Home / Sport / Cupa Ardealului la Tir cu arcul, ediția 1

Cupa Ardealului la Tir cu arcul, ediția 1

Distribuie

La aniversarea celor 60 de ani de la apariția tirului cu arcul în România, la Târgu-Mureș mai exact, Asociația Clubul Sportiv „Șoimii de Mureș” din Târgu-Mureș a organizat la sfârșitul săptămânii trecute prima ediție a competiției „Cupa Ardealului”, întrecere disputată în colaborare cu Federația Română de Tir cu Arcul. Participarea la întrecerea într-un sport olimpic prea puțin mediatizat a fost peste așteptările organizatorilor. La startul competiției au fost prezenți 70 de arcași în prima zi, în care s-a disputat binecunoscuta probă Target Word Archery, la ținta cu cercuri aflată la distanța de 70 metri, probă olimpică, precum și alte probe tradiționale, cu ținte la 50 sau 30 metri. A doua zi a întrecerilor a programat probele de 3D, o competiție de proveniență americană, care se desfășoară de regulă în pădure, dar pe teren plat în cazul de față. Proba este o simulare de vânătoare, cu ținte în forma unor animale, care au marcate punctele vitale cu cercuri, cele care aduc cele mai multe puncte țintașilor. Concursul a fost primul de acest tip care s-a desfășurat la noi în țară și s-a bucurat de o mare popularitate. Alături de participanții care au reprezentat cluburi din Deva, Iași, București, Cluj-Napoca, Zărnești, Ocna de Jos (jud. Harghita), Suceava, bineînțeles arcașii clubului organizator, s-au aflat și invitați speciali localnici, dintre cei care în urmă cu mai multe decenii aveau un teren al lor de antrenament și competiții în zona în care momentan se află Spitalul Județean, sau fostul Hipodrom, așa cum era cunoscut locul în acei ani.

Punct ochit, țintă atinsă…sau nu

Cu mic cu mare, cei peste 100 de particpanți s-au întrecut pe parcursul celor două zile de întreceri la mai multe categorii de vârstă, care au inclus și probe feminine sau pentru copii, categorii în rândul cărora fiecare săgeată trimisă în țintă era mai mult decât savurată, iar cele trimise alături aduceau dezamăgiri.

Din păcate, deși sport olimpic, socotit chiar un sport nobil, numărul practicanților și mediatizarea lasă mult de dorit, iar aceștia participă la întrecerile oficiale în funcție de timpul pe care și-l pot aloca, deseori cu eforturi financiare din resurse proprii. „Această primă ediție a fost o surpriză plăcută și pentru noi din punct de vedere al participării. Deși este un sport olimpic, este mult prea puțin finanțat și aproape deloc mediatizat. Avem în prezent aproximativ 30 de sportivi legitimați la club, dar din lipsa timpului și a lipsei sprijinului financiar, aceștia practică tirul cu arcul mai mult ca pe un hobby. Prea puțină lume cunoaște de exemplu faptul că am participat la sfârșitul lunii martie cu 8 sportivi la un puternic concurs internațional la Cheile Grădiștei, unde au fost prezenți 360 de concureți din țări cu tradiție în acest sport, cum sunt Australia, Africa de Sud, sau Brazilia. Tot așa, lumea nu cunoaște faptul că în România tirul cu arcul a apărut pentru prima dată abia în jurul anului 1930, iar prima secție a fost înființată în anul 1957, de către Szabo Zoltán, la Institutul de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș. Această primă ediție a fost considerată de toată lumea o reușită și sperăm ca această competiție să devină una de tradiție”, a declarat Andrei Avram, președintele AS CS Șoimii de Mureș.

Membrii clubului Șoimii de Mureș participanți au fost: Andrei Avram, Bogdan Avram, Călin Bozac, Luca Dorel Bozac, Doru Someșan, Lucian Galit, Andrei Gherman, Jakab Robert, Petra Kovács, Elena Mazuru, Blaga Bianca Mihai, Marin Moldovan, Horea Nistea, Paul Cotfaș, Pécsi Levente, Raluca Cerchez, Ioan Rotariu, Șerban Răchită.

 

Rezultatele primei ediții a Cupei Ardealului

Target seniori: 1. Andrei Dănilă, 2. Ghenadie Iepuri, 3. Alexandru Relea

Recurve olimpic

Cadeți masculin: 1. Cosmn Frai; 2. Miklos Eduard; 3. Andrei Gherman

Juniori II feminin: 1. Frai Timea, 2. Cosmina Busuioc, 3. Erica Șerban.

Juniori II masculin: 1. Mario Tâmpu, 2. Flavius Tănăsescu

Cadeți feminin: Miklos Beatrice

Juniori masculin: Sebastian Trestian

Copii feminin: Lukács Andra

Coumpound

Masculin: 1. Gigi Pușcă, 2. Marius Mirea, 3. Șerban Răchită

Feminin: 1. Claudia Cristescu, 2. Raluca Cerchez

Copii: 1. Bogdan Avram

Tradițional

Copii: 1. Moréh Tamás, 2. Călin Bozac

Fete: 1. Teodora Gogeoiu; junioare I: Petra Kovács

Replică istorică

Seniori: 1. Dumitru Rotariu, 2. Agop Dragomir, 3. Mezei Sándor

Barebow, jun I: Milan Biro

Recurve olimpic: 1. Andrei Avram, 2. Marin Moldovan

Compound Target, masculin: 1. Șerban Răchită, 2. Alex Burcă, 3. Valentin Mureșianu

Copii: Bogdan Avram

Tradițional

Masculin: 1. Lucian Galit, 2. Alin Andreica, 3. Szabo Péterfi Attila

Copii: 1. Moréh Attila, 2. Călin Bozac

Senioare: 1. Bianca Mihai, 2. Roxana Gogeoiu

Copii fete: Teodora Gogeoiu

Junioare: Kovács Petra

Replică istorică, masculin seniori: 1. Dumitru Rotariu, 2. Mezei Sándor, 3. Pécsi Levente

Barebow, masculin: 1. Lazăr Cristescu, 2. Valentin Anton

Compoud hunting seniori: 1. Ioan Rotariu, 2. Jakab Robert, 3. Doru Someșan

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Festivalul Minihand, la cea de-a doua ediție

Distribuie Duminică, 24 martie, conducerea Asociației Județene de Handbal (AJH) Mureș a organizat Festivalul Minihand, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.