REPORTAJ. La Complexul de case de tip familial din Sâncraiu de Mureș, Ziua Copilului e în fiecare zi! Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1887 Vizualizări

REPORTAJ. La Complexul de case de tip familial din Sâncraiu de Mureș, Ziua Copilului e în fiecare zi!

Un teren de fotbal împrejmuit cu expoziție de desene pe un gard de plasă, apoi grupul de educatori, oficiali și un preot discutând serios în jurul unei mese cu diplome și cupe precum și hărmălaia copiilor parcă ieșiți într-o recreație, toate mi-au dat senzația, când am intrat, că mă aflu într-o școală, la o serbare.

”Nu, nu vă aflați într-o școală – m-a corectat purtătorul de cuvânt al instituției (DGASPC Mureş – n.a.), Doru Constantin, ci un complex de case de tip familial. Aici sunt îngrijiți, ocrotiți, pregătiți pentru viață în jur de 120 de copii cu vârste de la cele mai fragede până la 18 ani. Sunt 11 vile foarte confortabile într-o locație din Cartierul Răsăritului și o altă vilă în Sântana de Mureș către Curteni.”

Standarde europene               

Le-am vizitat și eu cu uimirea copilului din mine care își scria lecțiile pe o valiză de acordeon, la lumina lămpii cu gaz într-o baracă de vie. Alte timpuri, acum. Au condiții excepționale: spații vaste, luminoase, dormitoare, living larg cu bucătărie inclusă, băi, spațiu verde, teren de sport, mici biblioteci, televizor, acces la internet. Fiecare casă e administrată de un cuplu parental și un instructor de educație, iar complexul beneficiază în plus de asistență medicală și consiliere psihologică din partea unui personal calificat. Cred că e la un standard de nivel european. A fost dat în folosință în anul 2000 prin finanțare de la bugetul Consiliului Județean. Dar latura materială a reconstituirii unei atmosfere de familie trebuie completată cu latura morală, cu protecția afectivă de care are nevoie un copil. De aceea, în selecția asistenților e nevoie de mare exigență orice fisură ducând la accidente regretabile. După cum ne spunea purtătorul de cuvânt al instituției, copiii beneficiază de protecție până la terminarea studiilor, vârsta maximă 26 de ani.

„Acesta-i al meu!”

M-am apropiat de simeza improvizată pe gardul terenului de sport și am constatat energia care a umplut de forme și culori colile de desen. Îți vine să intri în lumea lor strâmbă. Cumva te recunoști în ele. Marin Preda avea un aforism exact, în ”Cel mai iubit dintre pământeni” – ”Un copil este un vis despre noi înșine”. O fetiță m-a văzut că fotografiez desenele, s-a apropiat curajoasă de mine și mi-a indicat cu degetul: ”Acesta-i al meu!” Iată, deja avem personalitate, avem o identitate și o mândrie. ”Acesta e al meu!” sună a reușită în viață. Apoi formația de pitici fotbaliști ”Lupii Negri” m-a convocat să-i fotografiez și să-i dau musai la ziar. Cu prima parte m-am conformat.

Salutul oficial

Așadar, miercuri, 31 mai, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș Alexandru Cîmpeanu a salutat copiii, i-a felicitat anticipat de ziua lor, le-a urat succes la concursuri și a mulțumit conducerii Complexului, respectiv doamnei Diana Șerban, șef serviciu pentru atenta îngrijire și gospodărire a complexului.

S-au desfășurat apoi numere coregrafice. Am înțeles de la doamna instructor de educație, Claudia Ogrean, că antrenamentul de dans sportiv e făcut de către copiii înșiși, care prelucrează practic numere văzute pe internet. Am văzut un dans țigănesc, apoi trei fetițe, ”Little Girls” cu cămășile legate de mâneci în jurul taliei, cu șepci de hip-hop-eri pe cap dansând după o melodie în ton cu costumația. Erau așteptați și clovnii. Se dădeau telefoane. O echipă de mini-fotbal a Complexului urma să se deplaseze la Nazna pentru un mini-turneu cu alte două formații.

A fost o senzație de eveniment, de sărbătoare, acea stare interioară de unicitate, de mobilizare colectivă care procură copiilor un aplomb excepțional în tot ce fac. Pentru că jocul lor e atât de serios. Și noi trebuie să-l sărbătorim. Odată cu copilăria sărbătorim jocul. Doamna Diana Șerban, la încheiere, ne-a arătat decorațiunile pe care copiii le-au făcut de-a lungul timpului,în cele 11 case de tip vilă, ceea ce arată că Ziua Internațională a Drepturilor Copilului la Complexul de case de tip familial de la Sâncraiu de Mureș e în fiecare zi.

Ioan POTOLEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE