Home / Administratie / FOTO: Eroii țării sărbătoriți cu mare cinste în comuna Rușii-Munți

FOTO: Eroii țării sărbătoriți cu mare cinste în comuna Rușii-Munți

Distribuie

În fiecare an, la Înălțarea Domnului, a intrat în tradiție ca să aducem un prinos de recunoștință eroilor neamului, care s-au jertfit pentru apărarea pământului strămoșesc. De altfel, după primul război mondial, s-a hotărât ca în această zi importantă a creștinismului, să se sărbătorească și Ziua Eroilor, România devenind primul stat din lume care a decretat această zi ca sărbătoare națională. Mormintele și monumentele eroilor la care depunem flori, aprindem lumânări și ne reculegem reprezintă un simbol al dăinuirii noastre în timp, al sacrificiului suprem pentru înfăptuirea idealului național.

În comuna Rușii-Munți este o tradiție ca eroii să fie comemorați cu deosebită onoare. Astfel, autoritățile locale (Primăria și Biserica) în colaborare cu Școala Gimnazială „Dănilă Stupar” au organizat un program specific pentru ca Ziua Eroilor să fie celebrată așa cum se cuvine.

Deoarece a fost o zi cu ploaie, momentul artistic pregătit de elevii școlii a fost prezentat în incinta bisericii din comună, unde s-a ținut și slujba de pomenire, după care a fost depusă o coroană de flori la monumentul eroilor în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Eroi au fost, eroi sunt încă a fost mesajul transmis de poeziile și cântecele patriotice rostite cu mare talent de către elevii claselor I-VIII, coordonați de subsemnatele și prin discursul dumnealui, domnul primar, ing. Chiș-Bălan Ilie a subliniat recunoștința pe care trebuie să o avem pentru sacrificiul ostașilor căzuți la datorie, pentru că numai cu vărsare de sânge avem astăzi o Românie a noastră, a tuturor românilor. De asemenea, domnul profesor de istorie, Iakab Nicolae, ne-a reamintit principalele evenimente istorice când comuna noastră a avut nevoie de eroi: Regimentul II de graniță Bistrița Năsăud, Războaiele Mondiale, Revoluția de la 1848.

În ciuda ploii torențiale, momentul depunerii coroanei de flori de către autoritățile locale a avut un puternic impact emoțional, iar cuvintele rostite în finalul programului artistic sperăm că vor menține vie recunoștința și mândria față de acești eroi care au învățat să lupte înainte de a cunoaște bucuriile vieții! Să ne aducem, în veci, aminte de curajul și jertfa lor!

Prof. Ramona BOGDAN

Prof. Simona FELDRIHANN

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

PROPUNERE. Consiliu Comunitar Consultativ în Ungheni

Distribuie Primarul orașului Ungheni, Victor Prodan, a inițiat, în data de 26 martie, un proiect …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.