VIDEO: Cum să ne dezvoltăm sustenabil comunităţile Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 167 Vizualizări

VIDEO: Cum să ne dezvoltăm sustenabil comunităţile

Asociaţia Maghiară Tehnico Ştiinţifică EMT Târgu-Mureş cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu-Mureş organizează, între 29 şi 30 mai, conferinţa cu tema „Creaţia urbană în contextul schimbărilor climatice”. Evenimentul este găzduit de Cetatea Medievală din Târgu-Mureş şi este parte a Taberei de Creaţie Bolyai 2017.

Lobby pentru regândirea filosofiei urbanismului

Conferinţa a fost deschisă luni, 29 mai, de fizicianul Csegzi Sandor, preşedintele Asociaţiei Maghiară Tehnico Ştiinţifică EMT Târgu-Mureş şi totodată directorul Universităţii Cultural Ştiinţifice din municipiu, care a subliniat importanţa comunicării între om şi natură în contextul dezvoltării comunităţilor.

„Arta a fost şi este o lume aparent paralelă cu lumea pe care o trăim zilnic, şi totuşi izvoreşte din aceasta, trecând prin filtrul creatorului, creaţia finală devenind un mijloc de comunicare complexă, abstractă şi totuşi sugestivă, impulsionistă. Cred că arta rămâne şi pentru viitor o cale importantă de comunicare natură-om. Comunicarea a făcut posibilă dezvoltarea comunităţilor. Nevoia a unit indivizii, dar fără o comunicare eficientă aceste comunităţi nu ar fi supravieţuit şi nu s-ar fi putut dezvolta”, a precizat Csegzi Sandor.

Totodată, preşedintele Asociaţiei Maghiară Tehnico Ştiinţifică EMT Târgu-Mureş a militat pentru regândirea filosofiei urbanismului, cu argumentul că astfel „dăm o şansă de fapt comunităţilor de a avea intervenţii cât mai minore asupra ritmului natural al schimbării climatice al Globului Pământesc.”

Nu în ultimul rând, concluzia lui Csegzi Sandor a fost că „nu ne putem opune schimbărilor, dar putem raţionaliza gradul şi modul de intervenţie asupra mediului, care ne asigură viaţa.”

Program atractiv

În prima zi a conferinţei, programul a fost deschis de Daniela Miheţ, arhitectul şef al Municipiului Târgu-Mureş, care a susţinut prezentarea „Dezvoltarea urbană inteligentă”. Au urmat Makkai Gergely cu prezentarea „Altfel despre schimbările climaterice”, Camelia Raţă cu prezentarea „Comunităţile sustenabile – cum ne implicăm”, Csegzi Sandor cu prezentarea „Acţiune locală  – Efect global, rolul decizionalului”, Adriana Raus cu prezentarea „Principiile dezvoltării durabile aplicate prin urbanism inteligent reflectate în conceptul de reactualizare PUG Târgu-Mureş” şi Mana Bucur cu prezentarea „Despre Art Nouveau şi Land Art”.

Conferinţa continuă marţi, 30 mai, de la ora 10.00, în aceeaşi locaţie, cu următorul program: Kovacs Angela – „Rolul Ordinului Arhitecţilor din România în dezvoltarea urbană inteligentă”, Roxana Bojariu – „Schimbările climatice şi abordările sale culturale”, Mircea Oliv – „Ce să alegem: dezrădăcinarea sau înrădăcinarea”, Csegzi Kamilla – „Experienţe internaţionale în contextul creaţiei urbane inteligente” şi Dorel Cosma – „Toamna lemnelor”.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE