A căzut un celtic. „Primăria îi va trata și va avea grijă de ei. Cei care vor cădea vor fi înlăturați” Administratie
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 296 Vizualizări

A căzut un celtic. „Primăria îi va trata și va avea grijă de ei. Cei care vor cădea vor fi înlăturați”

Un arbore secular de pe Bulevardul Cetății s-a prăbușit marți, 6 iunie, în jurul orei 6.00 dimineața. „Copac prăbuşit pe Bulevardul Cetăţii! Arborii uscaţi sunt pericol public, iar Primăria nu poate lua măsuri fără avizul comisiei de specialitate, din care fac parte ONG-urile şi consilierii locali” – titra site-ul Primăriei Târgu Mureș. În 5 iunie, s-a sărbătorit Ziua Mondială a Mediului. „De-a lungul anilor, ONG-urile din Tîrgu Mureş au făcut tot posibilul ca aceşti copaci, consideraţi seculari să nu fie tăiaţi şi înlocuiţi cu alţii, tineri. Au ignorat pericolul, iar noi stăm cu teama că la fiecare pală de vânt, un gigant se prăbuşeşte peste oameni şi maşini”, era citat Claudiu Maior, consilierul primarului, în comunicatul Primăriei.

Variante

Faptul că arborii bolnavi sunt un pericol real e acceptat de toată lumea. Însă, evaluarea arborilor se face, până acum „ochiometric”, drept urmare cei care se luptă pentru păstrarea și salvarea arborilor seculari de pe Bulevardul Cetății nu au încredere în evaluările celor din executivul Primăriei. Apoi, e o diferență în variantele agreate pentru viitorul bulevardului – cel puțin în ce privește arborii. Pe de o parte, cei din cadrul asociațiilor și fundațiilor susțin păstrarea, tratarea și întreținerea arborilor considerați viabili, în urma unei evaluări de specialitate, și înlocuirea arborilor bolnavi cu arbori tineri din aceași specie, Celtis Ocidentalis, provenită din America de Nord. Pe de altă parte, cel puțin, potrivit discuției avută cu Cosmin Blaga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureș săptămâna trecută, executivul agrea mai degrabă înlăturarea tuturor arborilor și înlocuirea acestor cu arbori tineri, pentru ca aspectul bulevardului să rămână unul unitar și pentru a înlătura orice risc de accident.

Se va testa Fakopp

Potrivit șefului Administrației Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi din Târgu Mureș, Mihai Sava, în zilele acestea sau săptămâna următoare va fi testat, cu ajutorul celor de la Universitatea Sapientia, un aparat special, denumit Fakopp, în vederea achiziționării pentru evaluarea tuturor copacilor din Târgu Mureș care au valoare ecologică. „Achiziționarea unui astfel de aparat a fost bugetată”, a precizat acesta.

Mai multe despre aparatul Fakopp puteți citi aici: REPORTAJ Celticii seculari din Târgu Mureș pot fi conservați – concluzia Asociației Conservatorilor de Arbori din Ungaria

„Cea mai mare problemă este că de ani de zile noi am evaluat o evaluare corectă a stării fiecărui arbore, cu aparatura necesară, pentru că așa ochiometric au fost evaluări, dar nu sunt suficiente. Oricum e nevoie de o îngrijire aparte și ar fi fost necesar ca zona să fie declarată zonă protejată de interes local, prin hotărâre de consiliu local pentru a putea fi alocate sumele pentru tratarea arborilor”, mi-a spus László Szakács, președintele Asociației pentru Protecția Mediului și a Naturii Rhododendron. Potrivit acestuia acestuia cea mai bună variantă ar fi ca după evaluare, arborii considerați viabili să fie întreținuți și tratați, iar cei care nu pot fi salvați înlocuiți, în așa fel încât aliniamentul de pe Bulevardul Cetății, unic în oraș și în județ, să fie păstrat și refăcut în 15-20 de ani cu arbori din aceeași specie.

„Primăria îi va trata și va avea grijă de ei”

Săptămâna aceasta, mesajul celor din executiv referitor la soarta arborilor seculari de pe Bulevardul Cetății este: „Primăria îi va trata și va avea grijă de ei. Cei care vor cădea vor fi înlăturați”, potrivit purtătorului de cuvânt.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE