Home / Slider / Măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul sezonului estival

Măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul sezonului estival

Distribuie

Canicula, efectele ei asupra mediului şi oamenilor şi măsurile de protecţie ce trebuie adoptate în zilele toride de vară, trebuie să fie una dintre preocupările principale ale oamenilor.

Efectele caniculei se fac simţite cu o intensitate mai mare în oraşe unde clădirile înalte opresc circulaţia naturală a aerului, iar pe străzi se acumulează gaze toxice provenite în special de la maşini. De aceea este recomandată udarea principalelor căi rutiere din oraşe, ridicarea gunoaielor la perioade mai scurte de timp şi mai ales asigurarea spaţiilor verzi şi a împăduririlor.

Din cauza temperaturilor ridicate, se produce o creştere a transpiraţiei, care are rolul de regulator termic, împiedicând supraîncălzirea corpului. O dată cu apa, organismul pierde şi săruri minerale cu consecinţe negative cum ar fi astenia fizică, perturbări ale proceselor metabolice. Pentru a evita ceste neplăceri se impun măsuri de înlocuire a pierderilor de apă, săruri minerale şi vitamine. Acest lucru se poate realiza prin consumul a 2 – 4 litri de lichide zilnic, cât mai multe fructe şi legume. Acestea conţin apă, săruri minerale şi vitamine şi asigură în mod constant şi pe termen lung lichidul. Este indicat ca lichidele să nu fie prea reci, iar fructele şi legumele să fie bine spălate şi procurate din locuri autorizate care dispun de condiţii tehnice şi sanitare pentru comercializare.

Expunerea la soare trebuie evitată pe cât posibil. În cazul în care ieşiţi este recomandată utilizarea umbrelei, a ochelarilor de soare, portul hainelor deschise la culoare şi acoperirea capului.

Activităţile fizice (agricultură, construcţii) este recomandat să se desfăşoare dimineaţa şi seara, nu în perioada în care temperaturile ating valori maxime.

Nu lăsaţi copiii în maşinile parcate la soare, petreceţi cât mai mult timp în spaţii umbrite şi răcoroase, în timpul zilei închideţi ferestrele şi aerisiţi încăperile noaptea, efectuaţi duşuri scurte de câteva ori pe zi.

Canicula poate provoca incendii sau poate întreţine incendiile de pădure provocate prin neglijenţă.

Pentru prevenirea incendiilor se vor respecta următoarele reguli:

  • Nu aruncaţi țigări aprinse la întâmplare, mai ales în zone cu vegetaţie uscată sau în apropierea depozitelor de furaje;
  • Nu depozitaţi materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile în podurile clădirilor;
  • Este interzisă folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în depozite de furaje, grajduri, magazii sau poduri;
  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum și pe timp de vânt;
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, carton asfaltat,textile, bitum, ulei etc. fără a fi supravegheat prin măsuri corespunzătoare;
  • Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

(Comunicat de presă, ISU “Horea” al judeţului Mureş)

                  

 

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, bătălie pentru rămânerea în prima ligă

Distribuie Echipa de volei feminin din cadrul CSU Târgu Mureș a jucat un meci din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.