Ziua Mondială a Mediului Înconjurător. Împreună pentru zâmbetul Pământului ! Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4349 Vizualizări

Ziua Mondială a Mediului Înconjurător. Împreună pentru zâmbetul Pământului !

NATURA înseamnă viață. De aceea, atunci când omul se îndepărtează de aceasta, inima lui devine aspră.

Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie este cea mai importantă zi celebrată de Organizația Națiunilor Unite și vizează sensibilizarea omului, privind protejarea mediului înconjurător. Această zi este ziua noastră, a tuturor celor ce trăim pe această planetă și se sărbătorește în fiecare an, în peste 100 de țări, printre care se numără și România.

Fiecare zi mondială a mediului este organizată în jurul unei teme, menită să atragă atenția tuturor asupra necesității ocrotirii naturii. Tema anului 2017 este: „Să apropiem omul de natură!ˮ

Ceremoniile oficiale se desfășoară anul acesta în Canada, ocazie cu care țara gazdă va expune provocările mediului, cu care se confruntă.

Țările participante la eveniment sunt invitate să răspundă apelului naturii și să descopere soluțiile problemelor, pentru ca în viitor omul să conviețuiască în perfectă armonie cu natura.

Țara noastra marchează această zi prin acțiuni de ecologizare, dezbateri și mese rotunde, acțiuni de educație ecologică, distribuiri de fluturași sau concursuri pe teme de protecția mediului.

Noi, elevii Colegiului Economic „Transilvaniaˮ protejăm și sărbătorim mediul înconjurător în fiecare zi, bucurându-ne de tot ceea ce acesta ne oferă cu generozitate: de fiecare floare, de orice pom înflorit, de un firicel de iarbă ce se înclină la cea mai ușoară adiere de vânt ori de stropii de ploaie ce mângâie pămân-tul. Am învățat atât în familie, cât și la școală, să respectăm natura ca pe o ființă dragă și să nu aruncăm în ea cu gunoaie. Cunoaștem efectele unui mediu degradat asupra organismelor vii și acționăm împreună pentru a limita poluarea mediului înconjurător și pentru a ne proteja sănătatea.

Astfel, reducem consumul și evităm risipa de apă- cel mai de preț dar al naturii sau de energie, colectăm selectiv deșeurile, combatem poluarea sonoră, transmitem documentele în format electronic, alegem produsele ecologice, nu utilizăm sacoșele de plastic, nu utilizăm sistemul de aclimatizare în mașină, plantăm copaci și flori.

Particip ca „Ambasador Baterelˮ, la concursul pe teme de protecția mediului, intitulat: „Baterel și Lumea NON-Eˮ, care se desfășoară, în perioada: 12.09.2016- 15.06.2017.

În cadrul acestei competiții, am desfășurat activități de conștientizare, responsabilizare și colectare selectivă a deșeurilor, în special a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și am prezentat proiectul în ppt pe care l-am realizat pe tema menționată, în 4 școli din orașul nostru:

Liceul Vocațional de Artă- clasei I A, Școala Gimnazială „Daciaˮ- clasei pregătitoare și clasei a V-a A, Liceul Tehnologic „Electromureșˮ- clasei a IX-a C și nu în ultimul rând, elevilor de la Colegiul Economic „Transilvaniaˮ.

Cei mici au vizionat povestea omulețului verde, l-au colorat pe Baterel așa cum și l-au imaginat, au confecționat flori din hârtie uzată reciclabilă, iar liceeni și-au amintit modul corect de colectare a tuturor deșeurilor.

Mulți dintre ei vor participa la acțiuni de voluntariat de mediu, în vederea promovării unui mediu sănătos.

Fiecare activitate a fost unică, dar toate au avut același scop- îmbogățirea cunoștințelor despre modul de colectare a DEEE-rilor și de protecție a mediului, pentru că: Natura este casa noastră,

E cerul înstelat,

E aerul ce-l respirăm

Și câmpul verde, împodobit

Cu flori de iasomie.

Natura-i râu învolburat,

Ce visele ne poartă,

E-o speranță peste timp,

E însăși viața noastră.

Ea răspândește bucurie,

Zâmbet curat, iubire

Și chiar când tristă-i,

Lumii-i dă, un strop de fericire.

-Să-i ascultăm suavul glas!

Și să-o păstrăm curată!

Mâine ar putea fi târziu,

Căci timpul nu așteaptă. (creație proprie)

Câștigătorii concursului nu au fost încă desemnați, însă cunoștințele dobân-dite sunt prețioase . Și… nu în ultimul rând, am realizat cât de plăcut este să pătrunzi în universul colorat al copilăriei, să o revezi pe doamnă învățătoare și locul în care ai scris pentru întâia oară cuvântul „mamaˮ, să-ți amintești fiecare clipă fericită ori tristă, pe care nu demult ai trăit-o acolo.

 

Alexandra Elena PÎRVU

clasa a X-a B

Colegiul Economic „Transilvaniaˮ

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE