Pelerinaj la Oarba de Mureş de Ziua Eroilor Neamului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 471 Vizualizări

Pelerinaj la Oarba de Mureş de Ziua Eroilor Neamului

Într-o suprapunere simbolică, în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos, România sărbătorește Ziua Eroilor Neamului. Oarba de Mureș este un loc încărcat de semnificații pentru istoria poporului român. La numai cinci zile după semnarea Convenției de armistițiu de la Moscova, prin care România se angaja să lupte împotriva Germaniei cu cel puțin 12 divizii, la Oarba de Mureș armata română subordonată armatei sovietice a trebuit să-și atace foștii aliați. A fost un atac ordonat împotriva regulilor tacticii militare. Au pierit în 20 de zile 11.000 de soldați și ofițeri.

În memoria militarilor căzuți pentru patrie, oficialitățile județului Mureș au organizat în complexul monumental omagial din localitate, o festivitate solemnă care a debutat cu salutul gărzii de onoare dat delegației oficiale în frunte cu prefectul județului, Lucian Goga. S-a intonat Imnul Național. A urmat cuvântul de deschidere rostit de comandantul Comenduirii Garnizoanei, mr. Sergiu Petru Colceriu, aflat în rolul de coordonator al manifestărilor. S-a oficiat o slujbă de pomenire de către un sobor de preoți în frunte cu protopop Lucian Voșloban de la Parohia Ortodoxă Luduș. S-a dat cuvântul apoi prefectului care a citit mesajul premierului Sorin Grindeanu. Mesajul a conținut și o urare către militarii români aflați în teatrele de operațiuni. Șeful Inspectoratului de Poliție Judeţean Mureș, Dumitru Bîltag, a dat citire mesajului ministrului de Interne, Carmen Daniela Dan.

A urmat ceremonialul militar al depunerilor de coroane în acordurile Marșului Eroilor. Au depus coroane reprezentanţii Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean Mureş, ai Primăriei Iernut și ai altor instituții militare.  După acest protocol a urmat o scenetă dramatică în versuri cu participarea  pensionarei mureșence Monica Rațiu și plutonierului adjutant Viorel Mornea. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare. Au participat parlamentari, primari locali, cadre militare în rezervă, conducerea și membri ai Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” – Filiala Mureș, ai Asociației Veteranilor de Război. Au asistat localnici, elevi. La întoarcere se putea constata că până la Târgu-Mureș la fiecare monument din centru localității erau adunați localnici care participau activ la comemorarea eroilor neamului.

Ioan POTOLEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE