragi. Consider că familia poate împiedica un copil să fugă de acasă prin acordarea de dragoste, atenţie, discuţii din care să afle dorinţele copilului, ce îi place şi ce nu, ce ar vrea să schimbe şi de ce. Prin toate acestea copilul se simte important şi iubit şi cred că nu ar mai avea vreun motiv să plece de acasă.”

„Copiii pot pleca sau dispărea de acasă din diferite motive. Pot pleca pentru că gândesc că acasă nu este bine şi dacă pleacă găsesc locuri mai minunate. Dar nu este aşa, pe stradă sau în alte locuri pericolele sunt mai mari. Ei cred că sunt destul de maturi şi pot să se descurce singuri. Ei nu realizează că sunt multe persoane care le pot face rău. De aceea toţi copiii trebuie să se bucure de familia lor şi nu trebuie să-şi părăsească niciodată părinţii. De multe ori copiii se pierd. Sunt speriaţi şi nu ştiu ce să facă. Trebuie să ceară ajutor altor oameni. Aşa sunt uşor de găsit.… Pentru copiii dispăruţi şi familia lor viaţa se schimbă într-o tragedie. Orice persoană când găseşte un copil pierdut trebuie să îl ajute!”

„În România, dar şi în alte ţări, mulţi copii mici sau mari au dispărut. Unii dintre ei dispar de bună voie pentru că acasă nu au condiţii sau simt că nu sunt iubiţi şi se consideră în plus. Unii se pierd de părinţi şi în încercarea de a-i găsi pe aceştia se pierd şi mai mult, mai ales dacă sunt într-un loc necunoscut.          Noi trebuie să fim conştienţi că într-o zi ni s-ar putea întâmpla chiar nouă şi dacă vedem un afiş cu un copil dispărut trebui să ajutăm Poliţia şi să încercăm să evităm toate pericolele ce pândesc unde nu te aştepţi.”

Mic test pentru părinţi

  • Te joci cu copilul tău?
  • Îi cunoşti preferinţele?
  • Ştii cu cine preferă să se joace/ care îi sunt prietenii?
  • Îţi faci timp să discuţi cu copilul tău?
  • Copilul tău are încredere în tine, îţi spune când şi de ce este supărat?
  • Îi este frică de tine copilului tău?

În judeţul Mureş, în anul precedent, 54 de minori au fost daţi dispăruţi, peste jumătate fete. Toţi au plecat voluntar de la domiciliu sau centre de plasament (unii dintre ei de mai multe ori) şi – ce este mai important, toţi au fost găsiţi.

Pentru alte informaţii ori sfaturi utile, accesaţi www.copiidisparuti.ro.

(Comunicat de presă IPJ Mureş, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii)

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE