Finanțare de 1,4 milioane euro pentru reabilitarea Palatului Culturii Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 435 Vizualizări

Finanțare de 1,4 milioane euro pentru reabilitarea Palatului Culturii

Sala de Oglinzi din Palatul Culturii din Târgu-Mureş a găzduit miercuri, 14 iunie, momentul semnării contractului de finanțare a proiectului  Reabilitarea Palatului Culturii”, în valoare de aproximativ 1, 4 milioane de euro, contractul fiind semnat de președintele Consiliului Județean Mureș Peter Ferenc, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru Simion Crețu. Palatul Culturii reprezintă nu doar o emblemă a orașului și județului Mureș, dar și un punct de atracție turistic care atrage mulți turiști în această locație, în acest oraș și în județul Mureș. Cred că toți cei care vin în județul nostru, cu toții vin să viziteze și Palatul Culturii. Având un aspect deosebit de frumos și astăzi, prin această reabilitare, Palatul Culturii va primi o nouă înfățișare, exterioară, plus spațiile din interior. Doresc să mulțumesc tuturor celor care au colaborat la acest proiect, început cu mulți ani în urmă. În anumite faze putem spune că am trecut peste reabilitarea unor încăperi precum Sala Mare, iar prin aceste noi lucrări care vor veni putem să declarăm că într-adevăr tragem o linie asupra acestor lucrări de reabilitare prin care să terminăm reabilitarea Palatului Culturii prin acest proiect”, a precizat Péter Ferenc.

Mureșul întotdeauna a știut să facă proiecte” La rândul său, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru a subliniat buna colaborare cu echipa Consiliului Judeţean Mureș. Este un prilej de bucurie și pentru noi, când încă un proiect important, de impact regional și național, pleacă la drum printr-o finanțare europeană. Este foarte important ca noi, tot ce avem monument istoric, să încercăm în primul rând să le conservăm, să le reabilităm și să le punem în valoare deoarece ele există, și pot fi puse în valoare mult mai bine decât s-a făcut într-o anumită perioadă. Este un proiect important, valoarea lui nu este una prea mare, dar cu această sumă de 1,4 milioane de euro se reușește ca acest edificiu să fie adus la niște parametri normali, astfel încât el să poată să fie bine conservat, iar în continuare să se desfășoare și partea de marketing și de dezvoltare. Felicit echipa politică și echipa tehnică a președintelui Péter Ferenc. Mureșul întotdeauna a știut să facă proiecte, s-au folosit foarte bine de specialiștii care gestionează Palatul Culturii. Le urez succes în ce privește implementarea proiectului, prima fază grea sunt achizițiile, după care urmează o fază la fel de grea, astfel ca în urma achizițiilor să mai ai și un pic de noroc, cel care câștigă licitațiile să poată face aceste lucrări așa cum au fost ele proiectate”, a afirmat Simion Crețu.

Lucrări de reabilitare la acoperiș și fațade Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș, a menţionat că lucrările de reabilitate au în vedere acoperișul, fațadele exterioare, Sala Oglinzilor și curtea interioară. E o deosebită bucurie pentru personalul Muzeului Județean Mureș să putem finaliza acest proiect, respectiv procesul de restaurare a Palatului Culturii, care s-a început în urmă cu zece ani. Au fost mai multe părți reabilitate prin bunăvoința Consiliului Județean Mureș care ne-a finanțat la aceste proiecte. Vom avea prilejul să reabilităm complet acoperișul, care are mai multe probleme de conservare, fațadele, foarte multe dintre elemente nu au mai fost renovate de peste un secol de la construirea palatului și care necesită intervenții. De asemenea, curțile interioare, pavajele și Sala Oglinzilor vor suferi lucrări de reabilitare. Vitraliile din Sala Oglinzilor au fost restaurate, dar pereții încă nu au beneficiat de lucrări de reabilitare. Cu prilejul acestei finanțări, putem declara că în mare parte Palatul Culturii va fi finalizat, rămân doar pivnițele care nu sunt așa de spectaculoase, dar care vor suferi intervenții ulterior acestei reabilitări. Paralel cu această investiție, se va realiza în acest an drenajul în jurul Palatului Culturii, investiție finanțată de Consiliul Județean Mureș”, a explicat Soós Zoltán.

Urmează o etapă plină de neprevăzut” Valer Băţagă, director executiv Direcţia de Dezvoltare Regională şi Implementări Proiecte din cadrul Consiliului Județean Mureș, a precizat că perioada implementării proiectului de reabilitare va fi una extrem de importantă. Colectivul pe care am onoare să-l coordonez este acel malaxor în interiorul căruia se macină, deopotrivă nervi și date, pentru a face ca ziua de mâine să fie mai frumoasă pentru târgumureșeni. Mă bucur că s-a semnat un nou proiect dedicat unor edificii culturale în municipiul Târgu-Mureș. Chiar dacă, la un moment dat exista o oarecare temere vizavi de posibilitatea accesării acestor fonduri, iată că, colectivul pe care îl conduc de mai bine de 16 ani, a făcut dovada competențelor care le-a dobândit în tot acest interval de timp, și a reușit încă o dată să demonstreze că noi putem să ne facem treaba cu foarte mult profesionalism. Mă bucur pentru directorul Soós Zoltan, pentru că acum are ocazia să fie alături de noi în frământările care urmează unei perioade destul de importante, și în același timp grele, și aici mă refer la implementarea proiectului. Dacă această etapă a obținerii finanțării și-a avut zbuciumul ei, să știți că urmează o etapă plină de neprevăzut, pe care dorim să o controlăm, și anume etapa implementării proiectului. Le doresc succes tuturor colegilor mei, și sperăm ca împreună cu echipa Muzeului Județean să reușim să gestionăm corespunzător proiectul, și nu în ultimul rând le urez succes în ce privește accesarea viitoarelor fonduri pentru celelalte proiecte ale județului Mureș”, a declarat Valer Băţagă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE