Home / Invatamant / Maria Bucșea, de la „Unirea”, prima mențiune la Olimpiada Națională de Lectură

Maria Bucșea, de la „Unirea”, prima mențiune la Olimpiada Națională de Lectură

Distribuie

Maria Bucșea a reușit să obțină prima Mențiune la faza naținală a Olimpiadei de Lectură – „Lectura ca abilitate de viață”, desfășurată în Bistrița în luna aprilie. Maria Bucșea, elevă a profesoarei Consuela Pop, e în clasa a X-a E, profilul Filologie-bilingv engleză, la Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș. Participă din 2015 la olimpiadele naționale de limba și literatura română sau de lectură. E pasionată și de limba și cultura germană, iar la primul subiect de la proba scrisă i-a picat tocmai Thomas Mann, al cărui roman „Muntele vrăjit” i-a plăcut foarte mult.

Reporter: Cum s-a desfășurat faza națională?
Maria Bucșea: Au fost o probă scrisă și o probă orală, unde am avut punctaj maxim. Și la proba scrisă am avut un punctaj aproape maxim, numai că au fost foarte strânse rezultatele la final – cu diferențe de 0,5 sau 1 punct.

Rep.: Cum au fost subiectele?
M.B.: La proba scrisă subiectul e alcătuit din trei părți: subiectul I – text literar, subiectul al II-lea – text nonliterar și subiectul al III-lea – text multimodal. La prima parte a picat un autor clasic: Thomas Mann, pe care chiar m-am bucurat să pot să-l dezbat. Proba scrisă a avut loc sub forma unei dezbateri. A trebuit să citim o carte, „Omul de ianuarie” de David Mitchell, și pe baza cărții a trebuit să dezbatem anumite teme de interes general pentru tinerii din ziua de azi. Eu am discutat despre vulnerabilitatea tinerilor în fața influenței anturajului, negativ sau pozitiv.

Rep.: De ce spui că te-a bucurat că v-a picat Thomas Mann?
M.B.: L-am mai citit și îmi place mult stilul lui, mai ales că este și un autor german și eu sunt destul de pasionată și de limba germană și de Germania, în general, și mi-a fost drag să lucrez pornind de un text de-al lui.

Rep.: Pe lângă citit și pasiunea pentru limbi străine ce-ți mai place să faci?
M.B.: Sunt îndrăgostită de cinematografie și de lumea teatrului. Mă duc destul de des la spectacole. Îmi place foarte mult să exprim și verbal și fizic anumite trăiri și sunt destul de pasionată, în general, de disciplinele umane.

Rep.: Care sunt spectacolele care ți-au plăcut cel mai mult?
M.B.: „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian mi-a plăcut foarte mult și, de asemenea, am fost săptămâna trecută la un spectacol în limba maghiară, „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte” – foarte-foarte bun! Și „O scrisoare pierdută” mi-a plăcut.

Rep.: Ai deja planuri pentru facultate?
M.B.: Da, cel mai probabil voi merge la Cluj, la Litere, la „Babeș-Bolyai”


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.