Home / Business / Domnișoara Pogany și produsele cu specific dacic, atracția Târgului de Artă Meșteșugărească de la Târgu-Mureş

Domnișoara Pogany și produsele cu specific dacic, atracția Târgului de Artă Meșteșugărească de la Târgu-Mureş

Distribuie

Miniaturi ale operelor brâncușiene Domnișoara Pogany și Coloana Infinitului și produsele cu specific dacic sunt atracția Târgului de Artă Meșteșugărească de la Târgu Mureș, care a fost deschis joi, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a manifestării Zilele Târgumureșene.

Produsele inspirate din cultura dacilor și din operele lui Constantin Brâncuși sunt realizate de meșteșugarii Emil și Rodica Milășan, din Sântana de Mureș, care au reușit să creeze o nișă aparte pe piața meșteșugarilor din România.

Rodica Milășan ne-a spus că a realizat, în ultima perioadă, numeroase broșe, bijuterii și magneți de lipit pe frigidere din lemn, lucrat cu traforajul și gravat manual, care s-au vândut surprinzător de bine. Astfel, în topul vânzărilor la târguri, inclusiv la cel din Târgu Mureș, e Domnișoara Pogany, cunoscută și sub numele francez Mademoiselle Pogány, o statuie creată de Constantin Brâncuși în 1913.

„Pe lângă simbolurile dacice avem câteva dintre creațiile lui Brâncuși, noi le-am adaptat și le-am făcut în miniatură: Coloana Infinitului și Domnișoara Pogany. Sunt lucruri noi, sunt foarte apreciate. Străinii în special le apreciază și le cumpără, însă acestea sunt achiziționate și de români. Nu toată lumea le cunoaște, însă sunt mulți care știu despre ce e vorba”, a declarat pentru Agerpres, Rodica Milășan.

Aceasta a precizat că pentru Târgul de Artă Meșteșugărească de la Târgu Mureș a mai pregătit brățări unicat din piele, broșe și coliere, toate lucrate manual.

La rândul său, sculptorul Emil Milășan a arătat că majoritatea meșteșugarilor au început să se reorienteze pe piață prin reîntoarcerea la istorie și tradiție, ca urmare a creșterii solicitărilor de produse specifice românești, cu specific popular sau istoric. Din acest motiv, el, împreună cu soția, se prezintă la târguri și expoziții cu sculpturi și produse de manufactură cu specific dacic.

Pe lângă produsele brâncușiene, de la standul familiei Milășan nu lipsesc Lupul Dacic sau produsele prezentând motive specifice dacilor, spirala, simbolul acesteia fiind strâns legat de cultul soarelui, și cercul, care sunt comune cu cele prezente pe ceramica veche sau de pe obiectele din bronz și motivele zoomorfe, destinate apărării împotriva duhurilor rele.

Lupul Dacic sculptat în lemn este prezent în variante de 50 de centimetri și un metru, o astfel de sculptură ajungând și până la 1.200 lei, iar la acest stand găsim busturi de daci, bustul lui Avram Iancu, precum și diferite sculpturi reprezentând figuri de sfinți sau inspirate din mitologie.

„Lupul Dacic sculptat în lemn de tei, în general sculpturile mele sunt făcute în lemn de tei. Lemnul se prelucrează foarte ușor, deci ca lemn autohton e cel mai bun care se poate lucra, din punctul meu de vedere. Am o tehnică de finisaj, iar culoarea o dau eu, am o tehnică proprie de antichizare, prin prepararea din mai multe materiale”, a arătat sculptorul.

La Târgul de Artă Meșteșugărească de la Târgu Mureș sunt prezenți numeroși meșteșugari care prezintă porturi populare, ceramică, sculpturi, împletituri din paie și din nuiele, pielărie, pictură pe lemn și pe sticlă, ouă artizanale, însă există o participare numeroasă din partea producătorilor de flori și a producătorilor tradiționali.

Consilierul primarului din Târgu Mureș, Claudiu Maior, a precizat că, dată fiind concurența mare, întrucât sunt trei orașe care au sărbători în aceste zile, Primăria Târgu Mureș a decis să ofere gratuit terenul pentru amplasarea standurilor, iar din acest motiv prezența este numeroasă.

(Sursa: www.agerpres.ro)

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.