Home / Sanatate / Glutenul ascuns din alimentația de zi cu zi

Glutenul ascuns din alimentația de zi cu zi

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz numită gliadină) la indivizi predispuşi genetic și nu numai.

În primul rând, intoleranța la gluten sau boala celiacă este o boala care afecteaza absorbția macro și micronutrienților din alimentație. În cea mai mare parte este afectatată absorbția lipidelor, asa se explica o mare parte din simptome cum ar fi: dureri abdominale, crampe abdominale, diareea, scaderea ponderală, flatulența, meteorism (balonare), erupții cutanate și dermatita. În boala celiacă au de suferit și vitaminele liposolubile, astfel poate apărea anemia feripriva din cauza malabsorbției de Fe și vit. B12. Aportul sufiecient de carne roșie, ne poate ajuta la umplerea rezervelor din organism, asta se intamplă doar atunci când am eliminat toate produsele care conțin sau poate sa conțină gluten.

La suspiciunea de boala celiacă, este recomandat evitarea tuturor produselor cu gluten, asta din pacate se dovedește a fi mult mai greu de realizat, deoarece în afara de produselor de panificație și patiserie exista o gamă foarte largă de alimente care au gluten în compoziție. De exemplu: ketchup, muștar, condimente, supe tip plic, dulciuri, aditivi alimentari, suplimente alimentare, medicamente, bere, gin, vodcă, wisky dar și o mare parte din mezeluri şi produse din carne.

Din această cauza este foarte important să știm ce cumpărăm, de unde putem să ne aprovizionăm alimentele cu încredere, deoarece o persoană care suferă de boală celiacă, ingestia glutenului chiar și în cantități nesemnificative poate duce la o stare de rău și discomfort digestiv care persistă zile întregi.

Intoleranța la gluten poate debuta la orice vârstă, prevalența este destul de mare când în familie deja există persoane cu boală celiacă din cauza predispoziției genetice. Astfel, la apariția simptomelor mai sus menționate după ingestia produselor cu gluten, este recomandat un consult medical. Diagnosticul se pune după analize de laborator și examen histopatologic.

Intoleranța la gluten este o boală care va fi alături de noi toată viața. Singurul tratament este eliminarea în totalitate a produselor cu conținut de gluten, astfel încetarea simptomelor și al malabsorbției. Diagosticul întotdeauna este dat de medicul de specialitate, deoarece simptomele intoleranței la gluten pot fi confundate cu alte probleme ale tractului digestiv.

Noua gamă de produse Petry, nu se adresează exclusiv persoanelor care au intoleranță la gluten sau lactoză, ci tuturor persoanelor care doresc să consume carne care provine din animale sănătoase, crescute local, produse fără coloranți și potențiatori de aromă.

NAGY Bea,

Dietetician, specialist în Nutriție clinică și comunitară

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

INCREDIBIL! Niciun loc de joacă amenajat în 2020 în Târgu Mureș nu are autorizație de construcție!

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat vineri, 20 noiembrie, prin intermediul unui comunicat …