Home / Sanatate / Glutenul ascuns din alimentația de zi cu zi

Glutenul ascuns din alimentația de zi cu zi

Distribuie

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz numită gliadină) la indivizi predispuşi genetic și nu numai.

În primul rând, intoleranța la gluten sau boala celiacă este o boala care afecteaza absorbția macro și micronutrienților din alimentație. În cea mai mare parte este afectatată absorbția lipidelor, asa se explica o mare parte din simptome cum ar fi: dureri abdominale, crampe abdominale, diareea, scaderea ponderală, flatulența, meteorism (balonare), erupții cutanate și dermatita. În boala celiacă au de suferit și vitaminele liposolubile, astfel poate apărea anemia feripriva din cauza malabsorbției de Fe și vit. B12. Aportul sufiecient de carne roșie, ne poate ajuta la umplerea rezervelor din organism, asta se intamplă doar atunci când am eliminat toate produsele care conțin sau poate sa conțină gluten.

La suspiciunea de boala celiacă, este recomandat evitarea tuturor produselor cu gluten, asta din pacate se dovedește a fi mult mai greu de realizat, deoarece în afara de produselor de panificație și patiserie exista o gamă foarte largă de alimente care au gluten în compoziție. De exemplu: ketchup, muștar, condimente, supe tip plic, dulciuri, aditivi alimentari, suplimente alimentare, medicamente, bere, gin, vodcă, wisky dar și o mare parte din mezeluri şi produse din carne.

Din această cauza este foarte important să știm ce cumpărăm, de unde putem să ne aprovizionăm alimentele cu încredere, deoarece o persoană care suferă de boală celiacă, ingestia glutenului chiar și în cantități nesemnificative poate duce la o stare de rău și discomfort digestiv care persistă zile întregi.

Intoleranța la gluten poate debuta la orice vârstă, prevalența este destul de mare când în familie deja există persoane cu boală celiacă din cauza predispoziției genetice. Astfel, la apariția simptomelor mai sus menționate după ingestia produselor cu gluten, este recomandat un consult medical. Diagnosticul se pune după analize de laborator și examen histopatologic.

Intoleranța la gluten este o boală care va fi alături de noi toată viața. Singurul tratament este eliminarea în totalitate a produselor cu conținut de gluten, astfel încetarea simptomelor și al malabsorbției. Diagosticul întotdeauna este dat de medicul de specialitate, deoarece simptomele intoleranței la gluten pot fi confundate cu alte probleme ale tractului digestiv.

Noua gamă de produse Petry, nu se adresează exclusiv persoanelor care au intoleranță la gluten sau lactoză, ci tuturor persoanelor care doresc să consume carne care provine din animale sănătoase, crescute local, produse fără coloranți și potențiatori de aromă.

NAGY Bea,

Dietetician, specialist în Nutriție clinică și comunitară

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.