Home / Slider / Corina Chiriac a cântat la Nunta lor de Aur

Corina Chiriac a cântat la Nunta lor de Aur

Distribuie

Ploaia torențială, ”bologașul” și alte serbări galante au blocat traficul în dimineața zilei de vineri, 26 mai, când cuplurile cele mai statornice în dragoste din Târgu-Mureş trebuiau să ajungă la Centrul Cultural ”Mihai Eminescu” pentru evenimentul dedicat lor: cea de a XX-a ediție a ”Nunții de Aur”.

Dispecerii respingeau comenzi. Șoferii de taxi îl felicitau printre dinți pe domnul primar. Cu toate acestea perechile au coborât surâzătoare, elegante, distinse la peronul mochetat. Domni și doamne atenți, grijulii unul cu altul, scuturându-și umbrelele de apă la intrare au intrat fără grabă în sala de spectacole. Cam puțini față de cât se așteptau oficialii de la Primărie – vreo 60 din 150 de cupluri aflate în evidențele stării civile. Nu-i nimic. ”Suntem puțini, dar venim de la Athena” – a zis odată Pier Paolo Pasolini la un festival.

Festivalul fidelităţii conjugale

Și acesta este tot un festival. Un festival al fidelității conjugale. Maestrul de ceremonii, popularul actor Liviu Pancum face o demonstrație de interactivitate și umblă cu microfonul prin sală, fiecare ce vrea să zică. La cerere. Un domn ridică două degete:

– Măria să trezește, dă să se ducă la baie. Cum sta pe marginea patului căutându-și somnoroasă papucii îl aude pe Ghio: ”Tu, Mărie, ridică picioarele!” ”No tu, Ghio, ești bătrân, nu mai poți, lasă-mă în pace…” Tu, Mărie, ridică picioarele mai repede, îți zic!” Femeia se întinde la loc și-i face pe plac, te pui cu nebunu? La care Ghio: ”Nu pe ale tale, pe ale mele, femeie!”

Sala râde. Și Pancu la fel.

– Să mai aibă cineva curaj să spună că seniorii au trăit degeaba…

– Altcineva!…

Alte două degete.

– Domnul…? Pancu ajunge la fotoliu și direcționează microfonul…

– Alexandru.

Pancu – torid, ca la marile gale:

– Doamnelooor și domniloooor, în aplauzele domneavoastră, domnuuul Alexandruuuu!

Domnul Alexandru spune, emoționat de postura publică, un banc cu o blondă. Cam greu. Nu prea îi iese. Aplauzele sunt mai mult politicoase.

Altă mână ridicată. Domnul Heltz sau Hertz – a țiuit stația nu s-a înțeles bine… Dar oamenii fiind la a douăzecea întâlnire se cunosc între ei, ca la un club. Domnul zice cu mândrie și ironie:

– Eu, toată viața mea am spus ce-am vrut eu și am făcut ce-a zis nevastă-mea.

Salutul Primăriei și recitalul unei doamne a muzicii ușoare românești

Intră în scenă consilierul primarului, Claudiu Maior. Nu are un discurs pregătit. Se adreseasă simplu.

– Vă doresc sănătate… să mai trăiți… măcar 50 de ani de aici înainte, să ne întâlnim în fiecare an să vă sărbătorim… să aveți grijă de nepoți de generația tânără… care uneori o cam ia razna… după doi – trei ani de căsnicie se despart, umplu Facebook-ul cu certurile lor (cam inabil aici domnul consilier, de dragul de a plăcea auditoriului critică global o altă categorie socială)… și continuă Claudiu Maior – să le insuflați copiilor dumneavoastră acealeași valori morale în care ați crescut… Să vă dea Dumnezeu noroc și sănătate… Noi vă mulțumim pentru ce ați făcut pentru acest oraș și ca semn de mică mulțumire vă oferim acest recital cu o doamnă a muzicii românești pe care o știți foarte bine din adolescența dumneavoastră – Corina Chiriac.

Corina Chiriac apare pe scena goală bordată cu pachetele de tort și buchetele de flori . Blondă, într-o mantie roșie. Salută. Publicul se ridică și aplaudă.

– Bună ziua, bună ziua… Nu, vă rog, luați loc… Mă faceți să mă simt prost. Îmi pare rău să ne găsim într-o companie atât de puțină… Probabil, vremea nepotrivită… Dar asta e, vom cânta, sper, împreună…

Într-adevăr, și spectatorii și artista au trăit vremuri muzicale mai bune când pe scenă o vedetă muzicală cânta cu  orchestra condusă de Sile Dinicu în spate. Dar merge și cu calculatorul.

După fiecare șlagăr Corina Chriac a spus o poveste. Începând de la debutul neînregistrat de la televiziune din 1970. Despre învățăturile tatălui ei, profesorul de la Conservator – Mircea Chiriac. Despre lecțiile de dicție de la IATC. Apoi despre atmosfera de inspirație și muncă intensă de la clasa Stelei Popescu și a soțului ei Mihai Maximilian, când pregăteau stagiunea de vară care culmina cu Festivalul de creație de la Mamaia, apoi figurile unor colegi de generație, Horia Moculescu, Marius Țeicu, Cornel Fugaru. Poate cel mai emoționant moment a fost interpretarea în stilul dramatic al vechilor reviste pariziene a melodiei ”O rochie de mireasă”, compozitor Nicolae Caragea, cu versuri minunate scrise de Corina Chiriac:

„O rochie de mireasă cum n-are nimenea

Voi îmbrăca, iubite, să fiu numai a ta

O rochie de mireasă pe care-o voi păstra

Ca pe-o comoară, toată viața mea.”

La final, pe scenă și în foaier, sărbătoriții s-au fotografiat cu celebra artistă și au conversat, Corina Chiriac ascultându-i cu amabilitate și cordialitate. Însuși autorul articolului a avut prilejul să-i sărute mâna și să schimbe câteva cuvinte. Delegații Primăriei au oferit la ieșire tuturor pachetul cu tort, sticla de șampanie și buchetul de flori. Am văzut însuflețire pe fețele lor. O frumoasă reverență făcută unei generații. Aici Primăria din Târgu-Mureș merită felicitări. A adus soarele în sufletul unor oameni chiar pe o vreme ploioasă.

Ioan POTOLEA

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.