Home / Cultură / Cristina Drescan, respect celor care sfințesc locurile natale

Cristina Drescan, respect celor care sfințesc locurile natale

Distribuie

Fericiți cei ce nu uită de unde au plecat, de locul care i-a format, loc unde revin cu drag de fiecare dată. Este și cazul celor care au răspuns favorabil invitației profesoarei Cristina Drescan, inițiatorul proiectului „Conferinţele Lucian Blaga”.

Început în anul 2015, proiectul își propune familiarizarea tinerilor cu ideea de cultură, frumos și sănă- tos, povestite de către cei care, cu drag reprezintă nu doar Reghinul. Un astfel de făuritor de frumos este și scriitorul Radu Țuculescu, care nu doar că a răspuns cu drag invitației de a participa la proiect, dar vine și cu idei noi, ateliere de scris, de lectură. Astfel, la lansarea ultimei sale cărți, elevii de la „Lucian Blaga” au lecturat din ultima sa carte, „Măcelăria Kennedy”, nu înainte ca profesoara Cristina Drescan să mulțumească scriitorului Radu Țuculescu, cel care duce Reghinul în toate cărțile sale, și care mai noi încearcă să deschidă orizonturi noi și frumoase tinerilor prin intermediul lecturii și scrisului. „Mă bucur foarte mult că l-am cunoscut pe scriitorul Radu Țuculescu. În alte țări se vorbește despre ce poate face un cetățean pentru propria comunitate. La noi, nu știu dacă se pune așa problema, decât foarte rar, iar domnul Radu Țuculescu, ori de câte ori l-am rugat să participe la activitățile școlii noastre nu a spus niciodată nu, a acceptat cu drag de fiecare dată. A venit cu idei noi, ne-a ajutat, și eu zic că de astfel de oameni avem nevoie. Există foarte mulți scriitori care nu sunt chiar atât de ocupați să nu poată spune prezent unor activități din școli, până la urmă noi, școala, formăm viitoarele caractere, iar viitorul nostru depinde în mare măsură de acești tineri. De aceea îi mulțumesc scriitorului Radu Țuculescu pentru tot ce a făcut pentru noi. La prima noastră întâlnire a vorbit despre Transilvania din cărțile sale, din care recunoaștem foarte ușor orașul nostru, Reghinul. Dacă întrebați tinerii, născuți și crescuți în Reghin, lucruri despre oraș, veți rămâne uimiți, cunosc extrem de puțin. Trec zi de zi pe lângă o clădire, o biserică, un muzeu, și nu cunosc ce este acolo, de când există ea, de ce există. Eu zic că noi toți suntem responsabili până la urmă să punem accent pe astfel de lucruri. Reghinul, în orice carte a lui Radu Țuculescu se recunoaște. Există mereu o fereastră spre Reghin și spre oamenii din acest oraș. Apoi a urmat o a doua întâlnire, tema fiind comunitatea evreiască din Reghin și din Transilvania, oaspete fiind Paul Farkas din Israel, reghinean la origine, adus tot de scriitorul Radu Țuculescu. Am apelat la mai mulți scriitori, iar Radu Țuculescu este printre foarte puținii care, fără să se gândească prea mult a spus: da, când să vin?, fapt pentru care îi mulțumesc foarte mult pentru acest lucru”, a precizat Cristina Drescan.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul rectorului UMFST. Leonard Azamfirei: „Dorința de a avea plata cu ora, să nu fie mai mare decât dorința de a avea oameni tineri”

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului UMFST G.E. Palade Târgu Mureș a avut loc joi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.